Amikor a kisfiúk az iskolában egymás nemi szervét fogdossák... - Mikor kell először beszélni a gyerekkel a szexről?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Amikor a kisfiúk az iskolában egymás nemi szervét fogdossák... - Mikor kell először beszélni a gyerekkel a szexről? Két tündéri, óvodás korú kislány egy játszótéri mászókán játszadozott egy velük hasonló korú idegen kisfiúval, amikor a kisfiú illetlen, szexuális megjegyzést tett a lányoknak. Valószínűleg a kisfiúnak fogalma sem volt arról, hogy mit beszél. Vagy mégis?! A megtörtént eset után a cikk szerzőjében több kérdés is felmerült, de legfőképpen az, hogy mikor is hogyan kezdjük a gyerekeink szexuális felvilágosítását? Egy közelmúltbeli játszótéri kiruccanásunk alkalmával történt meg velünk az alábbi eset, ami sok tanulságot von maga után...

5-6 éves kisfiú szexuális tartalmú elszólásai - megtörtént eset
Fanni és a két unokatesója megismerkedett a játszótéren egy ránézésre nagyon helyes, rendes kisfiúval. Felvonultak a mászókára, én pedig hagytam őket bandázni. Bár ne tettem volna! Egy kis idő elteltével Fanni és Maja nagy kuncogások közepette jött oda hozzám és közölte, hogy a kisfiú épp arról mesél Micinek, hogy szereti - és most szó szerint idézem -, "ha a fütyijét szopizzák".
 
Amikor kérdőre vontuk a kisfiút kiderült, hogy az egyik társától hallott a dologról még az oviban. Totális döbbenet lett úrrá rajtam...

Hogyan történhet meg, hogy egy 5-6 éves gyerek ilyesmiről tud? Gondolatban végigfutottam a lehetőségeken. Előfordulhat, hogy a gyerek rányitott a szüleire és meglátott valamit? Esetleg interneten bukkanhatott rá egy felnőtteknek szóló tartalomra? A legszörnyűbb, ami szintén megeshet, hogy a kisfiú molesztálás áldozatává vált és a saját élményeit osztotta meg a társaival.
 

Mikor kezdődjön a gyerek szexuális felvilágosítása?


Sajnos nagyon is lehetséges, hogy az utóbbi dolog történt. Két konkrét esetről is tudok, ahol kisiskolás fiúk fogdosták egymás nemi szervét és tettek illetlen dolgokat. Borzalom, de szülőként bizony már az óvodás korú gyerekeinket fel kell világosítani bizonyos mértékig a szexről.
 
Egyik reggel, miközben Fanni reggelijét készítettem, belefutottam egy interjúba, ahol a szakértő éppen erről a témáról beszélt. Az ő álláspontja is az volt, hogy már 5-6 évesen beszélgetni kell a gyerekekkel a szexről. Azért is érdemes már ilyen korán megtenni, mert ebben a korban amúgy is élénken érdeklődnek a téma iránt, és fogékonyak rá. Mint elmondta később az iskolában már nehezebb velük ezt a témát megvitatni, mert cikinek érzik.

HOGYAN ÓVD MEG A GYEREKED A SZEXUÁLIS ZAKLATÁSTÓL? PSZICHOLÓGUS SZAKÉRTŐNK RÉSZLETES TANÁCSAI »»
 
Fannival már rendszeresen beszélgetünk arról, hogy nem szabad idegenekben megbíznia, és ne álljon szóba senkivel, ha nem vagyunk vele. Az ő esetében ez különösen fontos, hiszen egy roppant nyitott, barátságos gyerek. A magam által megtapasztalt eset után úgy tűnik, hogy már a gyerekekre is ki kell terjesztenünk a témát, és fel kell világosítanunk őket arról is, hogy játék közben mit szabad és mit nem megengedni a társaiknak.

Egyelőre még biztonságban vannak, mert minden lépésüket szemmel tartjuk és az oviban is szem előtt vannak minden pillanatban. De ne feledjük, az iskolában már nem kapnak akkora figyelmet a diákok - a fiú vagy lány mosdóban bármi megtörténhet. Van tehát két évünk rá, hogy minden veszélyre felkészítsük, vagy legalábbis megpróbáljuk felkészíteni a gyermekeinket.

Kapcsolódó írások:
Szexuális érdeklődés óvodás korban - természetes dolog? Pszichológus válaszol »

Hogyan mondjam el? - A szexuális felvilágosításról szakértő beszél »

Ha a gyerek meglátja a szüleit szex közben - Mi a helyes reakció? 3 pszichológus véleménye a kényes témáról »

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.11.15