10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes! Kirándulnál a közelgő hétvégén babával, kisgyerekkel, nagyszülőkkel, de nem tudod merre indulj? Mi ebben segítünk! Kisvasutazás, könnyű túraútvonalak, vadasparki traktorozás ovisoknak, vízimalom látogatás, kalandpark és sok más érdekes helyszínt, gyerekprogramot ajánlunk ezúttal a Börzsönyben!

A Börzsöny kiváló kirándulási úti cél családosoknak, mert a hegyvidék bővelkedik lenyűgöző látnivalókban, természeti értékekben, történelmi emlékhelyekben, ahol minden korosztály megtalálja a kedvére való szabadidős elfoglaltságot.
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE: 2017.08.17.


Országjáró sorozatunk korábbi részében 10 szuper jó kiránduló helyet mutattunk be a Mátrában. Ezúttal a Börzsöny időnként vadregényes tájaira kalauzoljuk kirándulást, természetjárást kedvelő családos olvasóinkat.

Az alábbiakban 10 olyan kirándulási helyszínt válogattunk össze, amely ideális lehet lehet kisgyerekes családoknak, akikhez esetleg még a visszafogottabb tempót igénylő nagyszülők is csatlakoznak.

1. Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legidősebb erdei vasútjainak egyike, amely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

A Börzsöny szívében közlekedő kisvasút Kismarost-Szokolyát-Királyrétet köti össze.
A 2017-es aktuális menetrendet itt találod »
A menetjegy ára oda-vissza: 600 Ft / fő kedvezményre jogosultaknak és 1000 Ft / fő teljes áron.

Megközelítés - Kismaros állomás:
Tömegközlekedéssel: Budapest - Vác - Szob (70-es) vasútvonalon Kismaros megállóhelyig, ahonnan néhány perc sétával megközelíthető a kisvasút Kismaros állomása.
Autóval Budapest felől: M2-es vagy 2-es főúton Vácig, Váctól a 12-es úton, majd Kismaroson jobbra fordulva a Szokolyai útra (Szokolya, Királyrét felé, tábla jelzi). Szob felől: 12-es útról Kismaroson a Szokolyai útra balra lefordulva érhető el (Szokolya, Királyrét felé, tábla jelzi).

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: borzsony.hu


2. Királyréti Hajtánypálya

Megközelítés: kisvasúttal

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó móka. A nagyobb gyerekeknek azért, mert ők maguk hajthatják a járművet, a kicsiknek pedig azért, mert az anyuka ölében vagy mellett utazva élvezik a hajtányozást. (Ha van otthon a játékok között vasúti tárcsa, akkor feltétlenül vigyük magunkkal). A Királyréti Erdei Vasút Királyrét végállomása mellett, a perontól körülbelül 100 métert sétálva érhető el, ahol az emberi erővel (lábbal, pedálok segítéségével) meghajtható, sínen közlekedő járművekkel lehet megtenni az utat a 750 méter hosszú vasúti körpályán. 
Egy hajtány 4 személyes: 2 fő hajthatja, 2 fő utasként tud utazni. A pálya csak megfelelő időjárási körülmények között üzemel.
Díjszabás: 300 Ft/fő/kör (4 éves kortól)
Június 16 - augusztus 31-ig: hétvégén 09.30-18.00
Szeptember 1 - október 30-ig: hétvégén: 09.30-18.00
November 1 - december 3-ig: hétvégén: 10.30-16.00
December 4-től zárva.
(munkanapokon csak külön megrendelésre nyit ki: hajtanypalya@gmail.com)

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: kisvasut.hu, Moór Attila


3. Kincsmaros - Kismarosi Kincskereső Ösvény


Kösd össze a kirándulásotokat egy kis családi vagy épp szülinapra rendezett helyismereti játékkal, hogy megtaláljátok a kincses ládát. A séta során az egyszerű feladatok megoldása betűket eredményez, amelyeket helyes sorrendben beírva a helyükre, a kincsesláda helyét eláruló két szó alakul ki.
A részletekért és az ingyenes játékcsomagért érdeklődjetek a Királyréti Kisvasút állomásán.
Ha a kirándulásotokat egyenesen e köré a kaland köré szeretnétek felépíteni, akkor töltsétek le előre a térképet és a kis segítséget az útvonalhoz innen »

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!


4. Katalinpusztai kirándulóközpont (új!)

Cím: Szendehely-Katalinpuszta

Kerti kisvasutat, kilátót, szálláshelyeket adtak át 2016. március 29-én, kedden a Nógrád megyei Katalinpusztai Kirándulóközpontban.
A kirándulóközpont már a korábbi fejlesztések után is kétszer lett az év ökoturisztikai létesítménye. A legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően: a Naszály-hegy lábánál a kirándulókat színvonalas parkoló fogadja, ahonnan kerti kisvasúttal – Hangyavasúttal -, alagúttal tarkított úton haladva is megközelíthető a kirándulóközpont. Katalinpuszta a Cserhát, a Börzsöny és Nógrád megye fogadókapuja, innen tartalmas kirándulások tervezhetők akár gyerekekkel is. Felépült a Csóványosi kilátó kicsinyített mása, amely egyben kilátóként is funkcionál. Bővültek a játéklehetőségek is: a kéttornyú piramis egyszerre több tucat gyermek tartózkodását is lehetővé teszi.
A látogatóközpontot az azt körülölelő bemutatókert teszi teljessé. Az erdészeti bemutató mellett vizes a élőhelyet, vagy akár az ország vadon élő állatait vizsgálhatják testközelből kicsik és nagyok.

Megközelítés
Autóval: Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz.
Tömegközlekedéssel: Vác autóbusz állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő ~15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: borzsony.hu
 

5. Gyadai Tanösvény - Szendehely Katalinpuszta (5 km)

Kiindulás: Szendehely-Katalinpuszta, Erdészház

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.
Az 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, ezért akár kisgyerekesekkel is bátrabban nekivághatunk.

Természetesen egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időt. A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek 13 külön-külön elnevezésű állomása van, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel. A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettek a tanösvény munkatársai, amiben a gyerekeket a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket.

Megközelítés: lásd feljebb: Szendehely, Katalinpuszta

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes! 10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: borzsony.hu


6. Nógrádi Vadaspark - Nógrád

2642 Nógrád, Szondi u. 67.

A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, mintegy 50 kilométerre észak-északkeletre fekszik Budapesttől. A park 130 hektáron terül el, amely magántulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik. Ezt a kirándulási úticélt azoknak ajánljuk, akik a természet közelségéből áradó nyugalomra vágynak.

A vadasparkban több mint 300 őshonos nagyvad él: gímszarvasok, dámvadak, muflonos, vaddisznók, de megtalálja életterét itt a vadnyúl, a fácán, a róka, a mókus és természetesen a legnemesebb ragadozó madarak is. A vadállományon kívül a gyerekek háziállatokkal is találkozhatnak: macsákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, marhákkal.

Két programlehetőség kínálkozik:
Óvodásoknak, gyerekeknek: traktorozás a vadaspark területén.
Családoknak, csoportoknak, baráti társaságoknak: esti vadles, ami sötétedés előtt 2 órával kezdődik (körülbelül 18 órakor), a jó hangulatú program sötétedésig tart. (Ár: 1500 Ft / fő).
Mindkét programhoz bejelentkezés szükséges, illetve a látogatást is telefonon jelezni kell (a vadaspark dolgozói azonban nagyon barátságosak és vendégszeretők): + 36-35 562-002, vagy +36 30 445 6414. Bővebb infó: nogradivadaspark.hu

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: nogradivadaspark.hu

 

7. Nagybörzsöny


Nagybörzsöny egy kedves, eldugott, nyugodt légkörű hegyi falu, amit főképp azok figyelmébe ajánlunk, akik komolyabb túrákat pocaklakók, babák, kisgyerekek vagy épp lassúbb járású nagyszülők miatt nem tervezhetnek.
A falu egy kellemes, relatív rövidebb sétával könnyen bejárható. Gazdag vendéglátóhely-kínálatra ne nagyon számítsunk (bár azért akad) - elemózsiát célszerű magunkkal vinni.
Nevezetesebb látnivalók:  az egyik legszebb árpád-kori falusi templomként számon tartott Szent István templom itt található, és feltétlenül érdemes felkeresni a falu egykori vízimalmát, amelynek lapátjai a Börzsöny-patak vizét forgatják. A malomban egy kedves malomipari kiállítás is helyet kapott. Óvodás gyerekek nagyon fogják élvezni.

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: borzsony.hu


8. Diósjenői Szabadidőpark (fizetős)

2643 - Diósjenő, Erdészet

Diósjenő a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. A fővárostól alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető.

Sokan különösebb sportértékű túrázási szándék nélkül szeretnének kiruccanni a természetbe - számukra ideális úticél a szabadidőpark. A parkerdei környezetben haladó, ismertető táblákkal tarkított sétaút, amelyet végigjárva többféle, a Börzsönyre jellemző erdőképpel találkozhatunk, alig 1 órás sétával teljesíthető.

Az útvonalat az idősebbek kedvéért padokkal, a fiatalabbak kedvéért játszóterekkel, erdei sportpályákkal, állatsimogatóval, minigolf pályával tették színesebbé. Akik nagyobb túrára kedvet kap az a park bejáratától induló Erdőtörténeti tanösvény rövidebb vagy hosszabb útvonalán is tehet egy kört. A piknikezni vágyók számára szabadtéri tűzrakó helyeket alakítottak ki a parkban.

Nyitvatartás
2017. augusztus 1. és 31. között
hétfő - kedd: zárva (A park kizárólag sétálójeggyel látogatható, mely az Erdészet irodájában vásárolható meg 9.00 -16:00 óra között. Sétálójeggyel a Park területén található játszótér használható.)
szerda - péntek: nyitva 9.00 - 16.00 óra között
szombat - vasárnap nyitva 10.00-18.00 óra között
Bővebb infó »

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: Facebbok / Diósjenői Erdei Szabadidőpark
 

9. Nógrádi vár


2642 Nógrád, Hunyadi János út

Nógrád község névadó várromja, ami szabadon látogatható.
Megközelítés: autóval a vár alatt lévő parkolóig lehet felmenni, ahonnan néhány perc alatt felsétálhatunk a szerpentinúton a romokhoz.

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: wikipedia
 

10. Drégely vára - Drégelypalánk


A Drégelyvár megközelítése - elhelyezkedésének köszönhetően – sajnos nem túl egyszerű, de végül a csodálatos kilátás és a történelmi hely szelleme kárpótol minket minden fáradtságért. Személygépkocsival, busszal egyáltalán nem megközelíthető a vár, de annyira kiváló kirándulási célpont, hogy azt nagyobb, túrázni kedvelő gyerekeinknek feltétlenül meg kell mutatni. Drégelyvár történelmi emlékhely és a Nemzeti Örökség része.

Megközelítés
Drégelypalánk településről a „Drégelyvár felé” (+ Drégelyvár Szabadidőpark) útjelző táblák alapján.
Ez egyben az „Apródok útja tanösvény” is. Az út a falut elhagyva apró köves, makadám minőségű, az úgynevezett Sáferkútig személygépkocsival is járható. (kb. 3 km távolság a faluból, a vasúti sínekkel párhuzamosan, a 2-es főút betonviaduktja alatt, a Hévíz- patak mentén és a pincesor mellett elhaladva érhetjük el.) A Drégelyvár Szabadidőpark elágazójánál lévő parkolónál (P) kell letenni az autókat.

Csak kisebb busszal lehetséges a Sáferkúti parkoló megközelítése ebből az irányból. Onnan kb. egy órás, olykor meredek emelkedésekkel nehezített gyalogtúrával érhető el a vár. A Vác – Balassagyarmat között közlekedő személyvonat az ún. Sáferkúti megállónál a nyári menetrend szerint megáll. (Innen közel egy órás gyalogtúra)  Jelezni kell a kalauznak a leszállást!

Nagyoroszi vasúti állomástól („nagyállomás”) a volt katonai táboron keresztül 8.5 km gépjárművel, (a laktanyáig kátyúkkal tűzdelve, onnan szűkebb, kanyargós aszfalt úton) majd kb. 1,5 km-es gyalogtúrával érhető el a vár.
Csak kisebb busszal ajánlott a vár alatti parkoló megközelítése ebből az irányból.

Nagyorosziból a Drégelyvár vasúti megállótól („kisállomás”) induló Z, majd a K+ jelzésbe kapcsolódva 5,5 km-es gyalogtúrával is elérhető a vár.

Drégelyvár megközelíthetőségéről információt kaphatunk még az alábbi elérhetőségeken: Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, 2646 Drégelypalánk, Fő út 22. 35/300-392, 35/567-070, 30/514-0334

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: borzsony.hu

Kapcsolódó cikkünk: 10 szuper kirándulóhely a Mátrában, kisgyermekes családoknak »

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2016.07.12