5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapasztalt IT szakértőt kérdeztünk

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapasztalt IT szakértőt kérdeztünk Bár az Facebook regisztárciónál 13 év a korhatár, a statisztikák azt mutatják, hogy a 13 év alatti gyerekek ötöde fent van valamilyen közösségi oldalon. Megkérdeztünk egy IT biztonsági szakembert, hogy szülőként hogyan tudunk vigyázni a gyerekeinkre. Amikor a gyereknek megengedjük, hogy regisztráljon a Facebookra (hivatalosan 13 éves kor fölött lehet), érdemes felkészíteni őt (és magunkat) a közösségi oldal biztonságos használatára. A közösségi oldalak biztonsági beállításairól, a család szerepéről az IT szakértőt kérdeztük.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek 21%-a 13 éves kora előtt már regisztrál a Facebookra - ráadásul ilyenkor általában húszonéves kort adnak meg hamis életkornak. Pedig már az is jobban védi a gyereket, ha 18 év alatti életkort választ.

- A Facebook a maga módján igyekszik valamennyit segíteni. Ha valaki a valós életkorával regisztrál, akkor a 13-18 életév között szigorúbbak az alapbeállítások, például alaphelyzetben nem publikusak a posztok, és nem publikus a profil. Kívánságra ez persze bármikor módosítható, de az alapbeállítás legalább valamennyire védi a kiskorúakat - mondta el Csizmazia-Darab István, IT biztonsági szakértő, aki a következő hasznos gyakorlati tanácsokat adja.

5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapasztalt IT szakértőt kérdeztünk

Általános szabály, hogy a gyereket kérjük meg, se nyilvános posztban, se pedig privát üzenetben ne adjon ki olyan adatokat, mint a lakcíme, telefonszáma, család anyagi helyzete - ez a fotós feltöltésekre ugyanúgy vonatkozik.

1. Biztonsági beállítások és jelszó
Időnként fésüljük át a biztonsági beállításainkat, nézzük át, miket engedélyeztünk, és milyen alkalmazásokat, engedélyeket, ismerősöket, posztokat tiltunk le. Legyünk kreatívak a jelszavak használatát illetően. A tapasztalat azt mutatja, hogy a rövid, bugyuta, sablonos jelszóhasználat komoly kockázatot jelent arra, hogy illetéktelenek is be tudjanak lépni a nevünkben. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal is, hogy egy jelszót több helyszínen is használunk, ezzel további kellemetlenségeknek tesszük ki magunkat. Beszéljük meg a családtagokkal, hogy a jelszó szerepe éppen az, hogy titkainkat és magánéletünk másra nem tartozó részleteit óvja az illetéktelenektől.

2. Telefonszám helyett email
Ha a közösségi oldalra regisztrálunk, javasolt, hogy az e-mailcímünkkel tegyük ezt, ne pedig a telefonszámunkkal. Ugyanis a későbbiekben a telefonszámunkat használhatjuk a kéttényezős hitelesítéssel (kétfaktoros autentikáció) a biztonságosabb beléptetéshez. Emellett létezik „jelentem” gomb a zaklatások visszaszorítása érdekében, valamint a közösségi oldal az Interpollal is jó kapcsolatban van, így visszaélések - például pedofília - esetében igen gyorsan tudnak lépni a gyermekek érdekében.

3. Fektessük le a szabályokat
Kérjük meg a gyereket, hogy ne álljon szóba idegennel online sem. Egyezzünk meg abban a szabályban, hogy ismerős felvételét és fotó megosztását előbb mindig beszélje meg velünk. Mondjuk el neki, hogy amit online megoszt, annak nyoma marad és vissza lehet vele élni, így gondolja meg, mit hoz nyilvánosságra. Ha esetleg a gyerek időnként mégis hibázik, akkor türelmesen és szeretettel kell megmagyarázni, hogy pontosan mi volt a hiba, és hogyan lehet mindezt legközelebb jobban csinálni. Ebből a tanulásból a család minden tagjának ki kell vennie a részét.

4. Legyen a digitális élet is része a napi beszélgetéseknek
A „mi volt az iskolában?”, „milyen volt az edzés” kérdésekhez hasonlóan beszélgessünk rendszeresen gyermekükkel arról, hogy mi történt vele a virtuális térben.
Segítsünk nekik megérteni, hogy hogyan lehetnek biztonságban, mikre érdemes figyelni, hiszen a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása fogja megvédeni később a kellemetlen incidensektől. Ha a gyerek tisztában van azzal, hogy ha így döntök, ez történhet, ha úgy döntök, az
történhet, ha bajban vagyok, ide fordulhatok - akkor ezzel egyúttal mintegy felvértezzük új, ismeretlen helyzetekre is.

5. Ismeretlen személyek a gyerek közelében
A gyerekek szóljanak mindig, ha ismeretlen ember jelöli be őket, illetve magyarázzuk el nekik, hogy soha nem jelöljenek vissza olyat személyt, akit nem ismernek személyesen. Kezeljenek minden információt fenntartással, és ne higgyenek neki rögtön, hogy ha az a bizonyos személy "az osztálytárs barátja" vagy "tudod, múltkor én is ott voltam a buliban" szövegekkel próbál közeledni.

+Képfeltöltés
Ami jó poénnak tűnhet, később nem biztos, hogy az lesz. Éppen ezért képeket megfontoltan töltsön fel a gyerek, és olyat semmiképpen se, amely rá nézve nem előnyös (ittas-bódult állapot, kínos helyzet, hiányos öltözék, stb.). Ezért veszélyes képeket megosztani az interneten - A rendőrség figyelmeztetése »

Szakértő: Csizmazia-Darab István, IT biztonsági szakértő
Forrás: digitaliscsalad.hu
Kép: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.10.13