Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az! Egy kutatás kiderítette, hogy azok a férfiak, akiknek felnőtt korában is szeretetteljes a kapcsolata az édesanyjukkal, sikeresebbek az életben, mint a többiek. Miként lehetsz melegszívű, gondoskodó édesanya? 5 dolgot is mondunk. Egy Harvard egyetemen végzett kutatás kiderítette, hogy azok a férfiak, akiknek felnőtt korában is szeretetteljes a kapcsolata az édesanyjukkal, sikeresebbek az életben, mint a többiek.

A hosszútávú kutatás több száz férfi adatait elemezte 70 éven keresztül, és arra a megállapításra jutott, hogy átlagosan évente 87 ezer dollárral keresnek többet, hatékonyabbak a munkában és egészségesebben is élnek azok, akiknek melegszívű, gondoskodó édesanyja van.

Bár fiút nevelni épp olyan nehéz, mint lányt, egyvalami közös: azzal biztosan sokat teszel a gyermeked testi egészségéért és lelki békéjéért, ha nem csak piciként neveled gondoskodó szeretettel, hanem ezt nagyobb korában sem tagadod meg tőle - mondván, elég nagy már az ölelgetéshez.
 

Miként lehetsz melegszívű, gondoskodó édesanya? 5 dolgot is mondunk


Légy a fiad leglelkesebb szurkolója


"Az anyám egy csodálatos nő. Soha nem akart rákényszeríteni semmire, állandóan csak azt mondogatta: Tudod, fiam, bármit teszel, és bármilyen helyzetbe is kerülsz életed folyamán, mindig szeretni és támogatni foglak." Drake, Hollywood Reporter

Egyszóval, támogasd a fiad ambícióit, szurkolj neki és lelkesítsd. Hidd el, nem tanácsokra van elsősorban szüksége, hanem hogy azt érezze, mellette vagy. Ha pedig részt veszel a focimeccsén vagy bármilyen versenyén, ne azzal bombázd a végén, hogy mit csinálhatott volna másképp - egyszerűen csak dicsérd meg, miben volt jó.
 

Higgy a fiadban


"Az biztos, hogy egyáltalán nem itt tartanék a szüleim nélkül. Mikor 12 évesen kijelentettem, hogy színész akarok lenni (ami most így utólag elég röhejesen hangzik), anya rendkívüli módon támogatta az ambícióimat és meghallgatásról meghallgatásra járt velem... Azt hiszem, miatta vagyok képes mindarra, amit csinálok." Leonardo DiCaprio, Access Hollywood

Egy melegszívű anya képes arra, hogy fenntartsa a hitet a gyermekében akkor is, ha az kételkedne önmagában. Persze fontos, hogy mindvégig a valóság talaján maradj, de soha ne mondj le a fiadról. Inkább adj neki a hitedből és tápláld az önbizalmát: "Tudom, hogy képes vagy rá - és én azért vagyok itt, hogy segítsek kitalálni, miként érheted el az álmodat."  


 

Tiszteld a fiadat


"Erős nők között nőttem fel, és azt hiszem, az édesanyámnak és a nővéremnek köszönhetem, hogy megtanultam tisztelni a nőket és erős az érzelmi kapcsolatom velük. Ez pedig színészként is sokat segíti a munkámat." Ryan Gosling, The Sun

Minden ember megérdemli a tiszteletet - még azok a fiúk is, akik éppen nehezen birkóznak meg azzal, hogy tinédzserként az egekben a tesztoszteronszintjük, vagy akik szarkazmussal és engedetlenséggel reagálnak a kéréseidre. A gondoskodó anyák nem személyeskednek vagy címkézik a gyerekeiket, amikor feszült a helyzet, igyekeznek higgadtan kezelni a problémákat. Ne mondd a fiadnak, hogy "Hé, ez így nem lesz jó, majd én megcsinálom" - helyette inkább hagyd rá, hadd küzdjön meg vele akkor is, ha elsőre nehezen megy.

Akkor is igyekezz tisztelni a fiad, ha épp fegyelmezed. Soha ne a személyét támadd, hanem csak a kifogásolt viselkedést vagy hozzáállást. Tehát például ne azt mondd, amikor bemész a szobájába, és látod, hogy minden a feje tetején áll, hogy "Úristen, hogy lehetsz ilyen rendetlen!", hanem hogy "Látom, nagy rendetlenség van a szobádban, légy szíves a nap végéig tegyél rendet".
 

Találd meg az egyensúlyt a szigor és a szeretet között


"Anyám tanított meg arra, hogy leküzdjem a félelmeimet, és ne szégyelljem a különcségem. Azt is is tőle tanultam, miként tudom rávenni az embereket, hogy használják az eszüket és találják meg a saját útjukat." Idézet Kanye West: Thank You And You're Welcome című, saját bölcseleteit összegyűjtő könyvéből (az énekes édesanyja egyébként angol szakos professzor volt egy egyetemen)

Tény, ha egy fiút állandóan pátyolgatnak, babusgatnak, és mindent megcsinálnak helyette, akkor biztosan nehezen fog tudni megállni a saját lábán felnőttkorában - márpedig egyetlen ép érzésű nő sem akar maga mellé egy "anyuci pici fiát", aki még azt sem tudja, hol van a mosógépen a bekapcsológomb.

Természetesen kiképzőtisztbe sem kell átmenned, hogy "igazi" férfinak neveld a gyereked. Inkább valahol a szigor és a szeretet közt egyensúlyozz, hogy érezze a fiad, vannak elvárások, feladatok, felelősségek, de emellett meleg ölelésre és szeretetre is mindig számíthat tőled.


 

Minden nap biztosítsd a fiad arról, mennyire szereted


"Anya a legfontosabb ember az életemben, aki megtanított arra, miként legyek udvarias, tisztelettudó és kedves a nőkkel, és azt is, hogy mindig hallgassak a szívemre." Zac Efron, People

Rengetegféleképpen kifejezheted a fiadnak, hogy mennyire szereted - a legjobb, ha rájössz, mi a szeretetnyelve: ha igényli az érintést, akkor ölelgesd vagy simogasd meg a fejét, ha jólesik neki a dicséret, akkor kedveskedj neki szavakkal, ha a törődéstől érzi szeretve magát, akkor készítsd el a kedvenc ételét, ha pedig számára rendkívül fontos az együtt töltött idő, akkor például szervezhettek közös programokat.

Figyelj oda rá, hallgasd figyelmesen a történeteit, hagyd beszélni félbeszakítás nélkül, biztasd, hogy legyen véleménye és ne féljen kiállni mellette. Ha mindezeket szem előtt tartod, akkor nem csak a fiaddal teszel jót, de a te életed is gazdagodik. 

Kapcsolódó cikkeink:
A lányos apák 10 aranyszabálya: Így neveld a lányod, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában »

Apa-fia kapcsolat: Így nevelhetsz rendes férfit a fiadból - 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként »

Forrás: Az iMom cikke nyomán
Fotó: Freepik/bristekjegor

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2022.01.27