7 gyermek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő - Borzasztó dolgokat művelt a rá bízott gyerekekkel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


7 gyermek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő - Borzasztó dolgokat művelt a rá bízott gyerekekkel A nő rendszeresen fenyítette, pofozta és bántalmazta a gyerekeket, és gyakran büntetésből, „nevelési célzattal”, órákra, de volt, hogy egy teljes éjszakára is, lakattal bezárt akasztós szekrénybe kényszerítette őket, ahonnan a mosdóba sem mehettek ki. A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a 49 éves, büntetlen előéletű nőnek a büntetőügye, aki, mint hivatásos nevelőszülő hét, a gondjaira bízott óvodás és kisiskolás korú gyermek életét tette pokollá évekig Jászladányban.

A gyermekek rendesen csak hétköznap az óvodában és az iskolában ettek. "Otthon" csak hétvégén, és ekkor is csak fejenként 3 szelet tejfölös vagy vajas kenyeret kaptak. Gyümölcsöt, főtt ételt soha.

Volt, hogy egész éjjelre szekrénybe zárta őket
Hetente egyszer fürödhettek, amihez a vádlott két lavór habfürdős vizet biztosított: egyet a fiúknak, egyet a lányoknak. Szappant, tusfürdőt, de még törölközőt sem kaptak. A saját ruháikban kellett megtörölközniük. Rendszeresen az udvarra kellett kijárniuk, télen is, ha mosdóba kellett menniük.Mindezt tetézte, hogy a vádlott rendszeresen fenyítette, pofozta és bántalmazta, és gyakran büntetésből, „nevelési célzattal”, órákra, de volt, hogy egy teljes éjszakára is, lakattal bezárt akasztós szekrénybe kényszerítette őket, ahonnan a mosdóba sem mehettek ki.

A nő mindvégig tagadott
Az ügyben 2021. március 24-én emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság öt tárgyalást tartott, és az utolsón, 2022. június 23-án ítéletet hozott.

A nőt - aki mindvégig tagadta bűnösségét - 7 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének és 5 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal végleges hatállyal eltiltotta mindazon foglalkozások gyakorlásától, melynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

4 év börtönt kapott végül a legutolsó tárgyaláson
Az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, a kiszabott börtönbüntetés és ehhez igazodóan a közügyektől eltiltás tartamának lényeges felemelése érdekében fellebbezett, míg a vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett, a Szolnoki Törvényszék 2022. november 16-án meghozott másodfokú ítéletében a vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltása tartamát egyaránt 3-ról 4 évre felemelte.

Forrás: Szolnoki Törvényszék
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.11.29