5 bevált tipp, hogy könnyebb legyen a sulikezdés - így hangolódjatok rá

Szülők lapja

Szülők lapja


5 bevált tipp, hogy könnyebb legyen a sulikezdés - így hangolódjatok rá A hosszú nyári szünet vége felé érdemes rákészülni gyermekeddel az iskolára, ami nem azt jelenti, hogy máris elkezdesz vele tanulni, sokkal inkább, hogy segítesz neki ráhangolódni a sulis rutinra és rendszerezitek a tudását is. A szülők általában kétféle módon gondolnak az iskolakezdésre: van, aki túlaggódja és az utolsó hetekben már keményen matekozik és olvastat a gyerekkel, és van, aki ennek pont az ellentéte - ő az, aki úgy véli, jobb a gyereket nem terhelni az iskolás dolgokkal egészen szeptemberig, amikor meg már muszáj lesz.

Ám ha belegondolunk, ezek egyike sem célravezető - a túlaggódós szülőnél a gyerek már azelőtt ráun a tanulásra, még mielőtt beül az iskolapadba. A túl laza szülő gyereke pedig épp emiatt a lazaság miatt nem tud lélekben ráhangolódni az iskolára, és ezért megy el tőle a kedve, amikor hirtelen szembesül vele, hogy mi is vár rá.

Érdemes rákészülni az iskolára
Az igazság, helyesebben mondva a leghasznosabb a gyerek szempontjából a két hozzáállás keveréke. Azaz igenis fontos, hogy a gyerek tisztában legyen az előtte álló feladatokkal, megváltozó napirenddel és elvárásokkal - ugyanakkor teljesen felesleges nyomasztani a tanulnivalókkal, majd mindent megtanul, ha eljön az ideje. Amúgy is, a szülő maradjon csak szülő, jobb nem belekeverni a tanárszerepet a gyerekkel való viszonyba.

5 szuper tipp az iskolára hangolódáshoz

De akkor mégis hogyan tudsz szülőként segíteni a gyermekednek az iskolára hangolódásban augusztus második felében? Van 5 tippünk!
 

Így hangolódj a gyerekkel az iskolakezdésre - 5 bevált tipp


1. Lehetőleg minden beszerzésbe vond be a gyereket
A bevásárolandó eszközök listáját általában odaadja az iskola a szülőknek, válogassatok együtt az üzletekben vagy akár online. Persze ne hagyd magad mindenből a legdrágább füzetre, tollra rábeszélni, de legyen egy-két dolog, amiben engedsz. Ha nagyobb a gyerek, akár kalkulációt is végezhettek otthon, hogy mi mennyibe kerül és legyen egy keretösszeg, amit a vásárlásra szántok - így nem csak megtanul a gyerek a pénzzel bánni, de a matektudását is felfrissíti.

2. Fokozatosan állítsd át a gyerek reggeli kelését az iskolaira
Nyáron egy kicsit szabadabban kezeli az ember a lefekvési és felkelési időpontot, mert hát nem kell sietni sehova. Az iskolák azonban szigorú napirenddel működnek, és ha a gyereknek hirtelen egyik napról a másikra kell átállnia a korai kelésre, azt nem csak ő, hanem te is megszenveded. A lefekvési időn felesleges veszekednetek, ugyanakkor legyen egy következetes felkelési idő, amihez a gyerek tartja magát, és ne hagyd visszaaludni sem. Hidd el, pár napon belül beáll a sulis rend.

3. Gyakoroljátok az időbeosztást, a reggeli rutint
Nem csak a felkelés a fontos reggel, de a mosakodás, öltözés és reggelizés is. Gyakoroljátok a gyermekeddel, mire hány percet kap, mivel mennyi idő alatt végez, akár szóban is kikérdezheted, hogy mi mindent kell reggelente elvégeznie - így mire elkezdődik a suli, kevésbé fogja elhúzni az időt. Akár készíthettek együtt egy reggeli rutin ellenőrzőlistát óraidőpontokkal és feladatokkal, amit kitesztek a hűtőre, és akkor a gyerek mindig látni fogja, mi minden tartozik bele a készülődésbe.

4. Mutasd meg nekik, mi hogy működik
Aki most megy első osztályba, annak nem csak a tanuláshoz kell hozzászoknia, de ahhoz is, hogy önállóan előpakoljon, elpakoljon, egyen-igyon vagy vécére menjen. Hogy mindezek ne okozzanak szorongást a gyermekednek vagy ne mindig rá kelljen várnia a tanító néninek, gyakoroljátok otthon az eszközei használatát:
- hogyan vegye fel/le az iskolatáskát
- hogyan nyissa ki/zárja be az iskolatáskát
- hogyan pakoljon ki a táskából/vissza a táskába könyveket, füzeteket, tolltartótű
- hogyan nyissa ki/zárja be a tolltartót
- hogyan helyezze vissza a ceruzákat a tolltartóba
- hogyan nyissa ki az uzsonnásdobozát
- hogyan nyissa ki a kulacsát/zárja le úgy, hogy ne csöpögjön
- hogyan kösse be a cipőjét
- hogyan gombolja ki/össze a nadrágját, ha vécére megy
- hogyan akassza fel a kabátját, vegye le a cipőjét és vegye fel a benti cipőt
- hogyan öltözzön át tesiórára

5. Ismertesd meg a saját dolgaival
És persze nem csak azt jó tudnia a gyereknek, mit hogyan használjon a suliban, de hogy egyáltalán emlékezzen arra, mi az övé. Sokszor előfordul ugyanis, és nem csak a kis elsősöknél, hogy a gyerekeknek fogalmuk sincs a saját dolgaikról: nem emlékeznek, hogy néz ki a táskájuk, milyen színű az uzsisdobozuk vagy hogy melyik a tornafelszerelésük, tolltartójuk.

5 szuper tipp az iskolára hangolódáshoz

A legegyszerűbb és legszórakoztatóbb módja, hogy ha memóriajátékot játszotok a gyermekeddel, például megpakolod a táskáját a saját dolgaival és idegen dolgokkal, kap fél percet hogy körülnézzen a táskában és utána meg kell mondania, melyik tárgy nem az övé. Vagy nézze a táskáját/tolltartóját egy percig, utána pedig kijelentéseket teszel róla, neki pedig el kell döntenie, igaz amit mondasz vagy sem (például a tolltartón a kis figurán van sapka/a táska csatja fekete/stb.)

Kezdőfotó:    Freepik

Szülők lapja

Szülők lapja


2023.08.24