A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol

Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol

Minden szülőtípus másként neveli a gyermekét. Nagyon találóan állatokról nevezték el ezeket a nevelési stílusokat, mert azokra az állatokra jellemző jegyeket hordoznak magukon. Nézd meg, hogy melyikbe tartozol.

Gondolkodtál már azon, milyen szülő vagy? Mik az erősségeid? Miben lenne jó fejlődnöd?
Te melyik típusba tartozónak gondolod magad? Tigrisként nevelsz? Vagy inkább medúzaként? Lehet, hogy delfinként vagy jelen a gyermeked életében?

Dr. Shimi K. Kang pszichiáter, író, előadó három fő szülőtípust különböztet meg:

Tigris típusú szülő
A tigris típusú az, aki tekintélyelvűként nevel. Ezt is lehet kétféleképp csinálni: vannak a direkt utasításokat alkalmazó, saját akaratukat a gyermekükre kényszerítő, apellátát nem tűrő tigris-szülők, és vannak olyanok is, akik inkább finomabb, „mikromenedzselési” módszereket alkalmazva érik el, hogy a gyermekük a magas elvárásokat teljesítse. A végeredmény azonban így is, úgy is ugyanaz: a gyermek belső kontrollja és motivációja nem tud megfelelően kialakulni, mert a tigris-szülő külső kontrollt gyakorol, ő az, akit érzése szerint jobban tudja, mire van szüksége a gyermekének.

Medúza típusú szülő
A medúza típust ezzel szemben sokan engedékeny szülőnek tartják. Kevés szabállyal és elvárással próbálja a gyermekét nevelni. Számára az a legfontosabb, hogy a gyermekével közös hullámhosszon legyen. A medúza-szülő igyekszik a gyermeke belső igényeit maximálisan figyelembe venni. A tigris-szülővel ellentétben a medúza sosem írja elő az angol-különórát vagy a zongoratanulást, a gyermek akarata az elsődleges, abban támogatja. Vele szemben kritikaként sokszor az szokott felmerülni, hogy túlságosan elkényezteti a gyermekét, emiatt az nehezen tanulja meg az impulzusait kontrollálni, hiszen minden vágya azonnali kielégülést nyer.

Delfin típusú szülő
A delfin-szülő e két eddig bemutatott típus közötti egyensúlyt teremti meg. Aki delfinként nevel, az szabályokat, elvárásokat támaszt, ugyanakkor ezt rugalmasan, a gyermekkel együttműködve teszi. Nevelésük során egyszerre támogatják gyermekük kreativitását, a közös kommunikációt és gyermekük önállósági törekvéseit. A delfin játékossága és intelligenciája egyaránt megcsillan ebben a fajta nevelési stílusban. Kang úgy véli, hogy ez a típus segíti leginkább a belső motivációval rendelkező gyermekek nevelését.


Ha ezek közül egyikben sem ismertél magadra, akkor lehet, hogy panda vagy a szülői nevelési stílusokat illetően.

Panda típusú szülő
A panda típusú szülő a gyermekének adja a vezető szerepet és a szabadságot a döntéshozatalban, nem fojtja meg a kezdeményezéseit a saját szülői akaratával. A panda-szülőség lényege, hogy a gyerekek megtanulhassák, ők a felelősek a döntéseikért és a döntéseik következményeiért.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy noha a panda-szülő nem lesi árgus szemekkel gyermeke minden döntését, ha az bajba kerülne, ott van, és segít, nem veszi le a kezét a gyermekéről, mondván: „Te akartad..” A panda-szülőség nem jelent ugyanakkor szabálynélküliséget sem. Életkornak megfelelő szabályokat és döntési helyzeteket kínál fel, nem pedig laissez faire szemlélettel, ahogy „esik úgy puffan” módon nevel. A panda-szemléletben a hibázások a tanulási folyamat részét jelentik, melyekre szeretettel, támogatóan reagál.

Koala típusú szülő
A pandák mellett léteznek az úgynevezett koala-szülők is. Ezt a kifejezést, az ötgyermekes blogger, Bonnie Way, a The Koala Mom weboldal kitalálója hozta be a köztudatba, de tulajdonképpen Dr. William Sears gyermekorvos kötődő nevelés szemléletén alapszik.
Az anyakoala képe jól szemlélteti a kötődő szülői nevelést, hiszen a gyermekei többnyire az erszényében csücsülnek, vagy a hátába csimpaszkodnak. A koala-szülő szereti a gyermekét a közelben tudni, szoros fizikai kontaktust tart fent vele még a babakoron túl is.
E nevelés előnyeként szokták említeni az így nevelt gyermek jobb érzelemszabályozási kapacitását, hátrányaként pedig azt, hogy fizikailag és emocionálisan is rendkívül igénybe veszi a szülőt.


Összegezve kijelenthetjük, hogy bármelyiket is érzed magadhoz a legközelebb állónak, fontos tudnod, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán máshová helyezik a hangsúlyokat, más dolgokat priorizálnak. Ahogy katasztrofális következményei lennének, ha egy tigris-anyának koala-babát adnának, és egy delfin sem tudna mit kezdeni egy panda-bébivel, fontos hangsúlyozni, hogy emberbabák emberszülei vagyunk, és bár sokat tanulhatunk az állatvilág szülő-gyermek párosait megfigyelve, de azt, hogy mit jelent homo sapiensként a XXI. században gyereket nevelni, csak más homo sapiensekkel való kapcsolatokon keresztül kristályozódhat ki bennünk.


Szerző: Valach Renáta  - szakpszichológus
Fotó: Freepik


Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


2023.10.03