12 szuper könyv, amitől a gyerek tényleg megszereti az olvasást - Könyvajánló kisiskolásoknak 6-10 éves korig

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


12 szuper könyv, amitől a gyerek tényleg megszereti az olvasást - Könyvajánló kisiskolásoknak 6-10 éves korig Az első benyomás, az első találkozás valami újdonsággal általában meghatározza, hogy a későbbiekben az ember miként viszonyul egy-egy adott témához, emberhez, tárgyhoz. Ha elvarázsol, akkor újra és újra szeretnénk megmerítkezni az érzésben, de ha elrettent, meghőkölésre késztet, a következménye az elutasítás lehet. A betűk szavakká, a szavak mondatokká, a mondatok mesés kalandokká állnak össze. Először anya-apa, nagymama-nagypapa olvas fel a könyvekből és mekkora élmény, amikor már saját magunk is megtudhatjuk a lapokban rejlő titkokat! Persze fontos, hogy a betűket nemrég megismerő kis olvasót ne taglózza le az első könyv, amit a kezébe fog. Varázslatos történetek, mókás események, kedves, érdekes karakterek, ezek kellenek a gyerekeknek, így biztos nem a párna alá fogják dugdosni később sem olvasás helyett a könyveket.

Bár büszkén mesélem mindig, mennyire büszke voltam magamra, hogy az Gárdonyi Gézától az Egri Csillagokat már harmadikos koromban pár nap alatt kiolvastam, és élveztem minden betűjét, igazat kell adnom Csépe Valéria pszichológusnak, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozójának, aki - ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk, ennek elolvasásához kattints ide » - fontosnak tartja, hogy lépést tartsunk a mai világgal. Ami nem azt jelenti, hogy dobjuk ki a klasszikusokat, hiszen sok élményt adhatnak a gyereknek, ha megfelelő életkorban olvassa őket. Ugyanakkor érdemes szétnézni a hazai és külföldi kortárs írók művei között is, mert sok izgalmas történettel találkozhat az ember, melyek segíthetnek gyermekünknek abban, hogy kiskorában megszeresse az olvasást.

A Könyvesblog oldalán rá is leltünk egy remek válogatásra, milyen kortárs, szórakoztató olvasnivalókkal ismerkedhetnek az alsó tagozatos gyermekek. Ennek nyomán keresgéltünk még kicsit az interneten, végül kiválasztottunk 12 könyvet, amiket elsőtől negyedik osztályos korig ajánlunk.
 

12 szórakoztató könyv kisiskolásoknak

 

Első osztályosoknak ajánlott könyvek:


Kőrösi Zoltán: Ami a szívedet brummja…
A játékos-verses forma eleve alkalmas arra, hogy az elsősökkel megszerettesse az olvasást. Emellett kicsit sem elhanyagolható szempont a cukiság-faktor, hiszen melyik gyerek ne olvasna szívesen a barna, az örvös, a panda, a kicsi és a nagymackókról, különösen, ha némelyikben saját magukra ismerhetnek.

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge
Elsősnek lenni izgalmas, hát még ha az osztálynak saját állata is van! A hörcsögöt a legjobb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül. Vajon mit tesz Pali, hogy végre övé legyen Tiki? Iskolai kalandok kezdőknek. – A Pagony saját gondozásában megjelent kötet a „Most én olvasok!” sorozat egyik tagja.

Dr. Seuss: Kalapos Macska
Dr. Seuss viccesen és magával ragadóan teszi hétköznapivá az abszurdot – például azt a pillanatot, amikor az unatkozó gyerekek közé besétál a kalapos, és hatalmas piros ládájából útjára engedi a két Izét. A kifordított, nyelvi leleményekben gazdag szöveget Szabó T. Anna fordította magyarra, akárcsak az ezzel egy időben megjelent másik Dr. Seuss-kötetet, a Ha lenne cirkuszom című könyvet is.
 

Második osztályosoknak ajánlott könyvek:


Nógrádi Gergely: Misu és a piros kenu
A csöpp bagolyfióka, Guszti messzire téved a családi fészektől. Misu megtalálja, és úgy dönt, visszaviszi a szüleihez. Az ám, de a fióka otthonát, a rejtélyes Bagolytanyát lehetetlenség száraz lábbal megközelíteni. Ezért aztán Misu és barátai, életükben először, elindulnak a folyón egy kenuval és persze Gusztival. Vajon sikerül-e eljutniuk a sűrű bozóttól ölelt, rejtélyes Bagolytanyára? A csodakosaras című könyv nagy sikerű szerzőpárosa,Nógrádi Gergely és Hajba László ezúttal a barátságról, az állatok iránti felelősségünkről, és az egyik legősibb és legkedveltebb sportról, az evezésről mesél a gyerekeknek.

Nyulász Péter: A fürdők réme
Mindenki imádja a nyomozós történeteket, hát még akkor, ha a detektív egy újonc mudi. Pongrác a budapesti fürdők réme után veti magát, küldetésében egy helyes puli, egy sportos kuvasz és egy ezermester komondor is segíti.

Abby Hanlon: Dory végre igazi barátra lel
A testvérei alig várják, hogy Dory végre suliba menjen. Dory már kevésbé, ő szeret otthon lenni, és egész nap hálóingben futkosni, pedig az iskolában végre igaz barátokra is lelhet, nem csak olyan képzeletbeliekre, mint a láthatatlan Mary, akivel családja legnagyobb elképedésére Dory beszélgetni és játszani szokott.
 

Harmadik osztályosoknak ajánlott könyvek:


Kollár Árpád: A Völgy, írta Tárkony
Tárkony, a nemköltő költő naná, hogy híres akar lenni, és persze az sem lenne rossz, ha egyszer végre tényleg kialudhatná magát. Utóbbi már egészen jól megy, ám a világhír még várat magára. Addig is szerencsére kiválóan eléldegél a Völgyben, ahol rengeteg barátja van – például Lajos, a mindenes meg Hentes Kopasz, a kétjobblábas balhátvéd, és ott van még az ellenségre lekváros palacsintával rontó Oregán is.

Holly Webb: Bukfenc bajba jut
Katie nem hisz a fülének. A szülei beleegyeztek, hogy kiskutyát kapjon! Mihelyt megpillantja a csintalan Bukfencet, biztosra veszi, hogy a családja is ugyanúgy rajong majd érte, mint ő...De Jess, a nővére aggódik, hogyan fogadja majd a cicája, Cukor a jövevényt. Katie bízik benne, hogy hamar megbarátkoznak, ám a dolgok nem mennek simán. Valahányszor Borsó játszani próbál Cukorral, a cica megharagszik rá, ő pedig bajba jut. Borsó el van szontyolodva. Miért nem szeretne Cukor a barátja lenni?

Julija Kuznyecova: Micsoda nagyi!
A nagyik sütnek, főznek, az unokákra vigyáznak, esténként pedig sorozatokat néznek a tévében. Ez azonban csak a látszat, Zsenya Nagyi ugyanis igazi szupernagymama, aki bokszol, összecsomózott lepedőkön hagyja el a szobáját, és még arra is jut ideje, hogy megszervezze az unokája társas életét.
 

Negyedik osztályosoknak ajánlott könyvek:


Dóka Péter: Viharlovag-Fekete eső
Szörény király az összes bajnokot, lovagot, kardforgatót a palotájába hívta, háború idején ugyanis minden tetterős kézre szükség van. Azovil se nem bajnok, se nem kardforgató, de hősies helytállásának köszönhetően a nagyerejű fiúnak ritka szerencsében lesz része, hiszen Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében lovagi küldetésre indulhat. A Viharlovag trilógia első kötete.

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete
A vakáció első napján Samuel bátyjának eltörik a lába, ami elég nagy baj, az azonban már kevésbé, hogy amíg az orvosra várnak, a tízéves Samuel megismerkedik a tizenegy éves Tess-szel. Utóbbinak minden vágya, hogy megismerje a szigetre érkező apukáját, akinek sejtelme sincs, hogy van egy lánya. Samuel persze rögtön társa lesz az apamegismerő akcióban.

David Solomons: Földönkívüli a tesitanárom!
Luke egy katasztrofálisan időzített pisilésnek köszönhetően maradt le arról, hogy szuperhős legyen. Helyette, a bátyja, Zack lesz az, aki megmenti a világot, és mindennek a tetejébe még a barátja, Lara is szuperképességek birtokába kerül. Luke vigaszképp egy ultratitkos szuperhőscsapat létrehozásán fáradozik, holott még az is gondot jelent, hogy a suli focicsapatába beválasszák.

Forrás: könyvesblog, Libri, Pagony
Kép forrása: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.05.04