A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szabad-e pocakosan hastáncolni, van-e kizáró ok? Milyen hatással van a tánc a kismamára és a magzatára? Tudtad, hogy a hastánc akár még vajúdás közben is sokat segíthet? Hogyan hatnak a szoptatásra a szülés utáni finom táncmozdulatok? Szakértő válaszol.

Mahasti, nem csak az egyik legnépszerűbb hazai hastáncosnőnk, hanem a pocakos hastánc hazai úttörőjének számít. Ő volt az a hastáncpedagógus, aki az elsők között foglalkozott itthon a várandósság és hastánc testi-lelki hatásaival és egészségügyi vonatkozásaival, illetve elsőként oszlatta el a tévhiteket a várandósság alatti hastánc káros hatásairól. Arról, hogy szabad-e várandósan hastáncolni, milyen hatással van a hastánc a magzatra - ő maga fejti ki véleményét.

Miért jó pocakosan hastáncolni, és miben segít ez a tánc a kismamáknak?
Amikor első gyermekemmel voltam várandós, végigtáncoltam a 9 hónapot. Sok éve táncoltam már ekkor, ám pocakkal első ízben. Egyetlen csodálatos utazás volt ez, és annyira természetes volt, hogy áldott állapotban végig, sőt, szülés közben (!), és után is hastáncolhatok, hogy úgy éreztem, másokkal is meg kell osztanom ezt az élményt. A kisbabámmal való közös táncolás gyönyörűségeiről nem is beszélve.

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alattAzt régóta tudjuk, hogy a tánc által boldogsághormonok szabadulnak fel. És ha mi boldogok vagyunk, a babánk is ezt fogja érezni általunk. A hastáncra ez kifejezetten igaz, hiszen a tipikusan jellemző hastáncos mozdulatokkal és azoknak teljes átélésével olyan női energiákat mozgósítunk, amelyekre egyetlen más tánc sem képes. A várandósság alatt sokan elveszítik nőiségükbe vetett hitüket, a hastánc ennek visszaszerzésében is segít.

A folyamatos hasi tájékra való fókuszálás által erősítjük a pocakban levő babánkkal való szeretetteli és bensőséges viszonyt, és a mi örömérzetünket természetesen ő is átéli. Erősítjük a kapcsolatot a kicsinyünkkel, miközben finoman őt is táncoltatjuk a pocakban. Fontos megemlíteni a fizikai értelemben vett pozitív hatásokat is. Olyan izmokat stimulálunk a pocakostánc közben, amelyek egyrészt segítenek tartani a babát, másrészt erősítik, és ruganyosítják azon izmokat is, amelyekre a szüléskor lesz szükségünk. Nem utolsósorban vannak olyan mozdulatok, amelyek szülés közben hasznosíthatóak, úgymond megkönnyítik a vajúdást, segíthetik a baba könnyebb világrajövetelét.

Tudni kell, hogy a hastáncnak sok gyökere van. Egyfelől születési tánc is volt. Egyes ősi törzsek asszonyai együtt vajúdtak a szülő nővel olyan módon, hogy mutatták – pont a tánc által – a szülést elősegítő mozdulatokat, miközben rengeteg női energiát, megerősítést, bátorítást tudtak átadni. Ez egyfajta női kör volt, amelyen férfiak természetesen nem vehettek részt.

Feleslegesen riogatják a kismamákat a hastánc káros következményeivel
Bárki hastáncolhat, aki kedvet érez hozzá, függetlenül attól, hányadik hónapban van. Természetesen nem árt tudni, hogy ezek az órák nem az erős csípőlökésekről vagy rázásokról szólnak! A pocakkal való tánc a lágy, finom mozdulatokra fókuszál, a ringásról, a belső öröm megéléséről. Minden trimeszterben vannak úgynevezett kerülendő mozdulatok, amik ugyan nem károsak, de nem javasoltak, és ezekre nagyon figyelünk.
Sajnos előfordul, hogy feleslegesen riogatják a kismamát, amire egyáltalán nincs szükségük, épp ellenkezőleg. Amelyik orvos károsnak ítéli meg a pocakos táncot, felesleges félelmeket ébreszthet a kismamában. A várandós nők kíméletes hastáncából semmilyen gond nem származhat. Ugyanakkor olyan örömforrás ez, amit valóban semmi más nem képes megadni ilyen formában és ennyiféleképpen.

Természetesen annak nincs értelme, ha valaki retteg alapból, de csak azért is táncolni akar. Figyeljünk a belső hangunkra, a testünk mindig jelez, mi a jó neki. Olyan kismama is van, aki csak az első hónapokban érzi jól magát hastánc közben, ám később már nem. Van, aki végigtáncolja a 9 hónapot. Egy asszony esetében is különböző módon lehet megélni a tánchoz való viszonyt várandósan.

Vajúdás közben is segít a hastánc –hogyan?
Eredetileg hastánc egy születési-szülési tánc volt. Az asszonyok a vajúdó nőnek mutatták a tánc segítségével a szülést könnyítő mozdulatokat, úgymond közösen a világra táncolták a babát. A pocakos táncban stimuláljuk azon izmokat is, amelyek segítik a baba kihordását, illetve olyan mozdulatokat is tanulunk, amelyek a szülés folyamatában, vagy a kitolásnál segítenek nekünk.
Amikor én vajúdtam, egyrészt tudatosabban használtam a hasizmaimat.  Másrészt ösztönösen jöttek bizonyos – talán furcsán hangzik – táncmozdulatok, csípőmozdulatok. Persze ehhez elengedhetetlen volt, hogy olyan közegben lehessek, ahol befelé tudok figyelni. Szerencsére az orvosom tudatos és jó választás volt, együtt tudtunk működni. Nagyon fontosnak tartom, hogy jól válasszuk meg, kik lesznek a szülés körüli segítőink. Az orvosnak természetesen kiemelt szerepe van, ezért nagyon nem mindegy, kire bízzuk magunkat életünk legcsodálatosabb eseményénél, a kisbabánk világrahozatalánál.

Szülést követően mikor szabad újra hastáncolni?A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt
Akár már “azonnal”, főleg, ha addig abba sem hagytuk a táncot. Nagyon lényeges a fokozatosság elve. Ahogy a pocakos táncnál is egyre könnyebb mozdulatokat építünk táncunkba a várandósság előrehaladtával, ugyanez igaz fordítva is. Szülés után az egyszerűbb, finomabb mozgástól kezdve haladunk fokozatosan a nehezebb, erőteljesebb, határozottabb mozdulatok felé.  Ha természetes szülésünk volt, gyakorlatilag bármikor elkezdhetünk táncolni, természetesen az ésszerűség keretein belül. Ilyenkor is az az első és legfontosabb dolog, hogy érezzük a testünk-lelkünk kívánságait, figyeljünk rájuk. Csak akkor és azt csináljuk, ami jól esik. Csodás dolog az is, hogy a szülés utáni hastánc mennyire segíti a fizikai visszarendeződésünket is.  

A babával való közös tánc jótékony hatásai
Hatalmas boldogság a kisbabánkkal együtt táncolni. És ha a mama boldog, akkor boldog a kicsi is. Olyan női energiák szabadulnak fel a közös tánc alkalmával, ami nyugalmat, harmóniát teremt, egyúttal energiával tölti fel az édesanyát, ezáltal a picit is. A közös táncnál a kisbabát tarthatjuk a karjainkban, de betehetjük őt hordozókendőbe is. Gyakorlatilag az első hetektől kezdve bármikor hozható a csöppség, élvezni fogja a velünk való táncot. Muszáj megemlíteni a testkontaktus fontosságát is. Kicsinyünket szorosan magunkhoz ölelve táncolunk a már jól ismert zenékre, ami őt is elringatja, megnyugtatja. Olyannyira együtt vagyunk, amit kívülről talán meg sem lehet érteni. Benne kell lenni, átélni. Maga a csoda.

Hogyan hat a hastánc a szoptatásra? Hitek - tévhitek
Sajnos még sok helyen tartja magát az az álláspont, mely szerint a sok mozgás ártalmas, sőt, kifejezetten káros a tejtermelés szempontjából, illetve hogy “besavasodik” az anya teje, és akkor a pici majd elutasítja a szopást, stb. Ezekre a félelmekre, feleslegesen terjesztett rémtörténetekre külön kitérek a kismama foglalkozásaim alatt, és ebben a témában rengeteg segédanyagot és támogatást nyújtok át a résztvevőknek. Ugyanis ezeknek éppen az ellenkezője igaz. A hastánc határozottan jót tesz a tejtermelődés szempontjából. Rengeteg finom mellkasi mozgást végzünk, amik a tejtermelődést segítik. Ezek a mozgások megnyitják a szívcsakránkat is és eltöltenek minket pozitív gondolatokkal, érzésekkel. Így máris rengeteget tettünk magunkért, a nőiségünkért, a boldogságunkért és a boldog szoptatásért is.

Persze itt is hangsúlyozom, hogy figyeljünk a megérzéseinkre, jelzéseinkre, kisbabánk jelzéseire. Ha félelmeink, fenntartásaink vannak, inkább kérdezzünk. Én is örömmel válaszolok bármire, nincsen “buta” kérdés. Senkit nem fogok győzködni, hogy az aggályai vagy rossz érzései ellenére belevágjon a kismama hastáncba. De szerencsére eddig csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be, és minden pocakos/kisbabás anyuka számtalan csodát élt már át eddig a kismama hastáncnak köszönhetően.

Bátorító példaként megnézhetjük a profi táncosok táncait, akik akár még versenyeken is elindulnak várandósan (természetesen szigorúan az állapotukhoz alkalmazott táncokkal).

Videó - hastánc várandósanKözreműködött: H. Orosz Orsolya
Fotók: Mahasti (a képeken Mahasti látható a gyerekeivel, illetve táncoktatás közben

Kezdő Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2014.11.05