12 laza trükk szülőknek, ami könnyebbé teszi a gyerek körüli teendőket - Egy kétgyerekes anyuka osztotta meg furfangjait

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


12 laza trükk szülőknek, ami könnyebbé teszi a gyerek körüli teendőket - Egy kétgyerekes anyuka osztotta meg furfangjait Ahhoz, hogy időnként egy lélegzetvételnyi szabad levegőhöz jussunk, szükség van sunyi kis cselekre a gyereknevelés során. Elárulom, milyen apró trükkök teszik elviselhetővé az anyaság nem annyira kellemes oldalát... Én nem érzem magam bűnösnek, mert végső soron, ha jó az anyának, jó a babának!

Neked talán van időd a netet bújni egészséges receptekért és csodás otthoni dekorációkért? Nekem nincs. És bevallom, még ha lenne is, túl lusta vagyok ilyesmire fecsérelni a drága szabadidőmet. Inkább megnézek egy újabb részt a kedvenc sorozatomból, minthogy megkeressem, hogyan lehet itthoni pepecseléssel elkészíteni az egészséges nasit.

Épp a második gyermekem várom, s eldöntöttem, ideje kiállnom magamért és az általam olykor elkövetett szülői csalafintaságokért. Bevezettem az élet pár területén az ún. hármas szabályt.
 

12 laza trükk szülőknek, ami könnyebbé teszi a gyerek körüli teendőket

 

A rendrakás 3 aranyszabálya

Ki vele! Kegyetlen vagyok? Talán igen. De amikor már sokadjára kérem a gyerekem, hogy rakja el egy játékát a helyére és az napokkal később is ugyanott hever, akkor egyszerűen kidobom. Kevesebb kacat. Kevesebb tisztítandó játék. És nem utolsó sorban, jó lecke a csemetének.


Fotó: freepik/freepik

Dugd el! A szekrény isteni találmány. De ha épp úton van hozzánk a pereputty (mármint család, elsősorban anyós-após), tuti biztos, hogy nincs idő mindent szépen behajtogatva eltenni. Én azt mondom: be velük az ágy alá! Elvégre csak nem néznek be az ágy alá is?

Fogd munkára a csemetét! Ugyan már, ez az élet körforgása. Anyám velem takaríttatott és én is ezt teszem a gyerekeimmel. A fiam 4 éves kora óta porszívózik, ki- és bepakolja a mosógépet letörölgeti a dohányzóasztalt és igen, kiüríti a hamutartókat. Ha jól csinálod, ő egyrészt azt hiszi, hogy ez jó móka, másrészt felnőttnek érzi magát tőle. És mindez számomra mit jelent? Kevesebb házimunkát! (Ráadásul hogy örül majd a jövőbeli felesége, hogy nem egy nyámnyila anyukapicifiát kapott, hanem egy magáról gondoskodni tudó férfit!)
 

Az étkezés/ételkészítés 3 szabálya

A házhozszállítás a barátod! Ha elég szerencsés vagy, akkor olyan helyen laksz, ahol bőven válogathatsz a házhozszállítási ajánlatokból. Ha nem volt időd főzni, csak előkapod a mobilod és már rendelheted is a vacsit. Ha előrelátóan csinálod, egy szállítással akár két napi adagot is rendelhetsz és így másnap is van mit enni.

Nincs házhozszállítás? Vásárolj be okosan! A salátabár nem csupán saláta-alapanyagot szolgáltat. Telepakolsz egy műanyag dobozt a salival, kis öntet rá és kész is a hiperszuper egészséges vegyessaláta-köret. Vagy keresd meg azokat a fagyasztott kajákat, amik ízlenek és töltsd fel velük a frigót! Mégis csak egyszerűbb bedobni valami félkész ennivalót a sütőbe, mint egy egész komplett menüt összeállítani a nulláról, ha amúgy is fut a lakás.


Fotó: freepik/yanalya

Reggeli = vacsi. Tojást például nem csak reggelire lehet enni. Beledobsz némi előre feldarabolt zöldséget (a salátabárból hozottak közül), kis kolbászt karikázol bele, és kész is a tápláló, finom vacsora.
 

A tisztálkodás 3 alapszabálya

A túl sok zuhanyozás nem tesz jót. Miután gyerekük lesz, a legtöbb nő sokkal ritkábban jut be a zuhany alá, és sokszor emiatt szégyenkeznek. Tudod mit? Ne pörögj ezen! Nagyon okos bőrgyógyászok már rámutattak arra a tényre, hogy a túl sok zuhanyozás kiszárítja a bőrt. Ennyi.

Ez persze a gyerekekre is vonatkozik. Jóóóó, ha a sárban henteregnek, az más. Ám ha már szobatiszta és nyugis napja volt, tök fölösleges mindennap beterelni a fürdőkádba, csak mert így szokás.


Fotó: freepik/bearfotos

A fürdetés valójában lopott szabadidő. Ha a fenti szabályt épp nem alkalmazom, a fiam akár egy órát is képes eljátszani a vízben. Természetesen nem hagyom felügyelet nélkül, de bedobálom mellé a játékokat a vízbe és hagyom pancsolni, én pedig közben a fürdőszobapadlón kényelembe helyezem magam és vagy könyvet olvasok, vagy megnézek egy részt a kedvenc sorozatomból.


Az időbeosztás 3 fő szabálya

Amíg csecsemők vagy totyogók vesznek körül, használd ki az értékes időt, amíg ők nappal alszanak és tégy meg olyan dolgokat, amikre nincs időd, ha ébren vannak! Ha titokban rajongsz a horrorfilmekért, akkor most gyorsan meg tudsz egyet nézni. Vagy takaríts, főzz, szervezz termékbemutatót, lakkozd ki a körmöd, csomagold be az ajándékokat, stb. Ha mindezeket a gyerekkel együtt csinálod, fix, hogy sokkal tovább tart mindent elintézni. Bár... úgyis fel lehet fogni, hogy legalább már most megtanulják, hogyan kell ezeket a dolgokat elvégezni.


Fotó: freepik/teksomolika

Korlátozd a tevékenységeket! Nekem nincs időm, energiám vagy pénzem a gyereket különórákra cipelni. Egyáltalán, mit kell egy kisgyereknek megtanulnia? Szabályozni a hólyagműködését? Na, ahhoz nem kell külön foglalkozás. Elég lesz majd az iskolában végigzongorázni ezt. Garantálom, hogy senki gyereke nem marad le semmiről, ha nem kezd el 2 évesen hegedülni vagy mandarinul csacsogni. Óvodásként tanulják inkább az élet dolgait. Mondd el neki mindennap, mit csinálsz, hogyan csinálod. Szórakozzatok! Tök felesleges órákat pazarolni baby-Beethovenek kinevelésére!

Lásd be, hogy túlterhelt vagy! Találkozz más, újdonsült anyukákkal! El sem tudom mondani, hány anyuka-barátságot láttam kialakulni csupán amiatt, hogy volt kivel megosztani a gyereknevelés problémáit. Ha találsz olyan anyukát, aki hasonlóképp túlterhelt, mint te, akkor ajánld fel neki, hogy időnként vigyázzatok egymás gyerekeire! Ez a gyerekeknek is jó móka - hisz bandázhatnak -, neked pedig ingyen gyerekfelügyelet.Mindenki csak nyer vele!

Forrás: a scarymommy.com cikke nyomán
Fotók: freepik/freepik, freepik/yanalyia, freepik/bearfotos, freepik/teksomolika

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.12.06