A nők kevésbé kívánják a szexet? Miért?

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


A nők kevésbé kívánják a szexet? Miért?

Szakértők szerint, ha elfogadjuk a tényt, hogy a legtöbb nő egy idő után veszít a szex iránti érdeklődéséből, felkészültebben érhet bennünket ez az élethelyzet.

A kutatók kapcsolatban élo egyetemisták között végeztek felmérést, melyben nemi életükkel kapcsolatos elégedettségüket egy skála segítségével osztályozták.


A nőknél minden hónappal csökken a nemi érdeklődés
Ez alapján elmondható, hogy a kapcsolat minden egyes eltelt hónapja után a nok 0,02 ponttal kevésbé mutattak érdeklődést a téma iránt.  A férfiak nemi vágyát azonban nem koptatta el az idő.


Miért kívánják a nők kevésbé a szexet?
Abban a kutatók sem értenek egyet, hogy mi okozza a jelenséget. A klasszikus evolúciós felfogás szerint a férfiaknak azért kell fenntartaniuk a vágyukat, hogy minél több utódot hozhassanak létre, a nőknél azonban egy idő után csökken a késztetés, hogy figyelmüket a gyermeknemzésre összpontosíthassák. Murray is ezt az elméletet támogatja, igaz, véleménye szerint a bizonyításhoz hosszabb távú kutatások lennének szükségesek.


Miért nagyobb a férfiak nemi vágya?
A férfi nemi hormon, a tesztoszteron is okozza, hogy az erősebb nem tagjainak nagyobb a szexuális étvágyuk.
A kutatást végző szakember azért azt még hozzátette: elképzelhető, hogy a férfiaknál is hasonló folyamat játszódik le, mivel azonban az alacsony nemi vágy nem tartozik a férfiasnak vélt tulajdonságok közé, sokan még névtelen kérdőíven sem vallanak szívesen róla.


Mikor kezd el csökkenni a vágy?
Hormonális változások a felelősek azért is, hogy valamikor a kapcsolat hatodik és harmincadik hónapja között elkezd hűlni a szenvedély, és a helyét a nyugodt szeretet veszi át. Az eltérő igények azonban gyakran okoznak konfliktust, így sok nő keres fel problémájával szakembert.


Jobb, ha felkészülünk
Aki képes mindezt reálisan felmérni, az a tapasztalatok szerint a kapcsolata későbbi szakaszában is elégedettebb lesz a szexuális életével. „Aki azonban azt hiszi, hogy évek múlva is azt a szenvedélyt fogja érezni, mint az első hónapokban, könnyen válhat csalódottá. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan dolgozzunk az érdeklődés és a fantáziadús nemi élet fenntartásán.” – figyelmeztetett Murray.


Szexuális vágy idősebb pároknál
Idős pároknál azonban gyakran más játszódik le, mint a fiataloknál. Azok, akik a „mézeshetek elmúltával” sem ábrándulnak ki egymásból, előbb-utóbb megtapasztalják az elköteleződés, a romantikus nyaralások és a tapasztalt szexuális élet minden varázsát – és külön öröm, hogy mindezt a partnerükkel együtt tehetik.


Forrás: Készült a Journal of Sex & Marital Therapy című folyóiratban online megjelent tanulmány cikke nyomán.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2012.02.07