Adóbevallás 2022: 1+1 százalék felajánlása - Mutatjuk az újdonságokat a tavalyi szabályokhoz képest!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2022: 1+1 százalék felajánlása - Mutatjuk az újdonságokat a tavalyi szabályokhoz képest! A nyilatkozatokat számtalan módon el lehet juttatni az adóhivatalhoz; a legegyszerűbb: az e-szja rendszerében néhány kattintással. Eddig már több mint 875 ezer egy százalékos nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz. Május 20-ig még van idő, addig az egyházaknak, a Nemzeti Tehetség Programnak és a civil szervezeteknek összességében mintegy 50 milliárd forint ajánlható fel - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Az adóvisszatérítés összege is mehet az 1+1 százalékra
A kormány döntése értelmében az egyházak és a civil szervezetek a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokkal is számolhatnak - emelte ki a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Ezt az összeget az érintettek megkapják, azt ugyanis költségvetési támogatásként visszapótolja az állam. A szülők tehát még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról - összegezte az államtitkár.

Adóbevallás 2022: 1+1 százalék felajánlása - Mutatjuk az újdonságokat a tavalyi szabályokhoz képest!

Érdemes az egyházakat is támogatni
Most azoknak is érdemes rendelkezni az adójuk egy százalékáról, akik eddig még soha nem tették - hangsúlyozta Tállai András. Mint mondta: a koronavírus-járvány, a háború és az energiaválság a civil szervezeteket és az egyházakat sem kímélte, nehéz anyagi helyzetbe sodorta őket is.  Az eddigi adatok biztatóak, sokan éltek a lehetősséggel, eddig ugyanis 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor - húzta alá az államtitkár.

Tállai András szerint a szóba jöhető segítség nagyságrendje a tavalyi évet is meghaladhatja, hiszen évről évre egyre többen rendelkeznek adójukról. 2021-ben 43 milliárd forint volt a felajánlható összeg, ebből közvetlenül a felajánlások alapján 20,7 milliárd forint jutott el a civil szervezetekhez, illetve az egyházakhoz és a Nemzeti Tehetség Programhoz. Tavaly - 140 ezerrel többen mint 2020-ban - 2,3 millióan ajánlották fel adójuk egyszázalékát.

2022. május 20-ig lehet felajánlani az szja 1+1 százalékát - A legegyszerűbb az ügyfélkapun keresztül
Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet rendelkezni, eddig az időpontig a fizetendő adót is rendezni kell - szögezte le az államtitkár.

A nyilatkozatokat számtalan módon el lehet juttatni az adóhivatalhoz; a legegyszerűbb: az e-szja rendszerében néhány kattintással, ehhez pedig semmi más nem szükséges, csak ügyfélkapu, amellyel már több mint ötmillióan rendelkeznek - javasolta.

Egyházi és Nemzeti Tehetség Program: A tavalyi ajánlások idén is érvényesek, ha máshogy nem rendelkezel
Tállai András emlékeztetett, hogy a tavaly tett egyházi és - újdonságként - a Nemzeti Tehetség Programra szóló felajánlások idén is érvényesek. Ha a magánszemély nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan intézkedik annak érdekében, hogy az érintett egy százaléka a korábban kiválasztott egyházhoz vagy a Nemzeti Tehetség Programhoz eljusson - magyarázta.

Civil szervezetek: Évente kell felajánlást tenni
A civil kedvezményezetteknek viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást - idézte fel, hozzátéve, hogy ebben segít az adóhivatal is, hiszen honlapján a magánszemélyek megtalálhatják azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyek fogadhatják a felajánlott adó egy százalékát.

Forrás: MTI, NAV
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.05.17