Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel! Szerettek nagyokat kirándulni? Szerettek utazni? Lelkesedtek az állatokért? 20 állati jó hazai helyszínt mutatunk, és le merjük fogadni, hogy találsz benne olyat, amelyikről még csak nem is hallottál! Állatkertek, vadasparkok, lovashelyszínek, madárlesek, dínó-lelőhelyek listája kattintható linkekkel, aktualitásokkal. Szerettek nagyokat kirándulni? Lelkesedtek az állatokért? 20 "állati jó" hazai helyszínt mutatunk, és le merjük fogadni, hogy lesz benne olyan, amelyikről még csak nem is hallottál!
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE:2017.08.22.


Állatkertek, vadasparkok, lovashelyszínek, madárlesek, dínó lelőhelyek listája kattintható linkekkel, aktualitásokkal családi kirándulások, gyerekes programok tervezéshez.


ÁLLATKERTEK, VADASPARKOK


1. Jászberény ZOO

Miért oda?
Kis állatkert családias hangulattal, ahol a kisállatok sokrétű és színes élővilágát lehet megfigyelni. Az állatkert úgynevezett látványetetési programokat is szervez, ami alatt sok érdekesség megtudható a bemutatott fajokról. A hely egyik érdekessége az európai barna medvék és farkasok közös kifutója. Az állatkert része az arborétum, ahol három érdekes tanösvényt lehet bejárni.

2. ZOO Győr

Miért oda?
A hazai őshonos állatfajok és az egzotikus állatok egyaránt helyet kaptak a győri Xantus János Állatkertben. Közel 100 állatfaj tekinthető meg itt, fajszámot tekintve az afrikai állatok teszik ki a legnagyobb részt. Az állatkert főbb látványosságai közé tartozik: a zebrákkal, antilopokkal, zsiráfokkal teli Afrika-kifutó vagy a Dél-Amerika ház, ahol tapírokra, pampanyulakra, lajhárokra csodálkozhatunk rá.

3. ZOO Debrecen

Miért oda?
Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően többek között megújult az Afrika-röpde, Zsiráfház, Pálmaház. A gyerkek számára mindig izgalmas helyszínnek számít a Trópusi-ház, Vizilóház-Gibbonház. Magyarországon csak itt látható nyerges gólya, ausztrál szivárványos lóri és szirti sas.
Az állatkert nagyon régóta össze lett kötve a mellete lévő vidámparkkal, és nem messze tőle található az Ötholdas Pagony csúcsjátszótér is.

4. ZOO Pécs

Miért oda?
Az állatkert közel 2 milliárd forintból újult meg, május végén nyitották meg a nagyközönség előtt.
Az új állatkertben a hatalmas főépület földszintjén helyezkedik el a cápa-akvárium és még másik 15 kisebb akvárium, valamint 4 úgynevezett paludáriumban láthatjuk majd a vízfelszín alatti élővilág részleteit. Az akváriumszint felett vannak a terráriumok, ahol megannyi hüllővel és kétéltűvel szemezhetünk. Az új állatkertnek 6 nagy kifutója van, a fókák játékos bemutatóját lelátóról lehet megcsodálni.Tigrissel, oroszlánnal, vizilóval, bölényekkel, hülőkkel - több mint 250 állatfaj több mint ezer egyedével ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok. A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
Megérkezett az első cápa Pécsre (Forrás: pecsma.hu)

5. ZOO Miskolc

Miért oda?
Az állatkert az év minden napján nyitva tart, különleges programokkal várják a látogatókat. A kisebb gyerekek a látványetetésnek, állatsimogatásnak, a nagyobb gyerekek a különleges botanikai tanösvénynek örülhetnek.
Egész évben színvonalas programokkal készülnek az állatkert munkatársai. A víz világnapján (03.20.) például látványetetéssel, szórakoztató állatbemutatókkal, vizes fejtörőkkel. 2015-ben egy nagyszabású fejlesztés során elkészült az európai nagyragadozók bemutatását szolgáló épület, ahova egy fiatal kárpáti hiúz pár érkezett, és szintén nemrég költözött be az álaltkerbe egy hím perzsa leopárd is.

6. ZOO Gyöngyös

Miért oda?
Hazai és egzotikus állatokat egyaránt bemutat a Gyöngyösi Állatkert. Március első hétvégéjétől kezdve lehet látogatni a 2016 januárjában született kedves oroszlánkölyköket. Egy új törvényi szabályozás miatt viszont már sajnos nem lehet simogatni őket.
A gyerekek egész évben érdekes programokon vehetnek részt, ahol nem csak az állatokkal ismerkedhetnek meg közelebbről, hanem a felelős állattartás főbb szabályait is megtanulhatják.
A területen található játszópark gyermekek részére díjtalan. Pónilovaglás és állatsimogató teszi felejthetetlenné a mátrai állatkerti látogatást.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
2 kislány és 1 kisfiú oroszlán született a Gyöngyösi Állatkerben 2016 januárjában (Kép forrása: gyongyos-zoo.hu)

7. Budakeszi Vadaspark

Miért oda?
A családbarát vadasparkban mackókat, muflonokat, dámszarvaskat, farkasokat és még sok más nagyvadat lehet megtekinteni. A csodálatos erdei környezetben fekvő vadaspark kalandparkot is üzemeltet. Ide a legbátrabbakat várják, akik a mélységre és gravitációra fittyet hányva leküzdik a különböző szintű akadályokat. (A leggyengébb pályára a 110 cm-nél nagyobb gyerekeket már felengedik).

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
5 különböző nehézségű pálya várja a kúszni-mászni-csüggeszkedni vágyókat (Kép forrása: vadaspark-budakeszi.hu)

8. Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatkert

Miért oda?
Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat.

A sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5000 egyede él itt, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa, és a nyugati síkvidéki gorilla.
Földünk tengereinek és óceánjainak állat és növényvilágát mutatja be a SóstóZoo Ócenáriuma. Az Ócenárium 500.000 literes akváriuma, az igazi kuriózumként szolgáló üvegfolyosó és számos látványakvárium teszi elérhetővé a lenyűgöző a víz alatti világot.

Földünk északi sarkának és déli féltekéjének élővilágát mutatja be a SóstóZoo Sarkvidéke. A természetben több tízezer kilométeres távolságban élő jegesmedvék és pingvinek itt egymás szomszédságában várják a látogatókat. A Tarzan Ösvénye varázslatos afrikai kalandra csábít. A magyar parasztudvar bemutatja mindazokat a háziállatokat, melyek egykor és ma körülvették az embert. Az Észak-Amerika bemutató nemcsak az indiánok fő élelmét jelentő bölényeket és a mindig lesben álló ragadozót, a pumát vagy a játékos mosómedvéket mutatja be, de Winnetou világa is megismerhető az itt felépült indiántáborban.
A Viktória ház a különleges és bizarr külsejű állatok gyűjteménye.

9. MagánZoo Állatkert (Felsőlajos)

Miért oda?
Magánkezdeményezésből épült, állami támogatást nélkülöző állatkert, amely 2015-ben költözött új helyszínre, Felsőlajosra. Kölyökállatsimogatásra, játszóterezésre, bográcsozásra-nyársalásra szintén van lehetőség.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
Kép forrása: maganzoo.hu

10. Szegedi Vadaspark

Miért oda?
A Szegedi Vadaspark állatgyűjteménye nem a legnagyobb Magyarországon. Ha csak a számokat tekintjük, közepes méretű állatkertnek számít, azonban ha a fajok ritkaságát, természetvédelmi értékét nézzük, igazolást nyer az az állítás, amely szerint a szegedi az egyik legkülönlegesebb állatkert itthon. Az itteni állatfajok jelentős része ugyanis még európai viszonylatban is kuriózumnak számít. A Vadaspark a kezdetektől fogva elsősorban a ritka, veszélyeztetett állatok tartását tűzte ki célul. Sokan teszik fel manapság a kérdést az állatkert vezetőségének, hogy tényleg lesz-e elefánt Szegeden? Az állatkert ez irányú terveire azonban még körülbelül 2-3 évet várni kell.

11. Margitszigeti Kisállatkert

Miért oda?
Gyakran még maguk a fővárosiak sem tudják, hogy a Margitszigeten egy szolid kis állatkert üzemel, pedig már az 1950-es évek óta létezik. Az állatbemutató kertet egy ideje felújították, ahol dámvadak, nyulak, vizimadarak és más kisállatok kaptak helyet.
A Margitszigeti Vadaskert - az állatok bemutatása céljából - átlátható kerítéssel körülhatárolt terület.
Nyitva: Szezonban április 10-től október 23-ig naponta 10-18 óra között, szezonon kívül október 24-től április 9-ig zárva. Pónilavogoltatás is működik, amire sajnos a nagy érdeklődés miatt mindig hosszan várni kell. A nyári szünet kezdetéig csak hétvégén 10-13 óráig és 14-16 óráig. A nyári szünet ideje alatt minden nap 10-13 óráig és 14-16 óráig. Szeptember 1-től szezonzárásig csak hétvégén 10-13 óráig és 14-16 óráig.

12. Bivalyrezervátum (Kis-Balaton)

Miért oda?
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton délnyugati részén, Zalakarostól nem messze, a Kis-Balatonnál Balatonmagyaród és Zalakomár szomszédságában található. A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja.
A rezervátum 30 hektáros területén mintegy 200-250 bivaly él. A fogadóépületben található interaktív kiállítás a Kis-Balaton rendkívül gazdag és egyedi élővilágát mutatja be, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel.
Az istállóban régi fényképek és a bivalytartás eszközei láthatók. Rabulejtő látvány a szelíd bivalycsorda. Az állatok tavasztól őszig kilátópontokkal és pihenőhelyekkel tarkított, távcsövekkel felszerelt, 1.5 kilométer hosszú tanösvény bejárásával, télen az istállóban tekinthetők meg.

13. Tisza tavi ökocentrum (Poroszló)

Miért oda?
A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum - Magyarország új turisztikai látogatóközpontja, igazi látványosság. Az Ökocentrum szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.
Több szinten állandó és időszaki kiállítások, háromdimenziós mozi, mini játszószoba, kilátó torony. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere.
A főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a 19. század világába.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
Az óriásakvárium 735.000 liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. (Forrás:tiszataviokocentrum.hu)

14. Fertő tavi madárles családoknak

Miért oda?
A Fertő tó hatalmas nádasa páratlan gazdag madárvilágnak adnak otthont. A szervezett madármegfigyelő túrák során olyan madarakat ismerhetnek meg a gyerekek, amelyeket eddig csak tankönyben láttak. A túrák kora hajnalban indulnak, és az adott napfelketéhez igazodnak. Akik nem szeretnek korán kelni, de imádnak biciklizni, azoknak egész napos madármegfigyeléssel egybekötött túrázást is megszerveznek.
A program a téma miatt inkább nagyobb, iskoláskorú gyerekeknek ajánlott.

15. Tiszatavi túrák családoknak madárlessel

Miért oda?
A Tisza tó varázslatos vadregényes világa hivatalos vezetővel bejárható. Ez a különleges és nem minden napi környezet egyedülálló a világon, fantasztikus és felejthetetlen élményeket tartogat a családoknak. A gyerekek úgy érzik magukat, mintha a National Geographic egy csodálatos természetfilmjébe csöppentek volna.
 

DINOSZAURUSZOK NYOMÁBAN


16. Ipolytarnóci ősmaradványok

Miért oda?
Ipolytarnóc Budapesttől 150 kilométerre észak-kelet felé található, világhíresen ismert őslénytani lelőhely. A 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa az ősvilág élőlényeinek lábnyomait őrizte meg.
A park családbarát módon lett kialakítva. Tanösvények, 3D-s mozi, kiállítás, sütögető hely, játszótér, rövid lombkoronatúra útvonal várja a természet szerelmeseit.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján - Kép forrása: wikipedia.hu

17. ZOO Veszprém - Dinoszauruszok az állatkerben

Miért oda?
2016 nyarától először a hazai állatkertek életében életnagyságú dinoszauruszok lesznek láthatók a Veszprémi Állatkertben.
Még soha nem került bemutatásra az állatkertben az élővilág kialakulásának korábbi időszaka, így hiánypótló földtörténeti kiállítás és őslénypark nyílik, melynek tervezése jelenleg zajlik.
Az Állatkert területén közel 20 000 m2-en megvalósuló őslénypark bepillantást enged a több százmillió évvel ezelőtti élővilág sokszínűségébe. A látogatók már a nyár elején többek között olyan népszerű, életnagyságú dinoszauruszokkal, mint a T.rex, Spinosaurus, Triceratops és Velociraptor találkozhatnak a Gulya-dombon. Magyarország legnagyobb dinoszaurusz kiállításán a gyerekek ifjú régészként tehetik próbára szerencséjüket és ügyességüket az élmény - foglalkoztatóban, és bepillantást nyerhetnek ebbe a titokzatos világba.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 5-6 órát töltöttek nálunk a látogatók, a dinoszaurusz park megvalósításával előreláthatólag immár egy egész napos komplex családi program lesz a Veszprémi Állatkert.

Állatkertek, vadasparkok, dinoszauruszok, lovasbemutatók, madárles - 20 szuper állatos hely Budapesten és vidéken, ahova menjetek el a gyerekkel!
Kép forrása: veszpzoo.hu

18. Dinó-kiállítás (Budapest)

Miért oda?
Dinók nyomában – Interaktív Kiállítás és Paleopark
A kiállításon bemutatott dinó csontvázak a gyermekek számára kedves, egyszerű és barátságos figurák. A “paleontológus kroki” végigvezeti a gyerkeket a kiállításon, akik számtalan furfangos kérdést megválaszolva jutnak el a kvíz kérdőlap helyes megfejtéséhez. A tudományos kiállításon közelről látható néhány magyarországi dino leletmásolatot, dino rekonstrukció, egy kisfilm megtekintésével pedig bárki részese lehet az ásatások izgalmas perceinek.
 

LOVASBEMUTATÓ


19. Lovasbemutató Lajosmizse

Miért oda?
A színvonalas lovasbemutatóiról ismert Tanyacsárda lovastelepén 110 ló és csikó található. Fajtájuk szerint lipicai és magyar félvér lovak .A csárda területén a vendégek megismerkedhetnek az őshonos magyar állatokkal is: láthatnak itt szürkemarhát, rackajuhot, szamarat, a baromfiudvarban pulykát, kacsát, gyöngytyúkot, a madaras házban pedig egyéb madárfajok is megtalálhatók. A lovasbemutatót egy modern nádfeledeles tribünről lehet végigkövetni.

20. Lovasbemutató Domonyvölgy

Miért oda?
Budapesttől alig 35 km-re, Domonyvölgy szívében található a Lázár Lovaspark. Minden nap 12 órakor, 15 órakor és 17 órakor előadást tartanak, ha egy minimum 20 fős létszám összejön. Mielőtt elindulunk hozzájuk, feltétlenül hívjuk őket telefonon, mert a helyszínt sokszor rendezvénynek vagy esküvőnek is kiadják.  
A lovasparkba érkező vendégeket a csárdák előtt frissen sült sajtos-magvas és tepertős pogácsával, ágyaspálinkával és ásványvízzel kínálják. A lovaselőadás végén (négyesfogathajtás, csikósverrseny, négyökrös szekér, stb.) a vendégek kellemes erdei kocsikázáson vehetnek részt, és szakszerű vezetés mellett megtekinthetik a a park egyéb látnivalóit.

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2016.03.23