Miért veszélyes a túl nehéz iskolatáska? - ezt mondják az ortopédusok

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Több mint 13 700 öt és tizennyolc év közötti gyereket kezeltek egy év alatt csak Amerikában hátizsák okozta hátsérülés miatt. Az Amerikai Ortopéd Sebészek Szövetségének (AAOS) szakértői ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy figyeljenek oda a kicsik testtartására, és ne várják meg, hogy hátfájást okozzanak a túl nehéz táskák

Helyes testtartás
"Ha helyes testtartással viselik az iskolatáskát, az segíthet, hogy elbírják a gyerekek az egész napra szükséges iskolaszereket" - mondta Dr. Melanie Kinchen ortopéd sebész. A szakember szerint ugyanis a sérüléseket gyakran a túl nehéz táskák viselése és a helytelen testtartás okozza. "Először válasszunk a gyerek számára megfelelő méretű hátizsákot, de használhatunk úgynevezett gördülő táskát is, ami a hátizsák alternatívája lehet."

Hogyan kell hordani a táskát?
A szakemberek szerint az is fontos, hogy ne egy vállon hordják a gyerekek a táskát, valamint arra is figyeljünk, hogy a hevederek megfelelően szorosak legyenek. Ha van derékheveder, azt is használjuk.

Figyeljünk a jelzésekre - kérdezgessük gyermekünket!
Figyelmeztessük a kicsiket, hogy ha bármilyen fájdalmat éreznek, vagy akár zsibbadást, azonnal szóljanak. A piros foltok is figyelmeztetőek lehetnek.

Ha könnyebb lehet a táska...
A legjobb megoldás persze az, ha az iskolában a gyerekek saját szekrényt kapnak és csak a legszükségesebb könyveket és füzeteket viszik haza.

Forrás: medipress

 


Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2012.09.11