Allergia vagy Covid-19 fertőzés: Így különböztesd meg a tüneteket! - Szakorvos mondja el a legfontosabb tudnivalókat

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Allergia vagy Covid-19 fertőzés: Így különböztesd meg a tüneteket! - Szakorvos mondja el a legfontosabb tudnivalókat A tavasz beköszöntével egyre többen tapasztalhatnak allergiás tüneteket. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiát a légúti megbetegedések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől. A tavasz beköszöntével az allergiaszezon is elindult, így egyre többen tapasztalhatnak kellemetlen allergiás tüneteket. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől - ebben segít dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

Az allergia leggyakoribb formája, az allergiás rhitinis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció.

A szénanátha jellegzetes tünetei:
- orrviszketés,
- tüsszögés,
- vizes orrfolyás,
- bedugult orr,
- torok- és szemviszketés.

A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor/pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat, a Magyarországon is sok embert érintő parlagfű pedig augusztusban virágzik. Vannak egész évben panaszokat okozó allergének, melyek közül az egyik leggyakoribb a házi poratka által kiváltott allergiás rhinitis.A COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés.
- a COVID-19 fertőzés jellegzetesen hirtelen szag- és ízvesztéssel jár, ezek az allergia esetében csak hosszú idő után alakulhatnak ki, akkor is csak csökkent, nem pedig teljes szag- és ízvesztés formájában
- emellett gyakran kíséri hőemelkedés vagy láz

Ez is érdekelhet!
A koronavírus-fertőzés 13 jellemző tünete »


Így amíg ezeket a tüneteket nem tapasztaljuk, nem kell koronavírus fertőzésre gyanakodnunk - mondta el a szakember, hozzátéve: előfordulhat, hogy valaki az allergiás rhinitisével egyidőben kapja el a koronavírust, azonban erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha az általános ismert allergiás tüneteinken túl a COVID-19 korábban említett gyakori panaszainak valamelyikét, esetleg többet is tapasztalunk magunkon.

Továbbra is szedni kell az allergia elleni gyógyszereket
Általánosságban elmondható, hogy ha a nyálkahártyát valami irritálja, ezt a szervezet igyekszik az immunrendszer segítségével eltávolítani. Az ennek kapcsán kialakuló gyulladás gyengíti a nyálkahártya védekezőképességét, ezért allergiaszezonban mindenféleképpen érdemes az orvos által előírt gyógyszereket alkalmazni, hiszen ezek az asztmás és allergiás tünetek enyhítésével hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszer ellenálló maradjon az egyéb légúti megbetegedésekkel szemben – mondta dr. Müller Veronika.

Hozzátette, hogy bár a járványügyi helyzet idejére az allergiaszűrések szünetelnek, amennyiben allergiás tüneteket érzékelünk magunkon, a vény nélkül kapható allergiakészítményeket érdemes lehet kipróbálni, hiszen ezek hatása néhány napos használatot követően már érezhető, így könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergiával, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk.

Amennyiben pedig már ismert allergiánkra szeretnénk vényköteles gyógyszert vásárolni, akkor a háziorvos személyes találkozás nélkül, e-recept formájában is felírhatja nekünk a készítményt, amit ugyanúgy kiválthatunk a gyógyszertárakban – tanácsolta a szakorvos.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.05.05