8 dolog, amit a NEM helyett mondhatsz a gyermekednek - Így működik az alternatív tiltás, fegyelmezés

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


8 dolog, amit a NEM helyett mondhatsz a gyermekednek - Így működik az alternatív tiltás, fegyelmezés Nem. Nem! Neeeem…! Hányszor de hányszor elismételjük ezt a tiltószót a kisgyereknek, és akkor sem érti meg, hogy ezt vagy azt nem teheti. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen más módszerek, szófordulatok, alternatív fegyelmezési lehetőségek léteznek az elcsépelt „nem” helyett. Amikor az óvodáskorú gyereked a határozott "nem"-et figyelmen kívül hagyja, akkor azon kapod magad, hogy egyre hangosabban kiabálsz, és gyakran tízszer is elismétled a tiltást, mire végre a gyerek szót ért. Jó tudni, hogy az állandóan hangoztatott, unalomig csépelt „nem”-ek helyett más tiltások és ösztönzéseket is léteznek, amellyel ugyanolyan célt érhetsz el, ha nem eredményesebbet.

8 dolog, amit a „nem” helyett mondhatsz, vagy tiltásként használhatsz


8 dolog, amit a „nem” helyett mondhatsz a gyermekednek - Így működik az alternatív tiltás, fegyelmezés

De hogyan is működik ez? Vegyük sorra az "alternatív nemek" példáit.

1. Fogalmazz másképpen!
Fogalmazd meg a felszólításodat máshogyan, pozitívan! Például "Ne dobáld a labdát a lakásban!" helyett inkább így mondd: "Hú, nézzük csak meg, hogy a földön is tudod gurítani ügyesen a labdát?"

2. Változtass te, ha kell!
Ha a gyermeked éppen egy művészibb, kreatívabb életszakaszát éli, akkor támogasd őt ebben. Nem baj, ha a földre folyik a ragasztó. Te az otthoni kézműveskedés előtt tegyél le újságpapírokat a földre, ahova nyugodtan lecsöppenhet a ragacs. Ne beszéld le arról, amit szívesen csinál, ha neki kedve van hozzá, akkor hadd tegye. Változtass inkább te a körülményeken, teremts megfelelő helyzetet a ragasztózáshoz.

3. Veszély esetén ezt mondd!
Ha hirtelen kell reagálnod, mert a gyerek veszélyben van, akkor rövid, egyszavas, konkrét figyelmeztetést kiálts: "Állj!"
Használj olyan tiltást, amilyet máskor nem szoktál használni, hogy a gyerek meg tudja különböztetni a konnektorban való nyúlkálásra kapott "nem"-et, az illetlen viselkedésre adott "nem"-től.

4. Kínálj fel a kisded számára választási lehetőséget!
Ezzel azt éred el, hogy a gyermeked önállónak érzi majd magát, és úgy gondolja, hogy ő kontrolálja a helyzetet.

Például ha a közelgő ebédidő előtt a gyerek csokiért könyörög, akkor kínáld fel neki, hogy mivel közeleg az ebéd, most szőlő és almaszirom közül tud választani.

Ha például olyan ruhát szeretne felvenni, amit nem lehet (mert mondjuk télen a rózsaszín átmeneti kabát hideg), akkor a reggeli öltözködéshez készíts ki neki két olyan ruhát, ami közül ő választhat. Magyarázd is el neki, hogy a mostani időjárásnak ezek a ruhák felelnek meg a leginkább.
Ha nem is lesz túl lelkes a választási lehetőségektől, megtanulja azt, hogy lehet neki is választása, dönthet ő is, és mindig mindenre van más megoldás.

5. Tereld el a gyerek figyelmét!
A bölcsődés, vagy kisebb óvodáskorú gyerekek figyelmét még viszonylag egyszerűbben el lehet terelni.
Ha például a boltban éppen egy polcon lévő törékeny tárgy után kezdene érdeklődni, akkor gyorsan tereld el a figyelmét valami érdekesebbel. "Nézd csak, milyen különlegesen verődik itt vissza a fény!". Néha az is működik, ha olyat kérdezel, ami izgatja: "Mi legyen ma ebédre?", "Melyik bicikliddel szeretnél ma a játszótérre menni?".

A nagyobb ovis gyerekeknek már meg lehet magyarázni a helyzetet, és felkínálni a törékeny helyett mást, amit kipróbálhat. "Ezzel a porcelánbabával sajnos nem játszhatunk, de nézd csak, ezt a felhúzható autót máris kipróbálhatod!".

6. Kerüld a kritikus helyzeteket
Ha teheted, akkor kerüld el azokat a helyzeteket, aminek a vége csak hiszti lenne. Teremts olyan körülményeket, ahol a gyermeked a kíváncsiságát és a felfedezőkedvét kellően kiélheti.

Kisgyerekes lakásban ügyelni kell a biztonságra, mindent el kell pakolni a gyerek keze ügyéből, amivel megsértheti magát, vagy amit nem szeretnél, ha összetörne, elszakadna.

Olyan helyre vidd a gyereket, ami életkorának megfelelő. Ha egy kisgyerek még nem érti meg, hogy barkácsáruházban mihez szabad és nem szabad nyúlni, vagy hogy a régiségboltban nem fogdossuk meg a porcelánbabákat, akkor ne vidd ilyen helyszínekre őt. Helyette vidd ki a közeli parkba, játszótérre, homokozóba, bárhova máshova, ahol szabadon kibontakozhat.

Természetesen nem kell minden helyzetet elkerülni, csak hogy ne kelljen kimondani a "nem"-et. Ez nem is lenne valós. Az áruházi bevásárlás során meg kell tanulnia a gyereknek, hogy nem veszünk mindig édességet, csak azért mert a szemünk ügyébe került.

Ugyanakkor indulj úgy bevásárolni a gyerekkel, ha ő kipihent, és nem akkor, amikor éppen nyűgös. Ne vidd túlzásba a bevásárlást, ha a gyerekkel vagy, akkor fogd rövidre a bevásárló körutat.

7. Engedd őt gyereknek lenni
Nagyon sok alkalom kínálkozik a gyereknevelésre, az intelmekre, a szárnyaik nyesegetésére, de ezt sem kell mindig túlzásba vinni. Ha az óvodából hazafelé tartasz a gyerekkel, és ő meglát egy pocsolyát, akkor hagyd, hogy beletaposson, ha éppen úgy adódik. Úgyis hamarosan hazaértek, és majd kimosod a nadrágját. Attól sem dől össze a világ, ha néha engedékenyebb vagy, és ráhagyod, hogy a kedvenc pókemberes pólójában feküdjön le aludni. Mi történhet? Semmi.
Nem kell minden helyzetet kiélezni, és minden helyzetben a gyerek fölé kerekedni. Ő is szeretne felfedezni, kipróbálni, megtapasztalni dolgokat, szabadon szaladgálni, hangosan sikkantani egyet.
Ha nincs vészhelyzet, és a viselkedésével senkit sem zavar, akkor az ésszerűség határain belül egyszer-kétszer te is szemet hunyhatsz a rosszalkodások felett.

8. A hangsúly és a testbeszéd is számít
Ha a helyzet kritikussá válik, akkor legyél határozott és következetes. Ha nemet kell mondani, akkor mondj nemet határozottan, kellő hangnemben, de nyugodtan: "Fejezd be! A macskát nem szabad a farkánál fogva rángatni! Gyere ide!".

Egy halkabb, visszafogottabb, megengedőbb hangvételű mondat elbizonytalanítja a gyereket, mert nem elég egyértelmű számára az üzenet: "Jaj, Kicsim, mit művelsz már megint? Mi ez a butaság?"
A gyereknek nem csak a szavainkkal, hanem a tetteinkkel, a testbeszéddel is egyértelmű jelet kell adnunk.
Ha a gyereked azt teszi, amit kértél tőle, akkor pozitív megerősítésként ajándékozd meg őt egy mosollyal, sőt egy dicséret is megilleti: "De ügyes vagy, hogy ilyen szépen megcsináltad".

Forrás: Külföld / BabyCenter
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.09.19