5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel! Egy kastélylátogatás felér egy időutazással! Bepillanthatunk az elmúlt korok főúri világába, a gyermekek számára megelevenednek a mesekönyvek lapjai, így kitűnő hétvégi kirándulási célpont lehet a magyarországi impozáns kastélyok egyike. Íme 5 kastély, ami elvarázsolja az egész családot! Magyarország öt lenyűgöző kastélyába kalauzolunk el most, nézd meg hogyan elevenedik meg a régi korok főúri és hercegi világa! Jó időben a kastélykertben is sétálhattok, de ha kíváncsiak vagytok a kastélyok történetére, akkor be is pillanthattok az állandó kiállításokra.
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE: 2017.08.22.

 

1. Festetics-kastély - Helikon Kastélymúzeum


A keszthelyi Festetics-kastély ma múzeumként és rendezvény-központként működik, ez Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor a leglátogatottabb kastélya. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Foráss: hu.wikipédia.org

A Festetics-kastély állandó kiállításai:
Főúri életforma, Helikon könyvtár
A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Vadászati kiállítás
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

Hintókiállítás
A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.

Történelmi modellvasút kiállítás
A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása látható.

Pálmaház
A Festetics-kastély parkjában álló pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititól Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

A kastély parkja
A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület, ingyenesen bejárható. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok - köztük Festetics György egész alakos bronzszobra -, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút-kiállítást befogadó új épület.

Hol van a Festetics-kastély?
Keszthely Budapesttől 187 kilométerre található.

A Festetics-kastély nyitva tartása:
Július 1-augusztus 31-ig: minden nap 09:00-18:00
Szeptember 1-szeptember 30-ig: minden nap 10:00-17:00
Október 1-április 30-ig keddtől vasárnapig 10:00-17:00
Ünnepi nyitva tartás decemberben
december 24-25.: zárva, 26-30.: 10.00-17.00, 31-én: 10.00-14.00, január 01. 12.00-17.00
Május 1-június 30-ig minden nap 10:00-17:00

Festetics-kastély jegyárak:
Kastély- és Hintómúzeum:
Felnőtt: 2700 Ft
Diák és nyugdíjas: 1350 Ft
6 éves kor alatt ingyenes a belépés minden kiállításra!
A kastélykert ingyenesen bejárható.
A további kiállítások jegyáráról a kastély honlapján tájékozódhat.

Kedvezményes jegyárak:
Nagycsaládos kedvezmény: 50% a szülőknek (3 vagy több gyereknél)
Magyarország nemzeti ünnepein, (március 15., augusztus 20., október 23.) állampolgárságra való tekintet nélkül, a múzeum állandó kiállításai díjtalanul látogathatók.

Kedvezményes nap:
- A Festetics-kastély minden hónap egyik - a múzeum által minden hónap elején meghatározott - hétvégéjén ingyenes belépést biztosítanak az állandó kiállításaira azoknak, akik:
a) a 26. életévét még nem töltötték be,
b) 18 év alatti személyt kísérnek, és annak a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti közeli hozzátartozói (legfeljebb 2 fő).
Ezekről a napokról tájékozódhat a Festetics-kastély honlapján és az ott megadott elérhetőségeken.
- Minden hónap második keddjén a keszthelyi lakosok (személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása ellenében) díjtalanul látogathatják a Helikon Kastélymúzeum 6 állandó kiállítását 10:00-17:00 között.
 

2. Gödöllői Királyi Kastély


A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal gróf.

A gödöllői kastély történelmi tradíciói, színes kulturális programkínálata és egyedülállóan reprezentatív, megújított terei miatt ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézménye, épülete.
A kastélykert ingyenesen bejárható, a kiállítások területére babakocsit, fémvázas hordozót bevinni nem lehet. Ezeket a látogatás előtt a ruhatárban lehet elhelyezni. Ugyanott ingyenesen kenguru áll a kisgyermekes családok rendelkezésre.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: Facebook/Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításai:
A Grassalkovichok kora
A kiállítás hat teremben a gödöllői kastély első évszázadát és az építtető Grassalkovich-család három generációját mutatja be, betekintéssel a kastély barokk templomába.

A királyi lakosztályok
1867-ben kezdődött a gödöllői kastély második fénykora. A magyar állam által megvásárolt és felújított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. A királyi időszakot 14 terem idézi meg: a források alapján hűen helyreállított királyi lakosztályok és a díszterem.

Erzsébet királyné emlékkiállítás
A magyarok szeretett királynéjának már életében kialakult, s máig ható kultuszának emléktárgyait mutatja be az egykori felolvasó szobában és Ferenczy Ida a magyar nyelvű felolvasónő lakosztályában megrendezett kiállítás.

A kastély 20. századi története
A 2010-ben felújított Gizella-szárny hat termében a kastély történetének legutóbbi, sorsfordító évtizedei elevenednek meg: a királyi család gyermekeinek gödöllői tartózkodásától egészen napjainkig.

Habsburg képgaléria
A Gizella-szárny emeleti folyosóját, a Habsburg-család tagjait - Mária Teréziától Erzsébet királynéig - ábrázoló képgaléria díszíti.

Gödöllői Királyi Kastély látnivalói:
Barokk Színház
A gödöllői kastély déli szárnyainak egyikében Grassalkovich II. Antal alakíttatott ki színháztermet. Ez az első, máig fennmaradt, kulisszás kőszínház Magyarországon.

Királydombi pavilon
A kastélypark egyetlen megmaradt barokk kori építménye a Királydombi pavilon a honfoglalás kori vezérek és a magyar királyok arcképeivel.

A kastélypark
A kastély parkja rendkívüli időjárás vagy a 40-50 km/h-t meghaladó szélerősség szerinti 5-ös fokozat esetén, valamint a Katasztrófavédelmi és Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztási jelzések alapján, a balesetek megelőzése érdekében időszakosan zárva tartják.
A Gödöllői Királyi Kastély parkja ingyenesen látogatható. A kert Versailles mintájára francia stílusban épült. Az előkert és a Felső park természetvédelmi terület. A Felső parkban 5,2 hektárnyi terület újult meg romantikus tájképi kertként.

Lovarda, istálló
A lovardát Grassalkovich I. Antal a 18. század közepén építtette a kastély déli részén. A lovardához kapcsolódik a két istálló épülete is. A nyeregkamra és a tisztítókamra falait falfestésekkel díszítették. 2010 óta felújított állapotban várja a látogatókat.

Horthy-bunker
A Hadtörténeti Múzeummal közösen rendezett történeti kiállítás igazi kuriózuma, hogy az eredeti tervek alapján rekonstruálták a bunker egyik helyiségének berendezését. A tárlat a bunker építéstörténete mellett megidézi a háborús időszakot filmhíradók, Karády-dalok és tárgyi emlékanyag segítségével.

Hol van a Gödöllői Királyi Kastély?
Gödöllő Budapesttől 31 kilométerre található.

A Gödöllői Királyi Kastély nyitva tartása:
Nyári nyitva tartás:
2017. április 01 - november 05. (pénztár 17:00-ig)
Hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00

Téli nyitva tartás:
2017. február 06 - március 31. és november 06 - december 31.:hétköznap 10:00-16:00, hétvégén 10:00-17:00
2017. december 27-30.: szerdától szombatig 10:00-17:00

A Gödöllői Királyi Kastély park nyitva tartása:
Április 1-től október 31-ig: 5:30-20:30
November 1-től március 31-ig: 5:30-18:00

Gödöllői Királyi Kastély jegyárak:
Állandó kiállítások:
Felnőtt: 2600 Ft
Diák: 1500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és maximum 3 gyermek): 5800 Ft
További jegyárakról a kastély honlapján tájékozódhat.

Kedvezményes jegyárak:
Gödöllői lakosoknak (lakcímkártya felmutatásával) 50 % kedvezményt biztosítunk az állandó kiállítás, a 3D vetítő + Királyi és főúri lovaskultúra kiállítás, illetve a Barokk színház jegyárából. Ezen kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze!

Nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) a kiállítások kedvezményes belépővel látogathatók és az ajándékboltban levásárolhatók.

 

3. Brunszvik-kastély


A martonvásári Brunszvik-kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: hu.wikipedia.org

Hol van a Brunszvik-kastély?
Martonvásár Budapesttől 33 kilométerre található.
 
A Brunszvik-kastély nyitva tartása:
A Brunszvik-kastély parkja nyáron minden nap 08:00-17:00 óra között, téli időszakban 08:00-16:00 óra között látogatható.
Beethoven Emlékmúzeum
Keddtől péntekig 10:00-12:00 és 14:00-16:00 óráig.
Szombaton és vasárnap nyáron 10:00-12:00 és 14:00-17:00, télen 10:00-12:00 és 14:00-16:00 óráig.
 
Brunszvik-kastély jegyárak:

Brunszvik-kastély parkja
Brunszvik Antal majd fia, Ferenc a kastély köré valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.
Felnőtt belépő: 750 Ft
Gyermek belépő: 350 Ft
Nyugdíjas belépő: 350 Ft
Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére: 1500 Ft
 
Beethoven Emlékmúzeum
A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.
Felnőtt: 750 Ft
Kedvezményes belépő (diák, nyugdíjas): 350 Ft
Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére: 1500 Ft
A múzeum a kastélyparkban található. A múzeum látogatóinak a kastélyparkba is belépőjegyet kell váltaniuk.
 

4. Esterházy-kastély


A fertődi Esterházy-kastély Magyarország legnagyobb barokk stílusú kastélya, amit „Magyar Versailles”-nak is neveznek. A kastély patkó alakú díszudvarára, egy lenyűgöző kovácsoltvas kapun át léphet a látogató. Az épületegyüttes pompázatos termei, szalonjai, lakosztályai - összesen 126 szoba - gazdag rokokó díszítésű és berendezésű. Az Esterházy hercegek a kor kulturális központjává emelték a kastélyt, ahol élt és alkotott Joseph Haydn. Messzeföldön híres volt a kastélyban rendezett ünnepségek és mulatságok, ahol Mária Terézia is vendég volt. A kastély körül franciakert került kialakításra sugárutakkal.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: www.eszterhaza.hu

Az Esterházy-kastély kiállításai:
Hercegi és hercegnéi lakosztályok, Mária Terézia traktus, nyári ebédlő, Sala Terrena, díszterem, zeneterem, kínai lakk-kabinet, kápolna.

Hol van az Esterházy-kastély?
Fertőd Budapesttől 184 kilométerre található.

Az Esterházy-kastély nyitva tartása:
Március 15-től október 31-ig keddtől vasárnapig 10:00-18:00
Pénztár zárás: 17:00
November 2-től március 14-ig péntektől vasárnapig 10:00-16:00
Kassza zárás: 15:00, utolsó csoport indulása: 14:45
A díszudvar és a park naponta 6 órától sötétedésig látogatható.
Az ünnepi nyitva tartásról a kastély honlapján tájékozódhat.

Esterházy-kastély jegyárak:
Felnőtt: 2500 Ft
Diák, nyugdíjas: 1500 Ft
Családi (2 szülő és max. 3 gyerek): 4000 Ft


5. Füzérradványi Károlyi-kastély


A Károlyi-kastélyt a füzérradványi erdő öleli körbe, kívülről a romantika, belülről a reneszánsz stílusjegyeivel kápráztatja el a látogatókat. A kastélyba lépve a főúri világ hangulata fogadja az ide érkezőket a kastély nyolc termén keresztül, mely vezetéssel látogatható. A Károlyi-kastély angolparkja hazánk egyik legszebb és legnagyobb, különleges klímájú parkja sétautakkal behálózva, melyet több száz éves faóriások szegélyeznek. A festői környezetet a parkban csordogáló kis patak  és teraszos franciakert teszi még látványosabbá.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: hu.wikipedia.org

A Károlyi-kastély állandó kiállításai:
- A főúri világ hangulata: korabeli enteriőrök, trófeák. könyvtárszoba, ebédlő, grófi szalon, hálószoba, márványmedencés fürdőszoba.
- Rédai Zsolt magángyűjteménye
- XVIII-XIX. századi puskák

Hol van a Károlyi-kastély?
Füzérradvány Budapesttől 264 kilométerre található.

A Károlyi-kastély nyitva tartása:
Április 1-október 31-ig hétfő kivételével 10:00-18:00 óra között.
November 1-március 31-ig hétfő kivételével 10.00-16.00 között
Érdeklődni lehet: +36 47/370-036, +36 47/370-078
A védett kastélypark télen is térítésmentesen látogatható.

Károlyi-kastély jegyárak:
Felnőtt: 1100 Ft
Diák, nyugdíjas (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 550 Ft
Családi (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2200 Ft

Ingyenesen látogatható:
- minden kiállítás, valamennyi látogató számára a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án,
- az állandó kiállítások minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozó számára.
A további kedvezményekről a megadott honlapon tájékozódhat.

Fotók: hu.wikipedia.org, Facebook/Gödöllői Királyi Kastély, www.eszterhaza.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2016.03.18