Apa, apu, édesapa - mitől lesz egy férfi igazán jó apa? 5 dolog, amit a gyerek az apától tanul meg

Végh-Fodor Mónika

Gyereknevelés

Végh-Fodor Mónika


Apa, apu, édesapa - mitől lesz egy férfi igazán jó apa? 5 dolog, amit a gyerek az apától tanul meg Mitől lesz egy férfi igazán jó apa? Meseterapeuta szakértőnk egy népszerű mese kapcsán magyarázza el, hogy mi az édesapák legfontosabb feladata a gyermeknevelés kapcsán. Hogy mitől lesz egy apa jó Apa? Ha saját apánk apaságát megvizsgáljuk, már lesz erre valamiféle válaszunk. Azt mindenképp meg tudjuk fogalmazni, mi (volt) a jó benne, és mi hiányzott.

De, hogy a szubjektív válaszunk árnyaljuk, és tiszta legyen a kép, hogy miféle "apaideálra" kell törekednünk, hívjuk segítségül a népmeséket, és nézzük meg, mit mondanak az apákról! Igen, a népmeséket, merthogy azok (a közhiedelemmel ellentétben) igazat beszélnek, és a valós életre tanítanak - csak éppen egy kódolt nyelven, amely a mi megfejtésünkre vár.
 

Milyen a jó apa? 5 dolog, amire figyelj oda

 

1. Egy édesapa felelősen él, mert amit tesz, az kihat gyermeke életére is
Emlékszünk Csipkerózsika meséjére. Neki is van egy apja, aki király. Ez a király azonban nem ritkán hibásan dönt fontos kérdésekben. És ezek a döntések Csipkerózsika életére is nagy hatással vannak.

Igen, mert onnantól kezdve, hogy egy férfinek gyereke születik, többszörös felelősséggel kell élnie. A ma embere sokszor távol akarja tartani mind a felelősséget, mind az elköteleződést, pedig a gyerekkel járó örömök és a gyerekkel való kapcsolatban megvalósuló mély szeretet is csak az elköteleződés és a felelősségvállalás terében tud kibontakozni. Az apai szerepbe bele kell állni, meg kell hozni azt a döntést: "Én apa vagyok, felelősséggel élek, mert amit teszek, az kihat a gyerekem életére is."


2. Egy jó apa tudja, kik azok a személyek, akik a gyerekére nagy hatással vannak
Csipkerózsika apja az apai felelősséget gondatlanul gyakorolja. Először a kislány keresztelőjekor vét nagyot. A birodalomban 13 tudós asszony él, akiket a nagy eseményre, a keresztelőre meg kell hívni. Ezeknek az asszonyoknak az áldása, a viszonya a gyerekhez meghatározza Csipkerózsika fejlődését. A 13 bölcs asszony közül azonban csak 12-t hívnak meg az ünnepségre, mert csak 12 étkészlet van, a 13.-at nem tudják asztalhoz ültetni. Egy királyi háztartásban azért ez elég furcsa, nem? Érthető a tudós asszony sértődése. A sértődött asszony pedig mindig veszélyes! A sértődöttség energiája nem hoz szívmelengető dolgokat magával, sőt, átkot hoz.

Egy körültekintő apának tudnia kell, kik azok a személyek, akik a gyerek életére nagy hatással vannak! Egy segítő nagymama, nagynéni, unokanővér, keresztmama olyan személyek lehetnek, akiktől a gyerek később is támogatást kaphat. Mert a gyerekünknek, ahogy nő, nemcsak a velünk való kapcsolatára van szüksége, hanem szélesebb kapcsolati hálóra - és ennek kialakításában támogatnunk, segítenünk kell őt.


3. Egy apa feladata megtanítani gyermekének a konfliktuskezelést
Lehet, hogy az apuka (például) nem kedveli az anyósát, de az biztos, hogy a kislány a női energiáit mindkét oldali női felmenőitől kapja. Ha az apa megakadályozza valamely nagymamával a kapcsolattartást, csak a felszín alá söpör egy problémát. Lehet, hogy fizikailag nem találkozhat unoka és nagymama, a nagymama energiái mégis dolgoznak a gyerekben. Ezért a megoldás ugyanaz lenne, mint Csipkerózsika meséjében (lett volna): a felnőttek (!!!) rendezzék a kapcsolatukat, és így a gyerek felé is egészséges energiák tudnak áramlani. Nagyon fontos a családi viszonyok harmóniába rendezése!

Ez nem azt jelenti, hogy megszeretem a rokonom gyűlölt hibáit, hanem, hogy elfogadom, ő sem tökéletes, ő is hibázhat, de ezzel együtt része a családunk rendszerének. Igyekszem a kapcsolatból kiásni a jót, arra fókuszálni, azt erősíteni, ami (például az anyósban) jó - így a gyerekem számára is kincset hozok a felszínre.

Ezzel a hozzáállással megtanítom a gyerekemet a konfliktusokat kezelni, nem pedig a szőnyeg alá söpörni. Ez máris egy olyan készség, amit egész életében hasznára fog tudni fordítani! És közben az egész családunk is békésebb lesz, gyakoroljuk egymás elfogadását, csiszolódunk. Erről mondott le Csipkerózsika apja, amikor a 13. tudós asszonnyal, aki átkot mondott a kislányra, megszakította a kapcsolatot - helyette rendeletbe iktatta, hogy minden orsót össze kell gyűjteni, így elkerülhető lesz az átokban foglaltak bekövetkezése, hiszen a kislány nem tudja magát megszúrni, ha nincs sehol egy orsó.

De a kapcsolat rendezése helyett nem lehet "hivatalos intézkedéssel" megteremteni a harmóniát. Persze, hogy valahol mégiscsak megbújik egy orsó, és persze, hogy Csipkerózsika rá fog találni, és megszúrja magát. Mert attól, hogy valami kapcsán igyekszem úgy tenni, mintha nem lenne, attól az még nagyon is van!


4. Egy apa kellő időt fordít a gyermekére
Okosabban tette volna az apa, ha rendezi a kapcsolatot a 13. bölcs asszonnyal ÉS megtanítja/megtaníttatja a lányával az orsó helyes és biztonságos használatát. Ma is sok ilyen "orsó" van, amelynek a használatát nem tudjuk kikerülni, ezért annál fontosabb, hogy gyermekeink biztonságosan tudják használni: internet, Facebook, számítógépes játékok, okostelefon. A biztonságos eszközhasználat megtanítása a mi feladatunk, példát adunk. Ha apa a hétvégét a számítógépes játékokkal tölti vagy odaragad az internethez, ahelyett, hogy családi programon, kiránduláson a gyerekkel, a feleségével való kapcsolatát építené, akkor nem csoda, ha a gyereknek is problémái lesznek a barátságok kialakításánál (már az óvodában is!), és később a párra találásnál.

Nem kell nagy dolgokra gondolni! Ha nincs pénz közös családi síelésre, nem kell letargiába esni, a kisebb, de rendszeres programok ugyanúgy, vagy még jobban összekovácsolják a családot! Az a kisgyerek, akivel az apukája együtt túrja a homokozót, az boldog. Az a kisgyerek, aki együtt kertészkedhet a szüleivel, az boldog. Az a kisgyerek, aki a szüleivel együtt készül a vasárnapi ebédre, az boldog. Bármilyen tevékenység lehet szórakoztató, ha közben beszélgetünk, és nagyokat nevetünk! Közben ki-ki elmondja, őt mi foglalkoztatja, így lesz a közös kertészkedésből egymás megismerésének jó forrása.

Éljünk a hétköznapi lehetőségekkel! Az apa-gyerek kapcsolat nem építhető kampányszerűen, hanem a sok kis hétköznapi együtt töltött időből adódik össze. Népszerű színésznőnk, Básti Juli nyilatkozta épp mostanában is, hogy neki az apjából (Básti Lajos színművész) pont ez a rendszeres, hétköznapi odafigyelés hiányzott, sosem ért rá, hogy a kislányával legyen. Ahogy Básti Julinak, úgy mindannyiunknak életre szóló emlék, hogy apánk mennyit és hogyan foglalkozott velünk, amikor kisgyerekek voltunk.


5. A családi ünnepek fontosak, a gyerekek élménnyel töltődnek ezáltal
A hétköznapok mellett legyenek ünnepeink is! A gyerek memóriája mindent megőriz. Az együtt megélt ünnepek melege egész életünkben fontos kísérőnk, vagy ennek hiánya szomorú emlék marad. Az ünnepben is mindig az együttlét a fontos. A születésnap nem a drága, cukrászdában készült mesefigura formájú tortától lesz emlékezetes, hanem a hangulattól. Anya vagy apa saját kezűleg készített tortája igazi kézműves ajándék, hozzá az egész család által énekelt köszöntő dal felemelő, ezt a legkisebbek is érzik, és hálásak érte nagyon!

Ünnep a nyári szünet is, amikor az év közbeni feszített tempóhoz képest lazábban lehetünk együtt. Nagy öröm, ha a vakáció megtelik olyan élményekkel, amelyeket a gyerek a szüleivel élhet meg. Strandolás vagy biciklizés apával, családi fagyizás, ezeket ne hagyjuk ki, mindannyiunknak öröm lesz!

Ha Csipkerózsika apja mindezt tudta és megélte volna a családja körében, akkor nem lett volna szükség arra, hogy a birodalomban megálljon az élet, és a pezsgés, a fejlődés helyett beálljon a nagy alvás. De amíg százéves álmukat aludták, lehetőségük volt változni és változtatni. Mert a család élete is egy dinamikusan változó rendszer. Ahogyan Apa és Anya változnak, úgy változik a családi erőtér. Ezért aztán mindig van mód javítani, jobbá tenni, növekedni a szeretetben. Mert apaként is folyton fejlődni kell! Ha ezt a hozzáállást tanítjuk meg, adjuk át gyerekeinknek, akkor tettünk valami fontosat, hogy boldog emberek legyenek.

Szerző: Végh-Fodor Mónika - meseterapeuta, az Inspiráló meseterápia ® kidolgozója
Fotó: Pixabay

Végh-Fodor Mónika

Gyereknevelés

Végh-Fodor Mónika


2016.07.25