1 év börtönt kaphat az ötgyermekes egyedülálló édesanya, mert a 14 éves lányára bízta a kisöccsét és a kisfiú kiszökött otthonról

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


1 év börtönt kaphat az ötgyermekes egyedülálló édesanya, mert a 14 éves lányára bízta a kisöccsét és a kisfiú kiszökött otthonról Egy év börtönre ítélhetnek egy ötgyermekes egyedülálló anyát kiskorú veszélyeztetése miatt, miután a 14 éves nagylányára bízta a 4 éves kisöccsét, és a kisfiú kiszökött otthonról. Egy év börtönre ítélhetnek egy ötgyermekes egyedülálló anyát kiskorú veszélyeztetése miatt, miután a 14 éves nagylányára bízta a 4 éves kisöccsét, és a kisfiú kiszökött otthonról.

Az eset még 2020 májusában történt a Georgia állambéli Blairsville-ben, a tárgyalás pedig már két éve folyik, de még nem született ítélet. Az anya, Melissa Henderson ügyvédje azt akarja elérni, hogy az egész pert alkotmányellenesnek kiáltsák ki, mondván, védence csak hozott egy hétköznapi szülői döntést. Amennyiben a nőt mégis bűnösnek találják, egy év börtönbüntetésre számíthat, továbbá 1000 dollár bírságot is be kell fizetnie.

Dolgoznia kellett, a gyerekeket pedig a 14 éves lányára bízta
A kérdéses napon az édesanya dolgozni indult, és mivel a Covid-járvány kitörése miatt bezártak az óvodák és az iskolák, a 14 éves nagylányára, Linley-re bízta, figyeljen oda négyéves kisöccsére. Linley-nek azonban online tanórái voltak, így egy darabig nem vette észre, hogy öccse átkóborolt a szomszédba, hogy az ott lakó kis barátjával játsszon.

1 év börtönt kaphat az ötgyermekes egyedülálló édesanya, mert a 14 éves lányára bízta a kisöccsét és a kisfiú kiszökött otthonról
Az édesanya és öt gyermeke

Elkóborolt a kisfiú
A tinilány ugyan 10-15 perccel később észlelte, mi történt, és meg is találta a kis Thaddeus-t a szomszédnál, de a szomszéd kisgyerek anyja már értesítette a rendőrséget. A rendőrök ki is érkeztek a házhoz, és meghallgatták Melissát, de végül semmilyen intézkedést nem foganatosítottak - két héttel később viszont 5 szirénázó autóval jelentek meg a család házánál és az édesanyát a gyerekei szeme láttára bilincsben vitték be a rendőrőrsre.

Időközben ugyanis a helyettes seriff utánanézett a dolgoknak, és kiderült, a kisfiú már másodjára kóborolt el, ezért a letartóztatási jegyzőkönyvbe azt írta, sokféle szörnyűség is történhetett volna vele, "például elrabolják, elüti egy autó vagy megmarja egy mérges kígyó."

1 év börtönt kaphat az ötgyermekes egyedülálló édesanya, mert a 14 éves lányára bízta a kisöccsét és a kisfiú kiszökött otthonról
A család verandája - a kisfiú a jobb oldali házhoz szökött meg

Csak hozott egy normális szülői döntést
Az anya ügyvédje egyébként egy 1997-es ügyre hivatkozik, amikor is a bíróság kimondta, alkotmányellenes felelőssé tenni egy szülőt, ha hoz egy hétköznapi szülői döntést. Akkor egy édesanya a 11 éves gyermekére bízta a kistestvérét, akit végül tragikus baleset ért.

Mint akkor a bíróság kimondta, a "kiskorú veszélyeztetése" törvény önkényes végrehajtásra alkalmas, és szülők százai sértik meg nap mint nap, amikor a gyermeküket kénytelenek otthon hagyni, mert dolgozni mennek vagy ügyeket intézni.

Már 13 éves kortól lehet gyermekfelügyeletet vállalni
Ráadásul a jelen ügyben az anya nem is tett semmi törvénybe ütközőt azzal, hogy a 14 éves lányára bízta a testvérét, Georgia állam saját gyermekvédelmi irányelvei szerint a gyerekek - szülői engedéllyel - már 13 éves koruktól bébiszitterkedhetnek.

Ellene szól viszont, hogy az államügyész szerint Linley, a tinilány tanulási zavarral küzd, ezért nem megbízható a viselkedése, így nem szabadna rá bízni a testvérei felügyeletét. Édesanyja szerint bár a lánya valóban ADHD-s, ugyanakkor a tanulmányi átlaga 4,45, kiváló eredményeket szerzett atlétikában, emellett elvégezte a Vöröskereszt Gyermekgondozási Programját, valamint egy újraélesztési tanfolyamot is sikeresen teljesített.

Az államügyész úgy véli, nem fogják börtönbüntetésre ítélni az anyát, ugyanakkor szerinte jó lenne valahogyan megakadályozni, hogy Linley többet ne vigyázhasson a testvéreire.

Nem tud azóta dolgozni járni
Ami Melissát illeti, azóta kész rémálom az élete, nem meri otthon hagyni a gyerekeit egyedül, de így dolgozni sem tud járni - az nem derült ki, hogy mi a  munkája. A megsegítésére létrehoztak egy GoFundMe oldalt, ahol a perköltség fedezésére lehet pénzt utalni az édesanyának. Február 8-a, keddig mintegy 9000 dollár gyűlt már össze.

Olvasd el ezt is!
Hány éves kortól lehet egyedül hagyni otthon a gyereket? Ezt mondja a szakember »


Forrás, fotó: DailyMail

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.02.09