Allergia kezelése homeopátiával

Dr. Torkos Ágnes

Betegségek

Dr. Torkos Ágnes


Milyen allergiás tünetekre melyik homeopátiás szert ajánlja a szakember? Hogyan kezelhető az allergia és a szénanátha homeopátiával? Szezonális nátha, szénanátha, rhinitis allergica, pollenallergia stb. kifejezésekkel illetik a kórképet, mely általában kora tavasztól késő őszig jelentkezik.  Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás, szájpadviszketés, kötőhártya belövelltség, könnyezés, vagy ezen tünetek közül valamelyik jellemzik, egyéntől függően, változó intenzitással.

Allergiás betegségek
A leggyakoribb és sokak által ismert kiváltó tényezők a különböző növények pollenjei. A tünetek az adott pollen jelenlétének idejében jelentkeznek, majd a pollen emisszió lezajlása után a tünetek megszűnnek. Sajnos a betegek jó része nem egy, hanem többféle pollenre allergiás, ezért a tünetek összefolyhatnak, elhúzódhatnak, de a téli időszakban sosem jelentkeznek. Vannak, akiknél a panaszok hátterében nem pollen, hanem penészgombákra való érzékenység áll. Ezek a gombák a nedves talajon, a füves területeken, erdőkben vannak jelen, tehát a tünetek ezeken a helyeken, kirándulások során erősödhetnek fel.

Az allergiás betegségek kezelése
Az allergiás betegségeknél a terápiában jelentősnek tartják az allergén elkerülését, ami a szénanátha esetén tulajdonképpen lehetetlen, esetleg az expozíció ideje vagy a bejutó pollen mennyisége csökkenthető azzal, hogy minél kevesebbet tartózkodik az egyén a természetben, a friss levegőn. A terápiában, a klasszikus orvoslásban az allergiaellenes (antihisztamin- vagy szteroid-tartalmú) gyógyszerek szájon át, illetve orrcsepp és szemcsepp formájában történő bejuttatása a választott kezelési gyakorlat, illetve az orrdugulás csökkentésére különböző nyálkahártya duzzanat csökkentő orrcseppek adhatók, melyek adása elviekben 1 hétnél tovább nem javasolt. Sajnos ezek a betegek szinte függővé válnak és nem tudják abbahagyni az orrcsepp vagy spray adását, amíg a tünetek fennállnak. Ezen terápiák is egyre tökéletesednek, a mellékhatásokat igyekeznek minél inkább kiküszöbölni, de az egyéni érzékenység és reakció mindenkinél más. Sokszor ezen szerek adása mellett is igen kifejezettek a tünetek, a betegnek sok kellemetlenséget okozva. Gyermekeknél és terheseknél különösen figyelni kell a beadott gyógyszerekre, ezért nagyon jó terápiás lehetőség a homeopátia, ahol kedvező tünetcsökkentés érhető el anélkül, hogy mellékhatástól kellene tartani, vagy a szervezetet megterhelnénk vegyi anyagokkal.

A tünetek alapján csoportosítva, a leggyakrabban alkalmazott szereket ismertetem az alábbiakban:

Fő panasz a tüsszentés:
Nux vomica: a betegnél ébredéskor, erős illatokra, illetve hirtelen hőmérsékletcsökkenésre jelentkeznek a sorozatos tüsszentések. Főleg éjjel orrdugulás és száraz orrnyálkahártya érzet kíséri.

Allium cepa: nappali tüsszentés sorozatosan, bőséges vizes orrfolyás, mely kicsípi az orr alatti területet, és nem maró könnyezés jellemző általában. A tünetek hűvös levegőre enyhülnek.

Arundo donax: gyakori nappali tüsszentések, bő vizes orrfolyás jellemzőek, emellett a hallójárat, szájpad és orrcimpák viszketése.
Sabadilla: görcsös tüsszentések főleg napközben, vizes orrfolyás, mely nem maró, de kifejezett az orrdugulás és a lágyszájpad viszketése. Igen érzékeny az illatokra, szagokra, ezek tüsszögéses rohamot indíthatnak el.

Az orrfolyás a vezető tünet:
Allium cepa: bő vizes orrfolyás, mely gyakran felmarja az orrjáratok környékét. Sokszor köhögés is jelentkezik, mely rekedt, fájdalmas lehet.

Arsenicum album: vizes, nem túl bőséges a nátha, mely igen égető, hamar kimarja az orr alatti bőrt. Gyakran maró könnyezés is kíséri. A tünetek, meleg hatására enyhülnek. Erősen érzékeny egyéneknél nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Kálium iodatum: Bő vizes, szinte folyamatos orrváladékozás, az orrgyöknél jelentkező kifejezett dugulásérzéssel, szagláscsökkenéssel, homloktáji fejfájással.

Euphrasia officinalis: bőséges vízszerű, de nem maró orrfolyás. Főleg akkor jön szóba, ha kifejezett szemtünetek is jelentkeznek, szúró szemfájdalommal, viszketéssel, maró bőséges könnyezéssel, kötőhártya-gyulladással.

Ambrosia artemisoefolia: áttetsző, bő orrfolyás, sok nappali tüsszögés mellett itt is az erős szemhéjviszketés és  könnyezés jellemző.

Fő tünet az orrdugulás:
Apis  mellifica: Kevés orrváladék mellett jelentős orrdugulás, arcüregtáji fájdalom is jelentkezhet. Kísérheti égő könnyezés és a szemhéjak duzzanata. Javul hideg borogatásra, romlik a meleg minden formájára.

Nux vomica: az orrdugulás csak éjjel jelentkezik, reggel sorozatos tüsszögések követik, mely után a dugulásérzet többnyire megszűnik. Melegre rosszabbodik.
Ammónium muriaticum: erős orrdugulás-érzet, nappali maró orrfolyás, szaglásvesztés a fő jellegzetességek.

Pulsatilla: az orrdugulás zárt meleg helyen és éjjel a legkifejezettebb, szabad levegőn csökken. A beteg szája kiszárad, szag- és ízérzékelése romlik. Lefekvéskor száraz, napközben kissé hurutos köhögés gyakori kísérője. A váladék lehet kissé sűrűbb, sárgás színű.

Szemviszketés a fő tünet:
Euphrasia officinalis: szúró fajdalommal járó bő maró könnyezés, fényérzékenység.

Apis mellifica: Szemhéjduzzanat égő érzéssel járó könnyezéssel, a hideg esik rá jól. Erős orrdugulás kíséri.

Pulsatilla vulgaris: Viszketés, égő érzés a szemhéjnál, a kötőhártya belövellté válik, és sárgás váladék jelenhet meg. Éjjeli orrdugulás, nem maró, sárgás orrfolyás és nappali hurutos köhögés kíséri.

Helyi viszketések:
Arundo donax: kifejezett a hallójárat viszketése, napközbeni görcsös tüsszentésekkel.

Sabadilla: a lágyszájpad viszket kifejezetten, a beteg a nyelvével dörzsölgeti


Szerek a hatásmechanizmus és a kiváltó tényező alapján:
Mivel az allergiás mechanizmus kialakulásában a histamin felszabadulás a tünetek jó részéért felelős, ezért szinte minden esetben adandó Histaminum általában 15 CH naponta 2 vagy 3 alkalommal a tünetek súlyosságától függően. Hasonló hatású a Poumon Histaminae 15 CH, amellyel még erőteljesebb eredményt érhetünk el, ha köhögés, nehézlégzés is szerepel a panaszok között. Adagolása az előzőhöz hasonló.

Deszenzibilizáló terápia:
Pollens: 8 féle pollenből készült szer, melyet megelőzésre a téli időszakban is lehet szedni, vagy a tünetek kialakulása idején.

Ambrosia: parlagfűből készült szer, hasonlóan megelőzésre vagy már a meglévő tünetek kezelésében is hasznos


Megelőzés általában a tünetek megjelenése előtt 2-3 hónappal:
Pollens: 30 CH heti 3X5 golyó és Histaminum 30 CH heti 3X5 golyó vagy:
Ambrózia: 30 CH heti 3X5 golyó és Histaminum 30 CH heti 3X5 golyó

A tünetek időszakában
Histaminum: 15 CH napi 1-3X 5 golyó és Ambrosia 15CH, vagy Pollens 15 CH 3x5 golyó NAPONTA a tünetek súlyosságától függően.
Emellé kiegészítésként jönnek a tüneti szerek attól függően, mi a legproblémásabb (pl: szájpadviszketés és reggeli tüsszögési roham éjjeli orrdugulással, akkor Sabadilla 9 CH 3X5golyó és Nux vomica 9 CH 2X5 golyó naponta adandó).

Alkati szer igen fontos része a terápiának, ezt mindenképpen homeopátiás orvos állapítsa meg, és ezzel nem csak az allergia, hanem egyéb szervezeti jelzések, panaszok, tünetek is sikeresen kezelhetőek.


Kép: Freedigitalphotos.net

Dr. Torkos Ágnes

Betegségek

Dr. Torkos Ágnes


2013.07.02