Anafilaxiás sokk kezelése: Ezentúl minden óvodában és iskolában lesz a súlyos allergia kezelésére szolgáló injekció Gyulán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Anafilaxiás sokk kezelése: Ezentúl minden óvodában és iskolában lesz a súlyos allergia kezelésére szolgáló injekció Gyulán Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót. Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót - közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester január 25-én, kedden, egy sajtótájékoztatón.

Mire jó az EpiPen?
Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható oldatos injekció - mondta a városvezető.Minden közoktatási intézménybe visznek
Kifejtette, az önkormányzati Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos tavaly kezdeményezte, hogy az "életmentő szerből" - fenntartótól függetlenül - mind a 27 gyulai közoktatási intézmény szerezzen be. A javaslatot jóváhagyták, és egyenként 16 ezer forintért megvásárolták a szert - tette hozzá Görgényi Ernő.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy január közepén elhunyt egy hétéves gyerek Budapesten, miután súlyos, mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció, anafilaxiás sokk lépett fel nála.

Megtanítják a toll használatát
Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, lesz két, hatóanyag nélküli oktatótoll is, amellyel megtanítják az EpiPen használatát az intézményekben dolgozóknak.

Ezt kell tudni az EpiPenről
- a szert szobahőmérsékleten, saját dobozában, fénytől elzárva kell tárolni
- körülbelül egy évig használható fel, lejárati idő előtt újat szereznek be belőle
- ha egy gyereknél súlyos allergiás reakció lép fel, a szert a comb külső részébe kell beadni, akár ruhán keresztül; farizomba nem szabad. Beadás után az érintett területet masszírozni kell, és mindenképpen hívni kell a mentőket

Ezenfelül az ABC News egyik adásában azt hangsúlyozza, miután beszúrja az ember az injekciót, 10-ig el kell számolni, hogy a gyógyszer bejuthasson a szervezetbe, nem szabad rögtön kihúzni a tűt.

Itt videón is láthatod a helyes használatot:A kalcium nem jó allergiára!
Mint ahogy az Országos Gyermekmentő Alapítvány is hangsúlyozta, Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos is kiemelte, hogy a kalcium nem jó allergia esetén, éppen ellenkezőleg - mondta -, súlyosbítja a tüneteket.

Darázscsípés is válthat ki allergiás rohamot
Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Gyulán egy gyermekről tudnak, akinél darázscsípés után lépnek fel súlyos reakciók; nála saját használatú EpiPen is van.

Görgényi Ernő emlékeztetett, a közalapítvány - amelynek fő feladata prevenciós, egészségmegőrző programok szervezése és lebonyolítása - korábbi javaslatára már több defibrillátort szereztek be, és általános iskolákban elindították a lisztérzékenységi szűrést. Hozzátette, tudomása szerint ez az önkormányzati program egyelőre egyedülálló Magyarországon.

Forrás: MTI, Youtube
Fotó: Youtube

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.01.28