Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol Az alvajárókról sok vicc kering, pedig ez a probléma sokkal komolyabb és súlyosabb annál, minthogy tréfálkozzunk vele, ráadásul minden 10. gyermeket és a felnőttek nagyjából 1%-át érinti ez a tünet. Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát váltunk, kinyitjuk az ablakot, elhúzzuk a függönyt, aztán mégis inkább vissza, mert a hold fényét is zavarónak érezzük.

A járkálással töltött éjszakák persze kellemetlenek, de azért ez mégsem alvajárás. Az alvajárókról sok vicc kering, pedig ez a probléma sokkal komolyabb és súlyosabb annál, minthogy tréfálkozzunk vele, ráadásul minden 10. gyermeket és a felnőttek nagyjából 1%-át érinti ez a tünet.
Mit nevezünk alvajárásnak?
Népies néven holdkórosságnak is nevezik azt az állapotot, amikor az alvó személy kikel az ágyából, és bár tovább alszik, de olyan mozdulatokat, cselekedeteket tesz, mintha ébren lenne, járkál, beszél, eszik, iszik, lemegy a lépcsőn, sőt a felnőtt alvajáró akár még autót is vezet. Az alvásbetegség maga ugyan ártalmatlan, de ezen tettek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak.

- Az alvajárás az alvászavarok ébredési zavar alcsoportjába tartozik, és bár ez elvileg az alvás bármely fázisában előfordulhat, a tapasztalatok szerint leggyakrabban az alvás első harmadában, az első, mély, álom nélküli, úgynevezett Non-REM szakaszban jelentkezik -  mondja Dr. habil. Szakács Zoltán Ph.D. neurológus, szomnológus főorvos, hozzátéve, hogy ez az állapot éjszakánként általában csak egyszer fordul elő, és nem tart tovább 10 percnél, de feljegyzések szerint néhány másodperces vagy akár félórás alvajárás is előfordult már. Ilyenkor az alvajáró általában felébredés nélkül automatikusan visszatér ágyába.

Mi válthatja ki az alvajárást?
Sok egyéb alvászavarhoz hasonlóan ezt a problémát is leginkább a stressz, a szorongás és a fáradtság, esetleges alváshiány idézheti elő. Nyugtató szerek, alkohol vagy drogok túlzott fogyasztása is kiválthatja ezt a tünetet.

- Az alvajárás valamilyen szinten örökölhető, családi halmozódást lehet kimutatni, bár a gyermekeknél legtöbbször az idegrendszer érési folyamatainak elégtelensége lehet a háttérben. Riasztó a statisztika, hogy minden tizedik gyermek érintett lehet, 5 éves kortól kezdődően, bár jó hír, hogy a serdülőkorra a többségük kinövi ezt – folytatja a szakember.

Kiemeli, az alvajárás kétségkívül legnagyobb veszélye az öntudatlanul végzett cselekvések során elszenvedett bármilyen sérülés vagy baleset, de általában igaz az is, hogy az alvajárás együtt jár az ébredési zavarok csoportjába tartozó egyéb betegségekkel, mint például az éjszakai felriadás, álomban történő beszéd és a zavart, zilált ébredés.
 

Ezt tedd, ha alvajáró a gyermeked, párod - 5 jó tanács


Ha családtagot, hozzátartozót érint az alvajárás, igyekezz minél előbb szakorvosi segítséget is találni számukra, de íme, 5 fontos jó tanács.

1. Bár úgy tűnik, mintha az alvajáró ébren lenne, hiszen szemük nyitva, ne próbálj szavakkal hatni rá, felesleges kiabálni, megrázni az illetőt. Semmiképp se ébreszd fel erőszakkal, inkább kísérd vissza az ágyába és maradj mellette, amíg újra mély alvásba merül.

2. Ha az alvajárást szakorvos segítségével sikerült diagnosztizálni, segítsd a beteget abban, hogy megszüntesd a kiváltó okot. Rendszeres sport, relaxációs tréning, meditáció segíthet, viszont figyelj rá, hogy semmiképpen se szedhessen túl sok nyugtatót, vagy tudatmódosító szert az alvajárás megszüntetése érdekében, mert ez is éppen ellenkezőleg hathat bizonyos esetekben.

3. Vigyázz az alvajáró biztonságára! Ajtókat, ablakokat zárd, ha van lépcső, tegyél elé korlátot, tedd el az útból azokat a tárgyakat, amelyekbe beleütközhet. Alvajáró hálószobájában ne legyen törékeny tárgy, és semmi se maradjon elöl, amivel kárt tehet magában vagy másokban. Ha emeletes házban laksz, az alvajáró hálószobáját helyezd át az alsó szintre.

4. Ne engedd, hogy bárki viccet csinálhasson az alvajárásból, gúnyolódni kezdjen. Az érintett nem emlékszik a történtekre, csak a hozzátartozó, lakó- vagy hálótárs elbeszéléséből ismeri. Bár ez az alvászavar gyermekeknél valóban elmúlik egy idő után, semmiképp se tedd ki emiatt lelki megpróbáltatásoknak. Így elkerülheted nála a kellemetlen megjegyzések miatti további szorongás és stressz kialakulását.

5. Ha az alvajárás nem csak egyszer, hanem több ízben is előfordul, mindenképpen keress fel egy alvászavar központot, ahol neurológus-alvásszakértő orvosok tudnak hatékony segítséget nyújtani.

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.07.01