Abortuszra kényszerítették a 7 hónapos kismamát

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hét hónapos terhesen kényszerítettek egy 27 éves kínai nőt abortuszra az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban; az ügy nagy felháborodást keltett.

Felháborodás a neten
Az interneten több ezren adtak hangot felháborodásuknak, azután, hogy napvilágra került: a belső mongóliai Feng Csian-mejt (Feng Jianmei), aki 2007-ben szült már egy kislányt, s a kínai törvények értelmében nem volt jogosult a második gyermek világrahozatalára, brutális módon művi terhesség-megszakításra kényszerítették.
Az internetre egy héttel a történtek után felkerült, képekkel illusztrált eset felháborította a közvéleményt, téma lett az online-fórumokon és az állami média is nagy terjedelemben foglalkozott az üggyel.
 
A hatóságok nyomoznak az abortusz miatt  
A tartományi hatóságok közölték, kényszerabortusz gyanújával nyomozást indítottak, s azt ígérték, hogy a bűnösöket szigorúan felelősségre vonják.
A tartományi családtervezési bizottság vizsgálócsoportot küldött Csenping (Zhenping) megyébe, ahol a helyi hatóság emberei 40 ezer jüan büntetést követeltek Feng családjától a második gyerekért, s miután a büntetést a család nem tudta kifizetni, elvitték és vetélést kiváltó injekciót adattak be neki.
Teng Csi-jüan (Deng Jiyuan), a no férje a Global Times című lapnak azt nyilatkozta, a feleségét egy bérelt lakásba hurcolták, s ott három nap után arra kényszerítették, hogy írja alá az abortuszkérelmet.
A csenpingi hatóságok tagadják, hogy az asszonyt akarata ellen bárhova elvitték, vagy bármire kényszerítették volna, s azt állítják, a terhesség egy korábbi szakaszában már megállapodtak Fenggel, hogy elveteti a gyereket.

A kínai gyakorlat
A tartományi illetékesek eddig úgy találták, hogy az interneten közöltek megfelelnek a valóságnak, de törvénytelen fogva tartását nem látták bizonyítottnak.
Mint mondták, a törvény szerint azok, akik nem jogosultak második gyermek vállalására, a terhesség korai szakaszában annak megszakítására kötelezhetők. Feng esetében - tették hozzá - a helyes eljárás az lett volna, hogy engedik a szülést, majd a törvények szerinti eljárásban kiszabják a büntetést.
   
A kínai családtervezési politika
A családtervezési politikát Kínában 1979-ben vezették be, hogy csökkentsék a népesség gyors növekedésének a gazdaságra, társadalomra és a környezetre gyakorolt negatív hatását. A törvénynek köszönhetően becslések szerint azóta 400 millióval kevesebb gyerek született, ami öt évvel tolta el a 7 milliárdodik ember megszületését a Földön.

Peren kívüli egyezséggel, kártérítéssel rendeződik az ügy
A hírt, miszerint Feng Csian-mej (Feng Jianmei) és férje 70 ezer jüan (2,6 millió forint) körüli összeget kap a járási kormányzattól, helyi illetékesek közlése alapján a Hszinhua állami hírügynökség jelentette szerdán.
A pénzt kifizették, a házaspár pekingi ügyvédje visszavonta a bírósági keresetet, az ügyet a hivatalban lezártnak tekintik. Ez azt jelenti, hogy egyik fél sem állhat elő újabb követeléssel - közölte a járási kormányzat, amely egyben a családnak további segítséget ígért.
   
A házaspár története
A házaspárnak már van egy gyermeke, s a hatályos kínai törvények szerint nem vállalhatták volna a másodikat. Fenget azután kényszerítették magzatelhajtásra, hogy nem volt hajlandó a terhessége miatt rá kiszabott 40 ezer jüan (1,5 millió forint) büntetést kifizetni. Cserébe a családtervezési hivatal munkatársai azt ígérték, hogy "törvényessé teszik" a második gyermek születését.
   
Az eset következményei
A rendkívül brutális beavatkozás után Feng esete és fényképe az élettelen magzattal felkerült a világhálóra, s az ügy országos felháborodást, nemzetközi visszhangot váltott ki. A nyilvánosság által kikényszerített vizsgálat után az érintett Csenping (Zhenping) település családtervezésért felelős vezetőjét és egy járási vezetőt elbocsátották állásából, négy másik hivatali alkalmazott és a kórház igazgatója pedig fegyelmi büntetést kapott.
Annak ellenére, hogy a magánvádas eljárásra nem kerül sor, az ügyészek hivatalból vádat emelhetnek - mondta a Hszinhuának Csang Kaj (Zhang Kai), a család ügyvédje, úgy vélve, hogy egy nőt hét hónapos terhesen abortuszra kényszeríteni bűncselekmény.
Az eset hatására beérkezett hasonló panaszok kivizsgálására az országos családtervezési bizottság tíz csoportot küldött ki különböző helyszínekre, hogy "fellépjenek a törvények végrehajtása során elkövetett szabálytalanságok ellen".

Forrás: MTI


 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.09.24