Fulladásveszélyes játszószőnyegek! 12-ből 7 fulladást okozhat a babánál, figyelmeztet a fogyasztóvédelem

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


 Fulladásveszélyes játszószőnyegek! 12-ből 7 fulladást okozhat a babánál, figyelmeztet a fogyasztóvédelem A bevizsgált játszószőnyegeknél azt ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság, hogy ha a baba, kisgyermek harapdálja, rágja, kezeivel húzogatja, akkor hogy viselkedik az amúgy minden kisgyermekes háztartásban előforduló játszószőnyeg. Fulladásveszélyes játszószőnyegeket talált és a fogyasztóvédelmi hatóság, laboratóriumi vizsgálatnál az ellenőrzött 12 fajta játszószőnyegből 7-nél az előírt húzóvizsgálat során darabkák váltak le - közölte az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2016. július 26-án, kedden az MTI-vel.

 Fulladásveszélyes játszószőnyegek! 12-ből 7 fulladást okozhat a babánál, figyelmeztet a fogyasztóvédelem


Okozhat-e a játszószőnyeg fulladást vagy maradandó károsodást - erre tért ki a vizsgálat
A húzóvizsgálatnál azt ellenőrzik, hogy a kisgyermek a játszószőnyegből - azt harapdálva, rágva, illetve a kezével húzva - le tud-e választani olyan kis részeket, amelyek akár fulladást vagy maradandó károsodást okozhatnak - tették hozzá.
 
Egy termék az akusztikai követelményeknek sem felelt meg, miután a játszószőnyegek zenélő részei által kibocsátott hang ereje a megengedettnél nagyobb volt, ami halláskárosodást idézhet elő.

A megbukott játszószőnyegek a Távol-Keletről származnak
A tájékoztatás szerint a kifogásolt termékek Kínából és Malajziából érkeztek, illetve egy azonosíthatatlan származású volt, márkaneveik:
  • EVA PUZZLE MATS,
  • SUN TA TOYS és
  • Baby Mix.

Veszélyes és biztonságos játszószőnyeg listái

Hangsúlyozták, hogy a hatóság a nem biztonságos termékeket kivonatja a forgalomból.
Az évek óta rendszeresen tapasztalt hiányosságok miatt a gyermekjátékok továbbra is kiemelt szerepet kapnak a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában - olvasható az NFH közleményében.

VESZÉLYES JÁTSZÓSZŐNYEGEK LISTÁJÁT ITT TALÁLOD »»

BIZTONSÁGOS JÁTSZÓSZŐNYEGEK LISTÁJÁT ITT TALÁLOD »»

Forrás: MTI 2016. július 26.
Kép: NFH

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.07.27