11 szabály, amit taníts meg a gyermekednek - így lesz boldog élete

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


11 szabály, amit taníts meg a gyermekednek - így lesz boldog élete

Minden családnak megvannak a maga szabályai. De vajon minden családban ott van az önállóság és boldogság közösen megalkotott kézikönyve is?

Bár a jól ismert otthoni szabályoknak („rakj rendet a szobádban” vagy „ne ugrálj az ágyon”) is megvan a létjogosultsága, a legértékesebbek azok a tanítások, melyek arról szólnak, ami az életben és kapcsolatainkban igazán lényeges. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, hogyan éljenek felelős, szeretetteli és teljes életet, miként tiszteljék és védjék meg önmagukat, és hogyan lehetnek mások segítségére.
Az alábbi 11 bölcsesség az élet leglényegesebb mozzanataira fókuszál, így a gyerekek számára egész életre szóló útravalót jelent, nekünk pedig segít kedvesebb, boldogabb és önállóbb gyerekeket nevelni.

1. Első a család!
Az egymásról gondoskodás és a rendszeres, együtt töltött minőségi idő a legfontosabb példa és legszebb életre szóló tanítás gyermekeinknek! Ezzel az életszemlélettel felnőttként is a családot helyezik majd előtérbe, és természetes lesz számukra, hogy mindig számíthatnak egymásra.

2. Tégy jót másokért, anélkül, hogy viszonzást várnál cserébe!
Bár lehet némi ellenérzésünk ezzel kapcsolatban, de emlékezzünk csak, hányszor előfordult már, hogy váratlanul érkezett hozzánk egy-egy jótett más emberektől. Példánkon keresztül gyerekeink megtanulhatják a másoknak nyújtott önzetlen segítség vagy kedvesség erényét.

3. Adj második esélyt – de okosan!
Mindenki követ el hibákat. Tévedéseinken keresztül is tanulhatunk és fejlődhet. Gyermekeinknek tudniuk kell megbocsájtani és esélyt adni másoknak, de azt is tudniuk kell, hogyan védjék meg magukat az újabb bántástól: vagyis csak akkor adjanak második lehetőséget valakinek, ha az beismeri, hogy hibázott és valóban hajlandó változtatni. Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz...

4. Vállalj felelősséget saját tetteidért!
A második esély azoknak jár, akik magukénak érzik elkövetett hibáikat is, őszintén bocsánatot kérnek és szándékuk van változtatni. Ahogy a negatív cselekedeteknek, úgy a jótetteknek is legyen következménye! Ezáltal a gyerekek megtanulják, hogy a pozitív tettek és a befektetett energia kifizetődik, vagyis álmaik megvalósítása is rajtuk múlik.

5. Hallgass meg másokat!
Alapvető szabály, hogy egymást odafigyeléssel és türelemmel végighallgatunk, és senki mondanivalóját nem szakítjuk félbe akkor sem, ha nem feltétlenül érdekes számunkra a téma. Ha az emberek igazán meghallanák egymás szavait, talán jóval békésebb világban élhetnénk…

6. Válaszolhatsz, vitázhatsz, de tisztelettel!
Nem az a cél, hogy gyerekeink ne szólhassanak vissza, ha valamivel nem értenek egyet. Joguk van elmondani nemtetszésüket, ahogy kérdezni és vitázni is. Hiszen ha figyelembe vesszük a véleményüket, szívesebben hallgatnak meg másokat ők is. Azonban nem mindegy, hogyan nyilvánítunk véleményt. Biztosítsunk lehetőséget a nyitott eszmecserére, így idővel kiabálás és hiszti helyett egyre inkább az udvarias, higgadt kommunikáció lesz jellemző, ami mellesleg célravezetőbb is. A „vakon szót fogadás” amúgy sem mindig helyes: a gyerekeknek fel kell ismerniük, mikor kell egy méltatlan helyzetben bátran kiállni magukért vagy segítséget kérniük.

7. Légy önmagad, és állj ki magadért!
Ez az, amit én magam a legszívesebben megváltoztatnék a saját gyerekkoromban. Ezért a gyerekeimnek már azt tanítom, hogy ne rejtsék el valódi énjüket, hiszen csodásak és egyediek! Vállalják fel magukat, gondolataikat, szenvedélyeiket! Foglalkozzanak azzal, ami iránt igazán érdeklődnek, és emiatt sose magyarázkodjanak. És természetesen joguk van nemet mondani a számukra méltatlan vagy kínos helyzetekben. Ennek tudatosításával egészséges önbecsülésük lesz, amely ellensúlyozni fogja a külvilág és a társasági nyomás káros hatásait.

8. Először egyedül próbáld, csak aztán kérj segítséget!
Ezzel az egyszerű szabállyal felelősségteljes és önálló gyerekeket nevelhetünk, miközben azt is megtanulják, hogy számíthatnak ránk, és nem ciki, hanem helyénvaló segítséget kérni.

9. Ne az érzelmeid kontrolláld, hanem a tetteid!
Az „uralkodj az érzelmeiden” tanács nem feltétlenül reális: az érzések és indulatok ugyanis természetesek és emberiek. Uralhatjuk viszont a rájuk adott reakciónkat. Arra kell odafigyelnünk, hogy érzelmeink ne befolyásolják negatívan a másokkal és önmagunkkal való bánásmódunkat.

10. Sose feküdj le haraggal a szívedben – vagy legalábbis próbáld meg!
Mindannyian ismerjük ezt a mondást, de azt is tudjuk, hogy a harag vagy megbántottság nem múlik el pusztán attól, hogy eljött az alvásidő. Annyit azonban megtehetünk, hogy lefekvés előtt biztosítjuk a másikat arról, hogy a konfliktus ellenére is szeretjük őt, és sajnáljuk a kialakult helyzetet. Nem kötelező mindig egyetérteni, de a másiknak olyankor is helye van a szívünkben.

11. Légy sportszerű!
Elvárom a gyermekeimtől, hogy legyenek kedvesek egymáshoz függetlenül attól, nyertek-e vagy sem. Ez a sporton kívül minden másra is vonatkozik. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy az eredménytől függetlenül is jó érzést ad egy klassz játék, és felemelő lehet egy meccs után gratulálni vagy a másik ember sikerének örülni. Természetesen a vereség kiábrándító, a győzelem pedig mámorító – de egyik sem ok arra, hogy a másikkal ne legyünk kedvesek.

 

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2023.12.03