6+6 jel, amiből tudhatod, hogy gyermeked bízik benned, elég erős a kötődés köztetek - Kisgyermekek és kamaszok jelzései

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


6+6 jel, amiből tudhatod, hogy gyermeked bízik benned, elég erős a kötődés köztetek - Kisgyermekek és kamaszok jelzései

Honnan tudhatod, hogy kisgyermeked bízik benned és kötődésetek erős? És miből tudhatod ugyanezt, ha kamasz gyermeked van? Amennyiben a következő pontok jellemzőek rátok, az nem csak azt jelzi, hogy gyermeked bízik benned, hanem azt is, hogy nagy valószínűséggel a távolabbi jövőben is a nyílt kommunikáció és kölcsönös tisztelet jellemzi majd kapcsolatotokat.

A kisgyermek szülei iránt érzett feltétlen szeretete megkérdőjelezhetetlen, verbális képességei azonban még nem elegendőek ahhoz, hogy ezt szavakkal is kifejezze. 
A kamaszoknál nem mindig könnyű felismerni, hogy ugyanúgy szeret minket, mint azelőtt, hiszen tüskéket növeszt és néha bizony kiállhatatlan, ez azonban csak a felszín: a szeretete „nem múlt el, csak átalakult”...

 

Íme azok a jelek, melyekből kiderül, hogy a kötődésetek kisgyermekeddel igazán mély és erős - és hogy igen, jól csinálod!


1. Játszani hív, mert szereti a társaságod, jelenléted.

2. Nem fél elmondani, ha hibát vétett, eltört vagy elrontott valamit, mert tudja, hogy nem reagálsz majd túl dühösen.

3. Váratlan pillanatokban puszival, virággal, vagy egy kis alkotással, például rajzzal ajándékoz meg szeretete jeléül.

4. Veled engedi el magát igazán: ez a tipikus „Velem a legkibírhatatlanabb!” - szituáció, ami valójában a teljes bizalom jele, hiszen mindenki mással „viselkedik”, míg tudja, hogy te akkor is rendületlenül szeretni fogod, ha utat enged az egész nap visszafojtott, megterhelő érzelemviharnak.

5. Ha valami megrémíti vagy izgatottá teszi, veled osztja meg először.

6. Ha feldúlt, vagy fél, hozzád fordul ölelésért és biztonságért.


És honnan tudhatod, hogy kamasz gyermeked továbbra is erős, bizalommal teli szeretettel van irántad?
 

1. Ha beszélni van kedve, eláraszt információkkal, mesél és mesél...és nincs, aki vagy ami ebben megállíthatná.

2. Mesél a barátairól, programjairól, társas életéről. Megoszt veled néhányat gondolatai és érzései közül, márpedig ez igazán nagy szó.

3. Megkérdezi a véleményed fontos döntések előtt, és ha nem is fogadja meg őket, legalább meghallgatja.

4. Elmeséli kínos bakijait, tévedéseit, hibáit: ha nem is mindet, de legalább párat megoszt veled és hajlandó beszélgetni róla.

5. Néha ugyan kicsúszhat a száján ez-az (már csak megszokásból is, mert az iskolában valószínűleg lazábban társalognak, mint otthon), ám ha nagyon durva szó hagyja el a száját, észreveszi, hogy túlment egy határon és bocsánatot kér.

6. Mesél neked a jövőképéről, hobbijáról, terveiről, mit szeretne kezdeni magával felnőttként, hogyan képzeli el karrierjét, hol és hogyan fog élni…

 

Ezek nagyszerű jelek, melyek azt mutatják, hogy kapcsolatotok épül, kötődésetek erős, te pedig remekül csinálod! Csak így tovább!


Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.07.09