Adószámla-értesítő levél a NAV-tól: Így derítsd ki, hogy tartozásod vagy túlfizetésed van az adószámládon!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adószámla-értesítő levél a NAV-tól: Így derítsd ki, hogy tartozásod vagy túlfizetésed van az adószámládon! A NAV a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van. Mit kell tenned, ha ilyen levelet kapsz? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van. Közel másfél millió adózó számíthat adószámla-értesítőre - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. július 29-én a honlapján.

Kik kapnak ilyen értesítést?
A közlemény szerint azok kapnak értesítést, akiknek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Az, aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette, és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett, késedelmipótlék-értesítőt is kap.

A levél az ügyfélkapun már megnézhető
Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére július 23. és 29. között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.


1. Az Ügyfélkapun tudod letölteni a NAV levelét, de ebből még nem sokat tudsz meg az adószámla-egyenlegedről

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek még nincs ügyfélkapus hozzáférésük - az értesítendők között ők mintegy félmillióan vannak - a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt. Ők szeptember elejétől számíthatnak az értesítések megérkezésére.

A NAV azt ajánlja, hogy akik még nem nyitottak ügyfélkaput, tegyék meg, hiszen ennek birtokában bármikor - az értesítéstől függetlenül is - megtekinthetik adószámlájukat az eBEV Portál szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül beléptek a portálra.

Így tudod lekérdezni az adószámlád!
Mivel a NAV által kiküldött levélből nem derül ki, hogy valakinek túlfizetése vagy tartozása van, mindenképpen le kell ellenőrizni az adószámla pillanatnyi egyenlegét.


2. Menj fel az eBev oldalára és jelentkezz be ide is az Ügyfélkapus bejelentkezéseddel

Az adószámla lekérdezéséhez a portálon az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás adószámla-funkcióját kell kiválasztani. Ha a lekérdezett adószámla minden adónemben rendezett, érdemes ellenőrizni a 2019-re felszámított pótlékot is - hívja fel a figyelmet a hivatal.


3. A Szolgáltatások menüpontban válaszd ki az Adószámla és pótlékadatok → Adószámla menüt

A részletes pótléklevezetést a gazdálkodók június 10-től, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók szeptember 9-től kérdezhetik le, az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás pótléklevezetés funkciójával.


4. Az adózó alapadatai mellett a Hátralék információ menü a lényeges - ha itt szerepel befizetendő összeg, azt kell rendezned

Ha tartozás vagy túlfizetés mutatkozik
A tartozást bankkártyával, átutalással, valamint csekken lehet befizetni. Túlfizetés esetén a többlet visszatérítése a 2017 számú nyomtatványon kérhető.

Bővebb információk
További információk a NAV honlapján elérhető adószámla információs oldalon találhatók. Az ügyfelek, kérdéseikre leggyorsabban a 06 (80) 20-21-22 telefonszámon, a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC) kaphatnak választ, ehhez ügyfélazonosító szám (PIN kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges.

Forrás: MTI, NAV

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.07.30