Az év utolsó estéje különleges alkalom, amit különleges italokkal még emlékezetesebbé tehetünk. Az éjféli koccintáshoz persze pezsgő dukál, de előtte érdemes belekóstolni egy finom koktélba is.
Szilveszterkor a társasági élet és a buli játssza a főszerepet. A kamaszkorú (vagy még nagyobb) gyerekek többségére éppúgy igaz ez, mint a szülőkre. Ha pedig kicsik a gyerekek, sok helyen a nagyszülők segítenek be, hogy a szülők is gondtalanul szilveszterezhessenek.
Márpedig szilveszterkor még azok is megisznak egy-két pohár alkoholt, akik egyébként tartózkodnak tőle. Nincs is ezzel baj, de érdemes megadni a módját, és valami különlegeset kortyolni az év utolsó éjszakáján.
Az alábbiakban öt olyan koktél receptjét ismertetjük, amely amellett, hogy feldobja a hangulatot, az ízével is feledhetetlen pillanatokat szerez a fogyasztóinak. Akár vendégeket várunk, de még akkor is, ha úgy alakul, hogy kettesben otthon szilveszterezünk, érdemes kipróbálni őket. Persze a szilveszter mellett szülinapokon, jubileumokon, családi összejövetelen, diplomázós bulin is fel lehet dobni az étkezést egy-két különleges koktéllal.
Aki pedig nem állna meg itt, hanem igazán hozzáértőként szeretné kikeverni a saját koktélját, annak jó választás lehet egy mixer tanfolyam.
5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra
1. French 75
Koktélozás ide vagy oda, azért nem kell teljesen elszakadni a pezsgőtől. A French 75 egy valódi pezsgőkoktél, ami a hagyomány szerint az első világháborúból ered. A Franciaországban harcoló brit katonák ötlete volt a pezsgő vegyítése ginnel.
Az ital pedig egy 75 mm-es francia tüzérségi ágyúról kapta a nevét. Valószínűleg célzásként arra, hogy nem csak az íze, az ereje is kiemelkedő. Egyébként a Casablanca című filmben is fogyasztják, a koktélkedvelők, illetve a filmrajongók innen is ismerhetik.
A French 75 összetevői:
- 3 cl gin
- 1,5 frissen facsart citromlé
- 2 öntet (kb. 0,2 cl) cukorszirup
- 6 cl pezsgő
2. Manhattan
A klasszikus koktélok egyike, évtizedek óta a legnépszerűbbek közé tartozik. Ezt a koktélt szürcsölgette Marilyn Monroe a Van, aki forrón szereti című filmben. A whiskey és az édes vermut utánozhatatlan harmóniát alkot, az Angostura mindezt megkoronázza. Érdemes kipróbálni!
A Manhattan koktél hozzávalói:
- 5 cl whiskey (bourbon vagy rye)
- 2,5 cl édes vörös vermut
- 2 öntet (kb 0,2 cl) Angostura
3. Margarita
A tequilaalapú koktélok királynője. Alapvetően nyári ital, de a tél közepén is nagyon jól csúszik. A fogyasztóját rögtön a trópusi tengerpartra repíti, nem csoda, hogy máig az egyik legnépszerűbb koktél.
A Margarita hozzávalói:
- 3,5 cl tequila
- 2 cl Cointreau
- 1,5 cl frissen facsart lime-lé
4. Mojito
Egy vérbeli kubai koktél, amelynek fehér rum adja az alapját, lime-lé és menta ízesíti. Az 1920-as évek végén már a Mojito számított Kuba nemzeti italának. A szesztilalomnak köszönhetően pedig sok amerikai turista látogatott a szigetre, akik aztán odahaza is népszerűvé tették ezt a koktélt. A szilveszterre való tekintettel nem ördögtől való ötlet egy kis pezsgővel is megbolondítani.
A Mojito összetevői:
- 4 cl fehér kubai rum
- 3 cl frissen facsart lime-lé
- 6 db mentalevél
- 2 teáskanál kristálycukor
- szóda
5. Bellini
Egy újabb pezsgőkoktél, ami nincs túlbonyolítva, mégis rendkívül finom. A friss őszibarack és a prosecco kombinációja frissítő, gyümölcsös és könnyed italt eredményez. A koktél tovább variálható eperpürével (ennek Rossini a neve), mandarinlével (Puccini) vagy friss gránátalmalével (Tintoretto).
A klasszikus Bellini összetevői:
- 10 cl prosecco
- 5 cl őszibarackpüré (friss gyümölcsből)
+1 Pezsgő kávéhabbal
Pezsgő nélkül nehéz elképzelni a szilvesztert, ugyanakkor nem könnyű összeházasítani a kávéval. Ezt az ellentmondást kreatívan oldja meg ez a koktél, amiben a kávé hab formában jelenik meg. Nem csak ízre jelent különleges élményt, de megjelenésével is az est egyik fénypontja lehet ez a különlegesség. Megéri rászánni az időt, mert a vendégeknek biztosan emlékezetes élmény lesz.
Hozzávalók:
- 1 adag espresso kávé
- 1 zselatinlap
- 1,5 cl cukorszirup
- 1 dl pezsgő
A forró kávét keverjük össze a cukorsziruppal, és oldjuk fel benne a zselatint, majd tegyük be a hűtőbe, és miután lehűlt, verjük habosra. (Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni.) Végül öntsünk a pohár kb. feléig pezsgőt, majd kanalazzuk rá a kávéhabot.
Reméljük, mindenki talál a felsorolt italok között kedvére valót.
A szilveszteri mulatsághoz finom italokat kívánunk - és persze minden koktélrajongónak boldog új évet!
Fotók: Wikipédia (Bellini, Casablanca), Pixabay (Mojito, prosecco)