A 4. hónap

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


A 4. hónap

A második trimeszter a legtöbb kismama szerint a babavárás legszebb időszaka. Energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek és a pocak látható növekedése is hozzájárul a boldogság fokozódásához.

Mit tapasztalhat a kismama?
A negyedik hónap általában a „vízválasztó” a babavárók körében. A legtöbb kismamánál megszűnnek a reggeli rosszullétek és eljön az a sokat emlegetett „kívánós” időszak. Nem is csoda, ha végre jóízűen eszik a mama, hiszen az első trimeszter „gyomorforgató” időszaka után jólesik végre émelygés és gyomorégés nélkül ránézni az ételre.
Szükség is van a plusz energiára, hiszen a saját test ellátásán kívül egy új életet is táplálni, fejleszteni kell. Természetesen a „neked most kettő helyett kell enned” mondás nem állja meg a helyét, de tény, hogy több energiára van szüksége a kismamáknak, mint nem várandós korukban. Az viszont nem mindegy, hogy a plusz energiát miből fedezi. Egyrészt az üres kalóriák csak a hízáshoz vezetnek, másrészt fontos odafigyelni, hogy minden elfogyasztott étel-ital a babához is eljut. A táplálkozás során ezek összetevői részben bejutnak a magzatvízbe, így a káros anyagokból is részesül a parányi trónörökös.
Az egészséges étkezés ebben az időszakban kiemelt fontosságú, csakúgy, mint a vitaminok, vas és folsav bevitele - szükség esetén vitaminkészítmények, gyógyszerek formájában.

Változások a testünkön
A babavárás bizonyítékaként a köldök alatt megjelenik egy sötét csík, mely a teljes időszak alatt megmarad és csak a szülés után múlik majd el.
A másik szembetűnő változás a mellbimbó és környékének elszíneződése, sötétebbé válása, mely szintén helyreáll a baba érkezése után.
Mivel hamarosan látványosan megnő majd a baba ideiglenes otthonát biztosító pocak, illetve a jövőbeni táplálékforrásként szolgáló mellek, ezért ezek óvását időben meg kell kezdeni. A bőrünket időben fel kell készíteni a tágulás, feszülés okozta striák, azaz terhességi csíkok kialakulása ellen. Olajos, vagy speciális krémmel történő bedörzsölés hasznos lehet ezek megelőzésére, illetve a látható jelek enyhítésére.
A mellek ápolása különleges kezelést kíván, ugyanis a nem szakszerű krémezéssel többet árthatunk, mint használunk. A megtámasztás nélküli kenegetéssel ugyanis feszíthetjük, megnyújthatjuk a mell bőrét. A krém felvitelekor mindig az egyik kézzel alátámasztunk, a másik kézzel pedig az ellentétes oldalon kis köröket leírva óvatosan dörzsöljük be a bőrtápláló készítményeket. A mellizmok túlzott megnyúlása ellen már ekkor érdemes kellő tartást adó melltartót viselni és mellizomtornát végezni.

Aktuális vizsgálatok
A havi szülészorvosi vizsgálat mellett ebben a hónapban teljes vérképet és vizeletet néznek a szakemberek. Ekkor kerül sor az AFP- és a Hepatitis B szűrésre is. Az AFP vizsgálat az egyik legismertebb szűrés, melynek során az anyai vérkeringésbe kerülő magzati fehérje szintjét határozzák meg. A megadott érték alatti, vagy az afeletti eredmény legtöbbször semmiféle eltérést nem jelent, mindössze magasabb kockázati szintre utalhat. Az önköltséges integrált szűrések során az anyai vérből egyéb összetevők, markerek vizsgálatával pontosabban határozható meg a fejlődési rendellenesség kockázata.
Ebben a hónapban aktuális az integrált teszt II. szakasza. A 15-20. héten vett vérvizsgálat alapján kb. 90%-os biztonsággal tudják megállapítani a Down-kór esetleges jelenlétét.

Tornázó pocakosok
A mozgás alapvető szükségletünk, számos pozitív hatása van, úgy mint a felfrissülő vérkeringés, javuló állóképesség, jobb közérzet. Természetesen a babavárás időszakában sem kell lemondanunk a testedzés öröméről, hiszen jó néhány mozgásforma megengedett, sőt ajánlott is a 9 hónap alatt. Amennyiben orvosunknak sincs ellenvetése, akkor választhatunk kismamatornát, kismamajógát, vagy akár speciális aqua fitnesst is. Testünk átmozgatásán túl akár új barátokat is nyerhetünk a pocakosoknak tartott edzéseken.

Hogyan fejlődik a baba?
A 13. héten a külső nemi szervek már egyértelműen felismerhetőek és szerencsés esetben hüvelyi ultrahanggal már meghatározható a magzat neme. Az eddig használt ülőmagasság helyett már a baba teljes hosszát határozzák meg az ultrahangvizsgálatot végző szakemberek. Teljes hossza ekkor 10,5 cm, súlya 30 gramm.
A 14. hétre az egyre koordináltabb izomműködés miatt még többet mozog a baba. A mindössze 11-12 cm-es babának már körmei is vannak a kis kezecskéin és parányi lábujjain.
A 15. héten még olyan vékony a bőre, hogy erecskéi átlátszanak rajta. Jobb, ha kerüljük az erős, vagy csípős ételeket, ugyanis ízlelőbimbói működnek, érzi a mama által elfogyasztott ízeket! A 70 grammos magzat már 13,5 cm.
A 16. héten már szemöldöke és szempillája is van. A 16 cm-es baba markol, rúg és bukfencezik is a pocakban, ahol erre ekkor még bőven van helye. Súlya eléri a 100 grammot.
A 17. héttől folyamatosan hízik, vagyis zsír rakódik le a bőre alatt. Ez a későbbi hőszabályozás miatt rendkívül fontos, hiszen megvédő testét a lehűléstől. A 18 cm-es magzat már szopizza az ujját és kedves grimaszokat vág.


Szerző: Simó Tímea
Fotó: Freepik

A cikk korábban megjelent a Baba Magazin c. újságban.


 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2008.09.02