10 ok, amiért egy jó nagyszülő igazi kincs

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


10 ok, amiért egy jó nagyszülő igazi kincs

A nagyszülői odaadásnak nincs párja, és igazán szerencsés az, aki részesülhet határtalan és cinkos szeretetükből!

Talán nem kezelik pengén a távirányítót, és százszor el kell magyaráznod nekik a házhoz rendelés módját, ám cserébe hihetetlen tapasztalattal, türelmes, önzetlen szeretettel, no és persze temérdek finom falattal kényeztetnek.

Íme 10 dolog, mely megmutatja, hogy a jó nagyszülők igazi kincset érnek:

1. Nagyszerű mesélők
Akár a felmenőiddel kapcsolatos emlékekről hallanál szívesen, akár kínos sztorikat a szüleid fiatalabb korából, a nagyszüleidre mindig számíthatsz. Fontos számukra a családi anekdoták és fontos életesemények életben tartása. Sosem unják meg, hogy kedvenc történeteiket századszorra is elmeséljék - de azt sem, hogy kedvenc könyvedből felolvassanak.
      
2. Megbízható tanácsadók
Olyanok, mint egy mesélő könyv! Hosszú életük során annyi tapasztalatot és gyakorlatot sajátítottak el számtalan életterületen, melyre érdemes figyelmet szentelni.
      
3. Tanácsaik aranyat érnek
Ha elakadtál az életben és tanácstalan vagy, ők szinte biztosan tudni fogják a megoldást. Még ha nem is a legmodernebb ötletekkel rukkolnak elő, hatalmas élettapasztalatuknak köszönhetően jelentős rálátásuk van a különböző élethelyzetekre. 
      
4. Kiváló hallgatóság
Akár a napi melóról, iskolai eseményekről, akár egy régi emlékről tartasz kiselőadást, mindig szívesen hallgatják végig a mondandód.
      
5. Mindig büszkék rád
Csapj le egy akkordot a gitárodon, és máris te vagy számukra Jimmy Hendrix! Ha a rólad vagy a teljesítményedről van szó, sosem lesz büszkébb senki a nagyszüleidnél.
      
6. Mindig van rád idejük
Életük során már megtanulták, hogy nincs hova rohanni, képesek a pillanatnak élni, az adott helyzetben meglátni a szépet. Így hát ha arról van szó, hogy veled töltsék az időt, minden egyebet félretesznek és osztatlan figyelmükkel ajándékoznak meg.
      
7. Üres tányér, üres has? Egy jó nagyszülőnél kizárt!
Ha a nagyszülőkhöz látogatsz, elképzelhetetlen, hogy kiürült édességes doboz vár, sőt, valószínű, hogy egész véletlenül a kedvenc sülted vagy mandulás kekszed vár az asztalon. Azt pedig felejtsd el, hogy nem kérsz valamiből, éhesen még véletlenül sem indulhatsz haza!

8. Náluk a kényeztetés egyenesen kötelező!
Persze, hogy felmászhatsz a fára! Naná, hogy ebéd után két jégkrémet is ehetsz! Ha szüleid nemet mondanak, kérdezd csak a nagyszülőket – és a „nem”-ből varázslatos módon „igen” válik…
      
9. Az ajándékozás nagymesterei
És melyik gyermek ne örülne a meglepetésnek? A nagyszülők ajándékai azonban igazán eredetiek: a divatos kütyük helyett szívesebben vesznek hagyományos játékokat, melyek kreatívabb időtöltésre, önálló gondolkodásra ösztönöznek, vagy műsorokra, koncertekre visznek, hogy tárgyak helyett közös idővel és élményekkel gazdagítsanak.
      
10. Új perspektívákat mutatnak
A nagyszülők elbeszélései, humoros vagy tanulságos történetei, elfoglaltságai és hobbija mind az élet egy-egy új szeletébe engednek betekintést számodra, így új tapasztalatokat szerezhetsz, más szemmel láthatod a világot, de akár kedvet is kaphatsz egy számodra új tevékenységhez.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.01.16