4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel? Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

Dél-afrikai kutatók szerint ezért a szülőknek alternatív kommunikációs eszközöket kell alkalmazniuk a gyermekükkel való kommunikáció során.

Íme, 4 tipikus szülői mondat a gyerek értelmezésében - azt is eláruljuk, miként hozhatod gyermeked tudtára azt, amit valóban közölni szeretnél vele!
 

1. Amit a szülő mond: Te vagy a legjobb / legügyesebb / legszebb!


Amit a gyerekek hallanak: Az a dolgod, hogy boldoggá tegyél engem.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Ez ügyes volt/szép volt. Legyél büszke arra, amit elértél.
Magyarázat: A szakértők szerint a túl sok dicséret nem tesz jót a gyerekeknek, ők ugyanis azt szűrhetik le ebből, hogy szüleik csak akkor szeretik őket, amikor valamilyen eredményt érnek el.
 

2. Amit a szülő mond: Vigyázz a szádra!/Mégis hogy képzeled, hogy így beszélsz velem?


Amit a gyerekek hallanak: Nem érdekel, amit mondani akarsz.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Örülök, hogy beszélni szeretnél velem, csak arra kérlek, a jövőben ne használd ezeket a szavakat, mert illetlenség ilyet mondani.
Magyarázat: A gyerekek általában azért használnak szlenget, illetve csúnya szavakat, hogy felnőttesebbnek tűnjenek tőle. A szülőknek minden esetben meg kell beszélniük gyermekeikkel, hogy miért nem használhatnak bizonyos szavakat beszéd közben.


 

3. Amit a szülő mond: Ezt nem engedhetjük meg magunknak./Nincs rá pénzünk.


Amit a gyerekek hallanak: Minden a pénz körül forog.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Itt az áruházban nagyon sok szép dolog van, de nekünk otthon rengeteg van már belőlük, ezért nem vihetünk haza többet.
Magyarázat: Ha állandóan azzal a kifogással állunk elő gyermekeinknél, hogy nincs elég pénzünk azokra a dolgokra, amiket kérnek tőlünk, a gyerekek azt fogják hinni, hogy a pénz minden jó dolgok forrása.
 

4. Amit a szülő mond: Nincs semmi baj, minden rendben lesz! Katonadolog!


Amit a gyerekek hallanak: Állandóan csak hisztizel minden apróságon.
Amit a szülőknek mondaniuk kéne: Megértem, min mész keresztül, mesélj róla, kérlek.
Magyarázat: Ha a gyerekek azt érzik, szüleiket valóban érdeklik a problémáik, megkönnyebbülnek, és könnyebben oldják meg őket saját maguk.

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2009.08.11