Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

Pintérné Mirza Anna

Gyereknevelés

Pintérné Mirza Anna


Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit? Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad - mondja Pintérné Mirza Anna pedagógus. Bár tudja, hogy kijelentésével sokak számára népszerűtlennek tűnhet, mégis elgondolkodtat bennünket a fiúgyermekek nevelésének észrevétlen buktatóiról, a férfivá nevelés kihívásáról, illemről, szülői mintáról. A férfiává válás gyermekkorban kezdődik. És nem azzal, hogy kék pólót vesz neki az édesanya, vagy hogy a kisebb baleseteknél elrikkantja magát: "Katonadolog!". És még nem is a betonkeverő-kukásautó-markoló-vonathegyektől, hanem attól, hogy mit tapasztal otthon… - vallja Pintérné Mirza Anna pedagógus, két kisfiú édesanyja.

Szakértőnket arra kértük, hogy mondja el véleményét nekünk, hogyan lesz a kisfiúból felnőttkorára illedelmes és segítőkész férfi, akinek természetes, hogy átadja a helyét a villamoson, vagy udvariasan előre enged hölgyeket az ajtón.

A gyerekre a szülői minta erősebben hat, mint az unos-untalan elhangzó intelmek
A gyerek elsősorban utánoz. Figyel, lát, meglát. Nem a szavak hatnak rá elsősorban, hanem az,  ahogyan viselkednek a szülei. Ahogy beszélnek, ahogy a saját szüleikkel, barátaikkal, idegenekkel bánnak - és ahogy egymással. Férfi a Nővel. Nő a Férfivel.

A gyerek mindent lát: beivódik a kis tudatába, gondolkodásmódjába a tapasztalat, a példa. Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, vagy hogy megölelgeti a feleségét és azt mondja, ülj le, pihenj egy kicsit, ma sokat tettél, akkor valószínűbb, hogy felnőttként majd ő is értékeli a női, anyai erőfeszítéseket. De ha otthon csak az elvárást tapasztalja, jó szó, figyelmesség nem jár, ha otthon anya elnyomott helyzetben van, ha engedélyt kell kérnie apától, ha nem törődnek a vágyaival, szükségleteivel, akkor az rossz indulás a férfivá válás útján.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

„Amit a gyerek maga körül lát, az lesz neki a természetes”
Felnőttként, férjként nem is olyan könnyű szemléletet váltani.Ám szerencsére ennek az ellenkezőjét is tapasztalom: sok anyuka a kicsi nemétől függetlenül bevonja gyerekeit a háztartásba, a főzésbe - és ez olyan jó! Kis lovagok, akik segítenek teríteni, akik meglátják, ha anya fáradt, akik már most sem felejtik el megköszönni a finom ebédet.

Nem mindegy, hogy melyik országba, melyik kultúrkörbe, de főleg melyik családba születünk. Amit a gyerek maga körül lát, azt fogja természetesnek tartani. Hozzá fog tartozni a gyökereihez. Olyan jó is a fiainkkal beszélgetni a fiús-lányos dolgokról! Figyelmeztetni őket idejekorán, hogy a lányokkal kicsit finomabban kell bánni. A lányokat meg lágyságra, kedvességre nevelgetni.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?
"Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, felnőttként majd ő is értékelni fogja a női, anyai erőfeszítéseket"

Kizárólag az apa felelőssége lenne a "férfivá nevelés"?
És a párkapcsolatunkban is ragaszkodnunk kell a női jogainkhoz, egyúttal vállaljuk a női lét feladatait is. Egy maszkulin anya ugyanolyan rossz példa, mint az elnyomott helyzetét elfogadó. Ne hárítsuk a felelősséget csak az apákra.

Hát itt kezdődik...

A gyerekkorból hozott mintát felnőttkorban már nehezebb korrigálni
Talán népszerűtlen vagyok, de épp ezért nem hiszek a kultúrák találkozásában sem. Az egymás elfogadása, megértése alapvető emberi érték. De az együttélés már nehezebb dió.
Legyen bármilyen nagy a szerelem, bármilyen nyitott és rugalmas a gondolkodásmód mindkét fél részéről, fel kell készülni, hogy többletnehézségek adódhatnak. Egyszerűen csak a különbségekből fakadóan. Elképesztően nehéz visszamenni a gyerekkorig, és újra felépíteni a morális hátterünket, kompromisszumokat hozni, változni, közben megtartani a magunkhoz tartozót. Változni nem könnyű. Főleg nem viszonylag rövid idő alatt. Persze van sok pozitív példa, de senkit nem biztatok azzal, hogy ez kevés lelki munkával jár.
 
Te jól érzed magadat Nőként? Jól érzed magadat a párkapcsolatodban? Át tudod élni a női oldaladat? Vagy úgy érzed, a párod mellett nem tudsz kibontakozni? Ha ilyen jellegű gondod van, akkor egészen biztos, hogy nem csak a párod viselkedése a hiányod oka. A múltad és a megküzdési stratégiád is befolyásolják a helyzetedet. De változtathatsz, változhatsz vagy alakíthatod a kapcsolatodban a női-férfi szerepeket.

Szakértőnket követheted a Facebookon » is, ahol sok érdekesség vár rád naponta frissülő tartalommal.

Szerző: Pintérné Mirza Anna
Fotó: Freepik

Pintérné Mirza Anna

Gyereknevelés

Pintérné Mirza Anna


2016.01.07