3+1 meglepő dolog, amit nem tudtál az egészségpénztárakról

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


3+1 meglepő dolog, amit nem tudtál az egészségpénztárakról Az egészségpénztári tagság korántsem csak az egészséggel, gyógykezelésekkel kapcsolatos kiadások fedezetében segít. Tudd meg, mi mindenre használhatod még az egészségszámládon lévő összeget. Az egészségpénztári tagság korántsem csak az egészséggel, gyógykezelésekkel kapcsolatos kiadások fedezetében segít. A lakáshitel-törlesztés támogatásától kezdve, a babaápolási szereken keresztül, gluténmentes élelmiszerekig számos területen felhasználható az egészségszámlán lévő összeg, amely után ráadásul jelentős adó-visszatérítés is igényelhető évről évre.
 
Egészségpénztár - a szó hallatán szinte mindenkinek a betegség, gyógyulás, egészség jut eszébe. Természetesen egy önkéntes egészségpénztári tagság elsősorban erről szól - de nem csak erről. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, mennyi mindenre használható még az egészségpénztári számlán összegyűlt egyenleg. Arról nem is szólva, milyen jelentős támogatás igényelhető adó-visszatérítés formájában az egészségszámlára feltöltött összegek után.
 
Cikkünkben részletesen bemutatunk három, kevésbé ismert előnyt az egészségpénztárakkal kapcsolatban. Bónuszként pedig azt is elmondjuk, pontosan mennyi az említett támogatás, és hogyan tudsz hozzájutni.
 

1. Az egészségpénztári egyenleg családi támogatásokra is elkölthető


Sajnos általában a kisebb-nagyobb betegségek végigkísérik egy család életét, de vannak ezen kívül is nehéz, vagy egyszerűen költséges élethelyzetek. Mint például egy gyerek érkezése, majd felnevelése - elég, ha csak a beiskolázásra gondolunk. Egészségpénztári tagként az egészségszámlán félretett összeg azonban ilyen esetekben is felhasználható.

Ezek az úgynevezett önsegélyező szolgáltatások, például:
- születési támogatás,
- gyermeknevelési támogatás,
- beiskolázási támogatás,
- lakáshitel törlesztési támogatás,
- álláskeresési támogatás,
- idősgondozás támogatása,
- temetési költségek támogatása.

Később még visszatérünk rá, de már most is láthatjuk, hogy a gyerekektől a nagyszülőkig minden korosztálynak kedvezhetnek ezek a támogatások, nem csak a pénztárba belépő szülőknek.

Apró, de fontos részlet, hogy ezek az önsegélyező szolgáltatások a fél évvel korábbi befizetésekből vehetők igénybe. Tehát azt a pénzt költheted el ilyen célokra, amit legalább 180 nappal korábban már befizettél az egészségszámládra. Kivéve azt a bizonyos adó-visszatérítést, hiszen azt bármikor felhasználhatod családi támogatásokra is.
 

2. A pénztártag nemcsak a saját, hanem a családtagjai kiadásait is fedezheti egészségszámláról


Pénztártagként az egészségszámlához egy egészségkártya is dukál, ami hasonlít egy klasszikus bankkártyára. Ezzel közel tízezer elfogadóhelyen fizethetsz: egészségügyi szolgáltatóknál, kórházakban, rendelőkben, patikákban, sőt, akár drogériákban is.

3+1 meglepő dolog, amit nem tudtál az egészségpénztárakról
Fotó: OTP Egészségpénztár

De egészségkártya nélkül is vásárolhatsz egészségszámlád terhére, készpénzzel vagy bankkártyával. Ilyenkor pénztári számlát kell kérned és benyújtanod a vásárolt tételről, majd mindössze néhány napon belül kifizeti neked a pénztár a kiadásodat.

Ráadásul nem kizárólag te élvezheted a tagság előnyeit. Kedvezményezettként családtagjaidat is bejelentheted a pénztár felé, és így az ő nevükre kiállított számlákat is elszámolhatod. Sőt, még társkártyát is rendelhetsz nekik, amivel ők is vásárolhatnak az egyenleged terhére.
 

3. Sok olyan tétel is kifizethető a pénztári egyenleg terhére, amire tényleg kevesen gondolnak


Azon, hogy gyógyszert, szemüveget vagy vérnyomásmérőt vehetünk az egészségszámla terhére, senki sem csodálkozik. Ahogyan az is természetes, hogy a szűrővizsgálatoktól a fogászati kezeléseken át a bőrgyógyászati vizsgálatokig valóban rendkívül sokféle egészségügyi szolgáltatás is igénybe vehető. De vannak olyan tételek is, amelyekre valószínűleg kevesen gondolják, hogy EP-tagként ezeket is meg lehet vásárolni.

Néhány példa:
- gluténmentes élelmiszerek,
- különféle diétás lisztek,
- matracok, paplanok,
- gyógypapucsok,
- pszichológiai kezelések,
- naptejek,
- női higiéniai termékek,
- pelenkák,
- cumik, cumisüvegek,
- gyógyteák,
- gimnasztikai és masszázslabdák,
- aktivitásmérők, okosórák.

Vásárlás előtt ellenőrizd az egészségpénztáraknál vagy a szolgáltatóknál, hogy pontosan mit fizethetsz egészségszámládról, hiszen a termékkörök egy része vásárolható meg EP-re.
 

+1 A befizetett összeg 20%-át visszaigényelheted az adóból


Amiért az egészségpénztári tagság igazán megéri, az a 20%-os adó-visszatérítés, ami a befizetett összeg után évente visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból. Ennek maximuma - 750.000 forint éves befizetés esetén - 150.000 forint. Természetesen, ha te és a párod is tagok vagytok, akkor a családi költségvetésben ez az összeg megduplázódik.

Ezt az összeget sokféle módon felhasználhatod: elköltheted olyan magánorvosi szolgáltatásokra, ahol nincsenek várólisták, és percre pontosan fogadnak a megbeszélt időpontban, ráadásul modern környezetben. A gyerek(ek)re is fordíthatod gyermekegészségügyi szolgáltatások és termékek formájában. És természetesen a már említett születési, gyermeknevelési vagy beiskolázási támogatásra is felhasználhatod.

Ráadásul EP-tagként azzal is spórolhatsz, hogy az orvos által előírt szűrővizsgálatok költségének 10%-át ugyancsak visszaigényelheted az adódból. Ha pedig az egészségszámládon lévő, el nem költött összeget legalább 2 évre lekötöd, erre az összegre újabb 10%-os adó-visszaigénylést érvényesíthetsz (a 150 ezres kereten belül). De a spórolásnak ezzel még nincs vége, hiszen a pénztárral szerződésben álló szolgáltatók akár 20-30%-os kedvezményt is adnak a náluk vásárló tagoknak, állandó vagy időszakos jelleggel.
 
A számládra sokféle módon befizetheted az általad meghatározott összeget. A legegyszerűbb az OTP EP telefonos app segítségével, de ha úgy kényelmesebb, a pénztár ügyfélportálján is intézheted a befizetést a bankkártyád révén. Emellett átutalással is befizethetsz, sőt, akár csoportos beszedési megbízást is adhatsz, így automatikusan az egészségszámládra kerül a kívánt összeg minden hónapban.
 

OTP Egészségpénztár - a tökéletes választás


Nincs más dolgod tehát, mint nyitni egy egészségszámlát és befizetni rá a megtakarítást, neked tetsző ütemezésben és összegben. Ehhez nagyszerű választás az OTP Egészségpénztár, mely Magyarország egyik legnagyobb egészségpénztára: 290 ezer tagja van - azaz minden 5. egészségpénztári tag őket választotta hazánkban.

Ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a pénztár mögött ott áll az ország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bankcsoport. Ami természetesen azt is jelenti, hogy az OTP több évtizedes szakértelme, folyamatos fejlesztései, felkészült munkatársai és felhalmozott tapasztalatai révén a tagok egyre több hasznos és színvonalas szolgáltatást vehetnek igénybe.
 
Hogyan csatlakozhatsz? Akár otthonról, online is beléphetsz az OTP Egészségpénztárba.
 

NYEREMÉNYJÁTÉK

 

Az OTP Egészségpénztárral csak nyerhetsz! - Most akár 1 millió forintot!

Az OTP Egészségpénztár időről időre nyereményjátékkal is kedvez tagjainak. Most például 13 értékes nyeremény egyikét vihetik haza az új és régi pénztártagok, szóval itt a lehető legjobb alkalom, hogy belépj a Pénztárba.

Nyeremények:
1 x 1 millió Ft
2 x 500 ezer Ft
10 x 100 ezer Ft
Játék időtartama: 2021. augusztus 16.-október 15.

Lépj be a Pénztárba és jelentkezz a játékra most!

Játékszabályzat »

[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.09.06