A világ legegyszerűbb kreatív ötlete a só-liszt gyurma, amire többféle recept létezik.Mi most Kerekes Ágota óvónő receptjét mutatjuk be, a cikk végén pedig egy másik receptet ismerhetsz meg videón.
Óvó néniként is sokszor készítettem ilyen gyurmát, a nagyobb gyerekek maguk is megtanulták bekeverni, begyúrni a „masszát".
A saját gyurma előnye
Ezt a gyurmát is lehet gyúrni, gömbölyíteni, sodorni, akárcsak a boltban vásároltat, de ennek még van egy különlegessége: együtt készítettük.
Ha véletlenül megkóstolja csemeténk, semmi baja nem lesz. (Persze, ha nincs vízfestékkel, temperával befestve!)
A só-liszt gyurma receptje
30 dkg durvább só,
20 dkg liszt,
kb. 1,2 dl víz,
kb. fél evőkanál étolaj. (Ettől jobb tapintása lesz.)
A só és a liszt minőségétől változik a víz és az olaj mennyisége. Ezért érdemes ezeket apránként adagolni, mert ha túl sok a folyadék, nyúlós-ragadós masszát kapunk, amivel aztán nehéz dolgozni. (Ha így jártunk, adjunk hozzá még lisztet és sót!)
Nagyobbaknak színezhető
A kicsiknél előfordulhat, hogy megkóstolják, ezért inkább natúr gyurmát készítsünk, de a nagyobbak számára izgalmassá tehetjük színezéssel. Szedjük kisebb adagokra és adjunk hozzá színezőanyagot.
Színezéshez használható:
- Tempera
- Vízfesték
- Ételfesték
Természetes színező anyagok
A különböző természetes anyagok is jó színezők, ezekkel is bátran kísérletezhetünk:
- pirospaprika - piros
- curry - sárga,
- kakaó, kávé - barna színt adnak.
A maradék gyurmát zacskóba téve hűtőszekrényben tárolhatjuk még néhány napig.
Miért jó ez a játék?
A sütőben alacsony hőfokon ki is lehet sütni az elkészült tárgyakat, majd ezekkel játszhatnak különböző szerepjátékokat a gyerekek.
Pl. készítünk pékárukat, aztán kezdődhet a boltos játék, vagy a gyümölcsöket eladhatjuk a piacon. Ez jó alap a következő együtt játszáshoz!
Nézd meg egy hasonló só-liszt gyurma recept elkészítését videón is!
Szerző: Kerekes Ágota óvónő
Fotó: képernyőfotó a videóból