Bölcsőhalál megelőzése: Ezt kell tudnod kisbabás szülőként

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Bölcsőhalál megelőzése: Ezt kell tudnod kisbabás szülőként

A bölcsőhalál évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt, mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. A megoldás kulcsa a szülő. Feltéve, ha előzetesen felkészül a tragédia megelőzésére.

Minden szülő vágya, hogy kisbabája egészségben fejlődjön, gyarapodjon. Ehhez a korszerű gyermekgyógyászat minden segítséget megad. Mégis ismerünk olyan helyzetet, amikor a szülőnek magának kell elhárítania a fenyegető veszélyt, nem várhatja tétlenül a szakember megérkezését.

Nagyon ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a baba váratlanul abbahagyja a légzését és önmagától képtelen újra beindítani azt. Ilyenkor a szülőnek kell azonnal szakszerűen beavatkoznia. Ha a segítség késik, esetleg már a szakember sem segíthet, a babát elveszítjük. Ilyenkor beszélünk bölcsőhalálról (a hivatalos szakmai megjelölés: "hirtelen csecsemőhalál", az angol nyelvű kifejezés rövidítése: SIDS).

A Budapesti Madarász Kórházban a kilencvenes évek elején (elsőként az országban) programot dolgoztak ki (Bölcsőhalál Prevenciós Program). A program célja: a szülők felkészítése az értelmetlen csecsemőtragédiák megelőzésére. A programot Dr. Szántó Imre, a Madarász Kórház orvosa és a téma szakértője ismerteti, előtte pedig röviden összefoglalja azokat az ismereteket, melyeket a szülőnek csecsemőjük biztonsága érdekében a bölcsőhalálról tudnia kell.

Mi is az a bölcsőhalál?
A csecsemő hirtelen és váratlan halála. Nagyon ritkán előfordul, (főleg az éjszakai alvás közben), hogy a csecsemő, minden előzetes figyelmeztető tünet (nyugtalanság, láz, görcsök, köhögés stb.) nélkül - típusosan az éjszakai alvás közepette - abbahagyja a légzését. Mozdulatlanná válik, tónustalan lesz. Amennyiben nem érkezik azonnali segítség, elszürkül, lehűl, életjelenséget többé nem mutat.

A tragédia tehát nagyon alattomosan érkezik, és a fenyegető eseményt előzetes vizsgálatokkal sem vagyunk képesek előre jelezni. Ma már ismeretesek azok a módszerek, melyek ilyen körülmények között is megmenthetik a kisded életét.A bölcsőhalál előfordulásának gyakorisága
A bölcsőhalál szerencsére nagyon ritka esemény. A magyar társadalom évente mintegy 30-40 csecsemőt veszít el ilyen módon. Miután azonban előre nem megjósolható eseményről van szó, célszerű minden szülőnek felkészülni a megelőzésre.

Hajlamosító tényezők
Nem ismerjük a végzetes légzésleállás kiváltó okait. Ismeretes viszont számos olyan tényező, amely hajlamosít bölcsőhalálra. Némelyeket ezek közül a szülő nem képes befolyásolni (pl a családban előzetesen előforduló tragédia tízszeresére emeli a későbbi testvérek számára a bölcsőhalál veszélyét, vagy: ikerterhesség esetén is fokozódik a hajlam a hirtelen légzésleállásra stb.). Ám a kockázat legtöbb tényezőjét maga a szülő is kikerülheti. Fontos ezért ezek ismerete.

Fokozott bölcsőhalál-kockázatot jelent:
- a koraszülöttség
- az ikerterhesség
- a rendezetlen családi háttér
- a nem biztonságos környezet
- a nikotinártalom
- a szülők drogfogyasztása, alkoholizmusa
- GOR (= gastrooesophageális reflux = a gyomortartalom visszacsorgása a túlérzékeny nyelőcsőbe, garatba)
- az aluliskolázottság, a gazdasági ellehetetlenülés stb.

(Látható, hogy a bölcsőhalál megelőzés problémája túllép az egészségügy szorosan vett határain. Végül is a megelőzés össztársadalmi feladat, melyben kiemelt hangsúlyt kap a szülők felelőssége, a környezet minősége.)

Kapcsolódó cikkünk: Mi okozhatja a bölcsőhalált? Ausztrál kutatók újabb okot tártak fel »

Előre megjósolható-e a bölcsőhalál tragédia?
NEM! Amint arra már utaltunk, végtelenül kicsiny a bölcsőhalál statisztikai valószínűsége. Elvileg mégsem zárható ki egyetlen csecsemő esetében sem egy ilyen esemény, mert jelenleg nem rendelkezünk egyetlen diagnosztikus módszerrel sem ennek előrejelzésére. E tekintetben a legkorszerűbb vizsgáló módszer a poliszomnográfia.

Ma már több intézetben létesítettek ún. alváslaboratóriumot (így a Madarász Kórházban is). Itt a poliszomnográf nevű műszerrel nyolc órán keresztül mérjük az alvó csecsemő vegetatív funkcióit: a légvételek számát, a légzésleállások idejét és minőségét, a szív frekvenciáját és funkcionális állapotát stb. Számos értékelhető adat felhasználásával meg tudjuk állapítani, hogy a vizsgált csecsemőnek van-e hajlama a hirtelen légzésleállásra. Ám hogy egy ilyen esemény valóban bekövetkezik-e a jövőben, vagy sem, ezt még ez a korszerű műszer sem tudja előre jelezni.

Mit tehet a szülő önmaga megnyugtatására?
Van szülő, aki azzal nyugtatja magát, hogy pont az ő kisbabájával ez úgysem fog megtörténni. Ha kis szerencséje van, végül igaza is lesz. Ám ez valójában az első életév letelte után derül csak ki. Addig a játék kétesélyes.

A legtöbb szülő mégiscsak aggódik és szeretné tudni, mit tehet gyermekéért, hogy elkerüljön egy ilyen fenyegető tragédiát. Ha megkeresik a védőnőt, vagy a baba kezelőorvosát, bizonyára kapnak felvilágosítást arról, hogy melyik intézetet kereshetik fel, ahol oktatják a megelőzés módszereit.

A BÖLCSŐHALÁL MEGELŐZÉSÉNEK MÓDSZEREI
Hangsúlyozni kell, hogy a megelőzés legeredményesebben személyes oktatás útján sajátítható el. Az oktató könyvek, kazetták, felvilágosító cikkek hasznosak ugyan, de elsősorban a figyelemfelkeltés, a már megtanultak ismétlése a feladatuk.

Csupán az áttekintés szintjén röviden összefoglaljuk a csecsemőkori hirtelen halál megelőzésének az alapelveit:

- A biztonságos alvási környezet megteremtése.
- A váratlan légzésleállás azonnali észlelése (otthoni monitorizálás)
- Az újraélesztés megtanulása - az újraélesztés pontos menetéről babáknál, kisgyermekeknél ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz »
- A folyamatos szakorvosi felügyelet.

Biztonságos alvási környezet
A biztonságos alvási környezetet magának a szülőnek kell megteremtenie. Ez egy szerteágazó feladatkör, melynek oktatása nagy hangsúlyt kap felkészítő tanfolyamunkon.

1. A várandós kismamákat legalább a megtermékenyüléstől kezdve el kell tiltanunk a dohányzástól.
2. Folytatva azzal, hogy a baba éjszakai fekvőhelyzetét, öltözékét, a szoba hőmérsékletét, a babaágy elhelyezését stb., megfelelő szempontok szerint kell biztosítani. Az ajánlások szerint a babát lehetőleg háton kell fektetni.
3. És befejezve azzal, hogy maga a nem megfelelő ágyazás is lehet veszélyforrás - például a kisbaba ágyába ne tegyünk párnát, és vigyázzunk, hogy a takaró ne csússzon az arcára. Ezért a szülőket a biztonságos ágyazás módszereire is megtanítjuk.

Otthoni monitorizálás
Az otthoni monitorizálást a szülők számára megszervezzük. Fontos az alkalmazott légzésfigyelő milyensége, könnyű kezelhetősége, a riasztás biztonsága, a működés veszélytelensége.

Csecsemő-újraélesztés megtanulása
A hirtelen légzésleállás okozta közvetlen életveszélyt - azonnali válaszként – csakis a szülő háríthatja el. Ezért minden szülő számára nélkülözhetetlen a csecsemő-újraélesztés elsajátítása. Tanfolyamunkon ezt a nélkülözhetetlen beavatkozást a szülők a gyakorlatban is elsajátíthatják.

Kapcsolódó cikk: Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél - ezt kell tenned lépésről lépésre »

Szakorvosi felügyelet
A monitor használata, a csecsemők szakszerű védelme, a szülők folyamatos gondozása és segítsége szakorvosi felügyeletet igényel. Programunknak ez az egyik leghangsúlyosabb tényezője. Elmondhatjuk, hogy azon családokban, ahol mindezeket a szempontokat maradéktalanul érvényesítik, a mai napig bölcsőhalál nem fordult elő.

Szerző: Dr. Szántó Imre, Madarász Kórház
Fotó: Pixabay


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2010.10.22