6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez

Gondolj vissza: emlékszel, mivel töltötted az elmúlt vagy az azt megelőző hétvégét? Vagy inkább az az érzésed, péntek után volt valami homályos, röpke időszak, de aztán megint arra eszméltél, hogy hétfő van? Sajnos az ember a nagy pörgésben gyakran elfelejt lassítani és beleállni a pillanatba - pedig a boldogságot nem valamiféle magasztos célként kell kitűzni, hanem egyszerűen csak meg kell élni.

Tudni akarod, az igazán boldog párok mivel töltik el a hétvégéjüket vagy azt az időt, amikor kettesben tudnak lenni? Talán csodálkozni fogsz, de többnyire a leghétköznapibb dolgokkal - ám úgy, hogy minden pillanatát igyekeznek kiélvezni, hiszen tudják, csak így íródik majd be a páros élmény az emlékeik tárába.

6 dolog, amivel a boldog párok a hétvégéket töltik


1. A boldog párok szabadságra küldik a mobiltelefonjukat
A gyerekek a nagyinál, ti pedig elindultok kirándulni, színházba, vacsorázni vagy autókázni a környéken. Ám bármilyen remek elfoglaltságot is találsz ki a pároddal, ha állandóan a Facebookot csekkoljátok vagy helyzetjelentést írogattok, képtelenek lesztek egymásra és a jól kitalált programra figyelni. Az okostelefont legfeljebb fotózásra használjátok, hogy a tájat megörökítsétek, de őszintén: tényleg szükség van arra, hogy az ebédetekkel és óránkénti jaj-de-boldogok-vagyunk-itt szelfikkel megszórjátok az üzenőfalat? Aki igazán boldog a párjával, az nem akarja a külvilág felé folyton bizonygatni – egy jól sikerült fotót este, hazaérkezés után is ki lehet posztolni, de ne hagyd, hogy a közösségi életetek belerondítson a közös programba. Természetesen a gyerekek miatt nem kell kikapcsolni a telefont, de egyezzetek meg a nagyival, hogy hányszor és mikor hív, és csak akkor vegyétek elő a készüléket.

2. A boldog párok mindig kitalálnak valamit, amit együtt művelhetnek
Tévedés ne essék: nem azt mondjuk, hogy legyetek együtt sülve-főve - sőt, az a jó, ha mindkettőtöknek van saját hobbija, amit a másik nélkül űz, a maga jogán, mert neki az tetszik. Ugyanakkor hétvégente jó kitalálni egy olyan tevékenységet, amit ketten együtt csináltok, és mindketten beleteszitek a magatokét - legyen az egy közös főzés, kertészkedés, autómosás vagy bármi hasznos. A lényeg, hogy egymást segítve és kiegészítve tudjátok művelni. Ráadásul, ha ketten teszitek, hamarabb is végeztek, nincs egymásra mutogatás és mindketten hasonló mértékben elfáradtok.

3. A boldog párok nagyokat sétálnak
Egy andalgás a Margitszigeten vagy egy tóparton, vagy akár a város kevésbé frekventált részén lehetőséget adhat a pároknak, hogy kettesben legyenek. Egy séta kiváló alkalom a lassításra, figyelj oda és ne hagyd, hogy a párod vagy te munkába igyekvős tempóra váltson. Most éppen az a lényeg, hogy nézelődtök és közben beszélgettek, bármiről, ami eszetekbe jut. Akár innivalót vagy szendvicset, sütit is vihettek, és csaphattok egy mini-pikniket a fűben vagy egy padon!

4. A boldog párok gyakran hozzáérnek a másikhoz
Ami a szerelem elején természetes, az a későbbiekben - főleg a gyerekek születése után - már sokkal inkább a tudatos odafigyelésen is múlik. Pedig milyen jó kicsit megölelni a párod, összebújni vele, egy puszit nyomni a nyakára, hátára, csak úgy, kedvességből, nem előjáték gyanánt. Persze érthető, hogy az ember sokszor annyit ölelgeti és puszilgatja a gyerekét, hogy a párjára már nem jut se ereje, se ideje - vagy egyszerűen eszébe sem jut -, de fontos, hogy a párkapcsolatnak ez az intim része is megmaradjon. És mikor máskor lenne erre több időd, mint hétvégén, amikor egy kicsit lazulhattok együtt!

5. A boldog párok sokat nevetnek
Tudjuk, sok a munka, a stressz, kevés a pénz, nyűgös a gyerek, van egy-két plusz kiló és úgy összességében, kemény az élet. Mégis, a nevetés úgy kell a lelkednek, mint egy falat kenyér - ráadásul számos egészségvédő hatással is bír. A nevetés endorfint, azaz boldogsághormont termel, ami által erősödik az immunrendszer,  az emberi test védekező rendszere ellenállóbbá válik és a betegségek kevésbé döntik le. Ráadásul egy mosoly szebbé varázsolja az arcot is!  Ami pedig még meglepőbb, hogy ha tudatosan nevetsz vagy mosolyogsz, akkor is termelődhet boldogsághormon. Nézzetek mókás videókat, cuki, nevetős babákat, idézzétek fel vicces sztorikat a saját és a gyerekeitek életéből is. Vagy csiklandozzátok egymást, meséljetek vicceket, éjjel - ha nincsenek nálatok a gyerekek - szökjetek ki egy játszótérre és hintázzatok. Egyszerűen élvezzétek, hogy most nem komoly, megfontolt felnőttek, hanem kicsit ismét gyerkőcök vagytok.

6. A boldog párok sokat beszélgetnek együtt - de hallgatni is tudnak
A hétköznapi rohanásban az ember általában csak a legfontosabb dolgokat beszéli meg: mi lesz a vacsora, mit kell venni a boltban, ki megy el a gyerekért, kit kell felhívni. Hétvégén több idő jut beszélgetni, használjátok ki, még akkor is, ha csak azt követően értek rá, hogy a gyerekek lefeküdtek. Egy kávé, tea vagy egy üveg finom bor mellett jó egy kicsit ellazulni és olyan témákat is felvetni, amik számotokra fontosak. Figyelj arra, hogy mindketten szóhoz jussatok, a hallgatás és odafigyelés legalább annyira lényeges, mint hogy elmeséljétek mindketten, mi háborított fel vagy mi okozott örömöt a héten.

Persze nehéz lehet egyszerre mindent belecsempészni a hétvégébe, de akár sok más tevékenységnél, itt is érdemes napirendet készíteni, körülbelüli időbecsléssel. Ha tudod, hogy a délelőtt mivel megy el, aztán mikor jut idő az ebédre és mit szeretnétek délután csinálni, máris léptél egyet a tudatos megélés irányába. Tervezéssel sokkal kevésbé érzed úgy, hogy az idő kifolyik a kezed közül és közben semmit sem csinálsz. Éppen ellenkezőleg: ha tervezel, akkor te uralod az időt.

És még mielőtt felmerülne benned a nagy kérdés: természetesen a szex is hozzátartozik a boldog párok rendszeres tevékenységeihez. Ám ha azt hiszed, a boldogsághoz elég a lepedőakrobatika, akkor rossz úton jársz.

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2015.07.17