A farfekvés kockázatai

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


A farfekvés kockázatai

A lábbal előre világra kívánkozó kisbabák súlyos szövődményeket okozhatnak mind saját maguknak, mind édesanyjuknak. Az egyes terhességek 3-5 százalékában fordul elő medencevégű fekvés, amikor nem a baba feje, hanem a feneke van legközelebb a szülőcsatornához.

A viszonylag ritka előfordulás ellenére a kockázat nagy, így az időben diagnosztizált medencevégű fekvés segíthet a szülőknek és a szülészorvosnak dönteni, vajon próbálkoznak a méhen belüli fordítással vagy császármetszésre készülnek.

Miért indokolt a császármetszés?
Napjainkban a legtöbb farfekvéses baba császármetszéssel születik, mivel a hüvelyi szülés ebben az esetben szövődményekkel járhat. A fej megszületése gondot okozhat, mert a test nem mindig képes kellően kitágítani a méhnyakat. Emellett a baba teste mellett a szülőcsatornába előre esett köldökzsinór további veszélyeket rejthet.

Diagnosztizálás
A medencevégű fekvés hagyományosan tapintással észlelhető, azonban nagy a hibaszázalék, kételyek esetén a szülészek ultrahangvizsgálatot kérnek.

A 34. hétig nem kell aggódni a farfekvés miatt
Ha az ultrahang igazolja a medencevégű fekvést, meg lehet próbálni a külső fejre-fordításnak nevezett manővert, amelyet jellemzően a 35-36. héten végeznek.

- A 34. hét előtt nem aggódom a medencevégű fekvés miatt, mivel a babák gyakran forgolódnak - mondta el Susan Moray, portlandi szülésznő, az Észak-Amerikai Szülésznők Szövetségének szóvivője. A medencevégű fekvés családi halmozódást mutathat.

Lehetséges kockázatok
Ha a szülés várható idejéhez közeledve a baba még mindig medencevégű fekvésben helyezkedik el, császármetszést javasolnak, néhány nő azonban a hüvelyi szülést választja, amelynél a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárni és fel kell világosítani a szülőket az esetleges szövődményekről (csípőficam, köldökzsinór-előreesés). Azonban a császármetszés sem kockázatoktól mentes (gyakoribb vérzések és fertőzések, hosszabb kórházi tartózkodás).

A legfontosabb az, hogy a kismama orvosával beszélje meg a lehetőségeket, hogy mind az anya, mind a gyermek számára megfelelő megoldást találjanak.

Forrás: Medipress

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2009.08.27