Befolyásolható-e, hogy kislány, vagy kisfiú lesz a baba? Mitől függ a baba neme?

Szülők lapja

Magzat

Szülők lapja


Befolyásolható-e, hogy kislány, vagy kisfiú lesz a baba? Mitől függ a baba neme?

A vizsgálatok során a szülők lélegzetvisszafojtva várják a megerősítést, hogy a babájukkal minden rendben, megfelelő ütemben növekszik, teljesen egészséges. Az örömteli hír után általában az első kérdés rögtön a magzat nemére vonatkozik.

A magzatoknál a külső nemi szervek megjelenési formája a 9. hétig azonos. Természetesen genetikailag már kialakult a baba neme, de leghamarabb csak a betöltött 13. héttől tudja egyértelműen meghatározni a vizsgálatot végző szakember, hogy kisfiút, vagy kislányt hordoz a szíve alatt a kismama.
Sajnos nem minden várandós tudja meg ilyen hamar, hogy rózsaszín, vagy kék színben kezdjenek gondolkozni, mert csak szerencsés esetben mutatja meg magát ilyen korán egyértelműen a baba.

Mitől függ a baba neme?

Bár a nemi szervek látszólag 2 hónapig azonosak, a leendő utód neme már a megtermékenyítés pillanatában eldőlt. Minden esetben az apukán múlik - vagyis az ő ondósejtjétől függ -, hogy kisfiú, vagy kislány születik a szerelmes éjszakából. A spermium fejében található ivarsejt tartalmazza a nemiség szabályozásáért felelős szex-kromoszómát. Amennyiben X kromoszómával rendelkezik, akkor lány, ha Y, akkor fiú lesz a trónörökös. Az édesanya petesejtje minden esetben X kromoszómát - kislány genetikai állományt - tartalmaz.

Befolyásolható-e, hogy kislány, vagy kisfiú lesz?

A magzat nemét megválasztani nem lehetséges, de léteznek módszerek, melyek segítségével befolyásolhatjuk, hogy a leendő gyermekünk kisfiú, vagy kislány legyen.
Bár ezeknek a technikáknak tudományos alapja van, az eredményt garantálni nem lehet. Azt a tényt veszik alapul, hogy az Y kromoszómával rendelkező hímivarsejt gyorsabban úszik, mint a női nemi kromoszómát hordozó.

Ha kislányt szeretnének:
- a közösülés az ovuláció előtti 2-3 napra időzítsék
- a méhnyaktól minél távolabb történjen az ejakuláció (a hüvelybemenethez közel)
- a hüvely kémhatását savasítani lehet megfelelő hüvelyzselével

Ha kisfiút szeretnének:
- a közösülést az ovuláció napjára időzítsék
- a méhnyakhoz minél közelebb történjen az ejakuláció
- a hüvely kémhatását lúgosítsák megfelelő hüvelyzselével


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Magzat

Szülők lapja


2008.04.28