39 bevált szülői trükk a mindennapokra: Így könnyítsd meg az életed, ha kisgyereket nevelsz

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


39 bevált szülői trükk a mindennapokra: Így könnyítsd meg az életed, ha kisgyereket nevelsz Valószínűleg minden szülőnek van olyan trükkje, amit szívesen alkalmaz a gyereknevelésben vagy a ház körüli teendőkben, mert nála bevált. Hogyan tehető könnyebbé a reggeli készülődés, a főzés, a házimunka? Ezekre hoztunk most 39 ötletet. Valószínűleg minden szülőnek van olyan trükkje, amit szívesen alkalmaz a gyereknevelésben vagy a ház körüli teendőkben, mert nála bevált. Hogyan tehető könnyebbé a reggeli készülődés, a főzés, a házimunka? Ezekre hoztunk most 39 ötletet.

A szülői ötletek között bizonyára találsz olyat, amit te is használsz - sőt, természetesnek gondolsz -, amit pedig eddig nem alkalmaztál, az érdemes lehet a kipróbálásra, hátha neked is beválik. 


 

Reggeli kapkodás


- A reggel mindenki számára húzós, akinek kisgyerekei vannak. Én arra jöttem rá, hogy ha a kisfiammal összebújunk reggel egy pár percre, és nyugodtan átbeszéljük a napot, akkor utána ügyesebben készülődik. Úgy tűnik, ha én lelassítok, akkor ő attól megnyugszik, és felgyorsul. Próbáltam korábban sürgetni, de azzal csak az ellenkező hatást értem el.

- A kislányommal nagyon sokat szoktunk küzdeni reggel, borzasztóan sok idő elment mindig a ruhaválogatással, készülődéssel, ráadásul sokszor ment azon a hiszti, hogy ő inkább játszana vagy mesét nézne. Úgyhogy azt találtam ki, hogy már este kiválasztjuk a szettjét és abban fekszik le, így reggel ezzel már nem kell foglalkozni. Nálunk bevált.

- Előbb ébredek fel, mint a hat hónapos fiam, szépen elkészülődök, aztán amíg ő még félálomban van, kicserélem a pelusát és felöltöztetem. Csak addigra ébred fel teljesen, mire ezekkel pont végzek.

- Amit lehet, még este előkészítek: feltöltöm a kávégépet, felszeletelem a kenyeret, zöldségeket a szendvicshez, megtöltöm a gyerek ivópalackját, így a reggeli kapkodásban nyerek pár percet.

- Nálunk egész jól megy a készülődés, viszont a zoknikereséssel vesztünk el értékes perceket. Ezért mostanában azt csinálom, hogy már este keresek zoknit a lányomnak, és beleteszem abba a cipőjébe, amit úgyis fel fog venni. Egy gonddal kevesebb.
 

Bevásárlás, kajapakk


- Még este minden kaját bepakolok egy nagy zacskóba és beteszem a hűtőbe: például egy joghurtot kiskanállal, felkockázott gyümölcsöt tálkában, sajtcsíkokat, szopókás kulacsot a kedvenc italával. Aztán itt jön a nagy trükk: a zacskó tetejére teszem a slusszkulcsot, hogy a nagy rohanásban még véletlenül se felejtsem el a túlélőcsomagot.

- Általában nagyobb kiszerelésben veszem meg a nasikat - sós kisperecet, magvakat, mazsolát és egyéb aszalványokat, kekszeket -, aztán kis dobozokba, vegyesen kiporciózom őket és beteszem őket egy dobozba, a konyhaszekrény tetejére. Így játszózás előtt elég csak egy dobozkát kivennem, és mehetünk is.

- A karantén alatt rászoktam az online élelmiszer-beszerzésre, miután a gyerekek lefeküdtek. Rengeteg időt, idegeskedést és cipekedést lehet vele megspórolni, ráadásul a gyerekek sem nyaggatnak, hogy ezt vagy azt vegyem meg nekik. Egy-egy kedvencet mindenki kérhet, így nagy az öröm, amikor megérkezik a futár - sőt, még a kipakolásban is örömmel segítenek.

- Amikor ráveszem magam a főzésre, nagyobb adagot főzök, a maradékot pedig bedobozolom, és mélyhűtőbe teszem. Nem csak a jó kis házi pörkölttel működik a dolog, de kiválóan fagyasztható például a fasírt, a bepanírozott (nyers) hús, a bolognai szósz vagy akár a pizzatészta is.

- Nálunk van a konyhában egy kosárka tele egészséges nasival - magok, gyümölcsök, zabszelet, stb. - és abból választhatnak a gyerekek, ha megéheznek. Ha viszont a te gyerkőcöd olyan típus, hogy felfalná az egészet, legyen minden napra bekészítve számára egy-egy nasi, amit akkor fogyaszt el a nap folyamán, amikor szeretné: banán joghurttal, turmix, gyümölcstúró, zabkeksz. A lényeg, hogy ha megeszi, aznapra már nincs több.
 

Étkezés


- Rájöttem, hogy ha metszőollóval vagdosom fel a gyerek kajáját, pikkpakk végzek. Szuper jó szolgálatot tesz például a hús, felvágott vagy paprikaszeletek kockázásánál, de a kakaóscsigát vagy a piskótát is ezzel szeletelem.

- Nálam a pizzaszelő vált be, mindent ezzel szeletelek, a szendvicstől a palacsintán át a tortillatekercsig, pillanatok alatt megvagyok vele.

- Ha étterembe megyünk a hároméves kisfiunkkal, először rögtön neki rendelünk valamit, aztán gondoljuk ki, hogy mi mit együnk a férjemmel. Így a fiunk hamarabb ehet, van ideje rá, és még le is foglalja magát, míg a mi ételünk megérkezik.

- Szerintem a lassú főzőedény fantasztikus találmány, ha egyszer kaptál ilyet, de csak porosodik a polcon, ideje elővenned. Én reggelente beledobálok mindenféle zöldséget, felkockázott húst, rizst, fűszerezem, vizet öntök rá és alágyújtok, ebédre el is készül a finom egytálétel.

- Amikor nekiállok főzni, mindig nagyobb adagot készítek, a maradékot pedig bedobozolva a mélyhűtőbe pakolom. Nem csak a jó kis házi pörkölttel működik a dolog, de kiválóan fagyasztható például a fasírt, a bepanírozott (nyers) hús, a bolognai szósz, a leves, a babos-szószos ételek, a rizses kaják vagy akár a nyers pizzatészta is.

- Nálunk a főzés ideje egybeesik a mesenézéssel: a fiam nézhet egy mesét addig, amíg én főzök. Mindketten nyugodtan csinálhatjuk a dolgunkat, ráadásul így limitálva van a mesenézési idő is.
 

Takarítás, házimunka


- Mindig megkérdem a kisfiam, akar-e segíteni a takarításban, és legtöbbször lelkesen igent mond. Van saját kis törlőrongya, és különféle dalocskákat is éneklünk a takarítással kapcsolatban (saját szövegeket találok ki ismert dalokra), azt nagyon élvezi.

- Hogy ne kelljen állandóan a szemeteszsákot vadásznom otthon, több zsákot teszek egymásra a kukába, így amikor kiviszem a szemetet, máris ott van alatta egy üres zsák.

- Van otthon pár szennyeskosaram, amit SOS-rendrakásra is használok. Ha tudom, hogy váratlan látogatóm lesz, abba gyorsan belepakolom a széthagyott játékokat, ruhákat, aztán elrejtem, és meg is vagyok.

- Rájöttem, hogy még azt a 45-60 másodpercet is hasznosan tudom tölteni, amíg melegszik a gyerek étele vagy innivalója a mikróban. Például ki tudom pakolni a mosogatógépet, berakni a kávét vagy kiszedni a ruhákat a mosógépből.

- Nálunk a kisfiam állandó feladata, hogy bárhol is talál a lakásban cipőket, tegye szépen a cipősszekrénybe. Kb. 15 percet nyerünk ezzel, ami korábban a reggeli cipővadászattal telt. Amúgy nagyon ügyesen és lelkiismeretesen végzi a dolgát.

- Amikor főzök, akkor hagyom, hogy a 18 hónapos kisfiam válogassa össze a hozzávalókat a hűtőből. Neki ez móka, mindemellett észrevétlenül meg is tanulja az élelmiszereket. Ha pedig zöldpaprika helyett mondjuk egy almát vesz elő, akkor megmagyarázom neki a különbséget.

- Mivel hétvégente imádunk családi kirándulásra menni, ezért megbeszéltük a párommal, hogy minden hétköznap mindketten 30-30 percnyi házimunkát elvégzünk. Így felszabadul a szombat és a vasárnap, mehetünk, ahova akarunk. És a legjobb, hogy közösen találtuk ki, ezért egyikünk sem érzi kényszernek.


Szervezés, napirend


- Nálam mindennek helye van, ami el szokott kallódni. A cipőket a bejárati ajtó mellet tároljuk, az iskolatáskáknak külön polca van, a zsírkrétákat és egyéb rajzeszközöket egy kis asztali vödörben gyűjtjük, a könyvtári könyvek pedig külön kis kosárban állnak, nehogy összekeveredjenek a saját könyveinkkel.

- Home office-ban dolgozom a 18 hónapos fiam mellett, aki persze imád a dolgozószobámban lebzselni. Így aztán egy általa is elérhető fiókot telepakoltam játékokkal meg mindenféle hétköznapi eszközzel, amivel amúgy szeret játszani, ezzel lefoglalja magát. Meg persze az íróasztalom is gyerekbarát, minden fontos holmimat úgy helyeztem el rajta, hogy ne érje el.

- A heti teendőimet egy lemosható táblára írom, ami ott lóg a konyhában. Ha pedig végzek egy feladattal, akkor kihúzom. Ez nem csak azért hasznos, mert így könnyebben kézben tartom a feladatokat, de a férjemnek is elég csak ránéznie, és kérdezés nélkül tudja, miben segíthet.

- Összekötöm a kellemest a hasznossal, és akkor takarítok a fürdőben, amikor a kétévesem és az ötévesem ott fürdőzik. Így felügyelet alatt vannak, én meg kipipálhatok egy házimunkát.

- A kislányom szobáját mindig akkor teszem rendbe, amikor épp felébredt reggel vagy a délutáni alvásból, és még a kiságyában van. Énekelgetünk, mondókázunk, közben gyorsan összehajtogatom a ruháit, felkapkodom a játékait a földről, feltöltöm a peluskészletet és kiporszívózok. Közben együtt vagyunk, még sincs láb alatt, így gyorsan végzek.

- Próbálom a házimunkát úgy időzíteni, amikor a kis totyogim az etetőszékében van. Gyorsan befejezem a saját kajámat, aztán mosogatok, törölgetek, meg ami munka még a konyhában adódik. Hetente egyszer-kétszer, ha befejezte az ebédet, nem veszem ki, hanem adok neki rajzeszközt is, hogy addig alkosson, amíg villámgyorsan felmosok.

- A zoknikat egy hálós zsákban teszem a mosógépbe, így nem kell mosás után keresgéli, hogy hova tűntek.

- Nálunk mindenkinek van egy külön kosara, így amikor leszedem a ruhákat, külön hajtogatom a sajátom, a férjemét, meg a lányainkét. Ezáltal sokkal könnyebb a ruhákat bepakolni a szekrénybe.

- Ragaszkodom a délutáni pihenő és az esti lefekvés időpontjához, így a napot is könnyebb megterveznem. Ha a gyerek épp nem akar aludni délután, akkor is arra kérem, hogy foglalja le magát abban az időszakban valami csendes elfoglaltsággal.
 

Egyéb trükkök


- Általában előre bevásárolok néhány apróbb, gyerekeknek adható ajándékot jó előre - érdemes kihasználni az akciókat. Így aztán, ha a gyereknek az utolsó pillanatban jut eszébe, hogy hivatalos egy szülinapi buliba vagy valakit megajándékozna, csak előkapok valamit a rejtekhelyről, nem kell rohanni a boltba.

- Nálunk össze van készítve egy varázsdoboz olyan dolgokkal, amik lekötik a gyereket: egy pakli kártya, színező+ceruzák, zsírkréta, papírlapok, mini ügyességi golyós játék, kisautók, minibabák, úti társas. Így akár nyaralni megyünk és rossz az idő, akár vendégségbe, ahol nem lesz más kisgyerek, nem fog azért nyaggatni, hogy unatkozik.

- Ha a gyereknek van agyonszeretgetett kedvenc játéka, érdemes abból még egyet venned és eltenni. Így magadat és a gyerkőcöt is sok stressztől kíméled meg, ha esetleg elhagyja a kedvencét vagy tönkremegy.
 

Csak lazán


- Gyakran figyelmeztetem magam arra, hogy nem dől össze a világ, ha az ebéd nincs kész délre, a lakás rendetlen vagy tele a szennyeskosár. Ha pedig a kislányom hisztizik, akkor tudom, hogy figyelemre vágyik vagy játszani szeretne, tehát a legjobb dolog, amit tehetek, hogy hagyok mindent, és vele foglalkozom. Jól tudom, hogy gyorsan felnő, és egy idő után már nem az én vigasztalásomra vágyik majd.

- Ha háztartásbeli szülő vagy, akkor vésd az eszedbe, azért vagy otthon, hogy neveld a gyerekeidet és minőségi időt tölts el velük, nem pedig amiatt, hogy tiptop legyen az otthonod. Amúgy is, totyogósok mellett nem létezik tökéletes lakás!

- Amikor összecsapnak a fejem felett a hullámok, abbahagyom, amit épp csinálok és leülök játszani a kislányom mellé. Elképesztő, hogy mennyire lenyugtat és máris nem érzem magamon a nyomást. A szennyes vagy a takarítás megvár, de a lányommal töltött idő örök emlék marad mindkettőnknek.

- Ne feledkezz el önmagadról akkor sem, ha szülő vagy. Igen, tudom, piszkosul nehéz felnevelni egy gyereket - azt hiszed, tisztában vagy ezzel, de aztán ott az a kis poronty, és rájössz, valójában fogalmad sincs. Szóval muszáj, hogy időt szakíts magadra, kérd meg a párod, rokonokat vagy ismerősöket, hogy segítsenek, hogy kikapcsolhass kicsit. Eleinte nagyon nehéz lesz megtalálnod ezt az én-időt, de muszáj, magad miatt, és a gyereked miatt is, hidd el.

Forrás: babycenter.com, mother.ly
Fotó: Freepik/azerbaijan_stockers

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.09.30