Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként 10 tanács, amit gondolj végig, ha fiús apuka vagy! 10 tanács, ami akár a modern apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit ha megfogadsz, büszke leszel majd a fiadra! Kisfiúból férfit faragni mindig is az édesapák feladata volt évezredeken át. Ők tanították meg fiaiknak a bátorságot, a becsületességet és egy sor más dolgot, amit a felserdült férfiak útravalóként tehettek csomagjukba, amikor elindultak a felnőtt élet útján.

Az apától a versenyszellemet, kudarctűrést, magabiztosságot tanulják meg a kisfiúk
A mai modern apák szerepe a családban és a gyermeknevelésben nagyon megváltozott: az apukák jobban kiveszik a részüket a babagondozásában, övék az esti fürdetés feladata, hétvégenként büszkén tolják az utcán a babakocsit, a gyermekorvosi várótermekben jóval több édesapát látni, mint akár csak 10-15 évvel korábban, segítenek a kisgyerekes édesanyának a háztartásban. A skandinávokról nem is szólva, akiknél nagy divatja van annak, hogy az apukák mennek gyesre a babával az anyák helyett - és ezen még csak meg sem lepődik senki.

Ennek ellenére számos olyan dolgot felsorolhatunk, amik változatlanok a fiúk nevelését illetően: egy kisfiú az apukájától tanulja meg a versenyszellemet, a kitartást, a küzdeni akarást, a kudarctűrést, a magabiztos fellépést, az udvarlást, és beláthatjuk, hogy birkózni is csak egy apával lehet, nem pedig az anyukával.


Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként


Mit taníts meg apaként a fiadnak?


Legyél konzervatív vagy szabadgondolkodású, szigorú vagy engedékenyebb apa, az alábbiakban 10 olyan tanácsot olvashatsz, amit ha fiús apa vagy, érdemes legalább egyszer végiggondolnod.

1. Te legyél a példaképe!
Ne csak szavakkal, sokkal inkább a tettekkel tanítsd a fiadat - előbb-utóbb úgyis azt követi majd, amit tőled látott, és nem azt, amit hallott. Az elvárásaid legyenek tiszták, érthetőek - és olyanok, amiket te is betartasz. Ha pedig megszegi a szabályokat, legyen világos számára az is, ez milyen következményekkel jár, próbálj következetesen eljárni.

2. Tiszteld az édesanyját!
Ha látja rajtad, hogy te megadod a tiszteletet az anyjának, akkor ő is tisztelni fogja őt. Ha pedig az édesanyját tisztelni fogja, akkor a feleségére is fel fog nézni. És ha ez így lesz, akkor minden esélye megvan a boldog házasságra. Nem kell a fiad előtt sem szégyellned, hogy szereted az édesanyját, hiszen így fogja majd tudni ő is kimutatni az érzéseit nagyobb korában - és hidd el, ezt a nők értékelni fogják.

3. Amikor a fiad a tanácsodat vagy a segítségedet kéri, legyél számára elérhető!
Ne utasítsd vissza, ha kisfiad a segítségedet kéri, mert ha visszautasítod, akkor lehet hogy többé nem teszi majd.

4. Az apja legyél, és ne a barátja!
A kettő között lényeges különbség van - bár egy apa támogathat barátként, ugyanakkor egy apa óv és védelmez, biztat és megpróbál tanácsokat adni, amiket az évtizedek tapasztalatával összegyűjtött. Egy barát azonos szinten áll a gyermekeddel, barátnak lenni opció, egy embernek sok barátja lehet - apja viszont csak egy, és apának lenni felelősséggel jár.

5. Legyél otthon vacsorára!
Most kisgyerek a fiad, később már nem tudod visszahozni ezeket az éveket, az elmulasztott pillanatokat. Később még emlékezni sem fogsz arra, hogy mi miatt kellett túlóráznod, csak azt fogod bánni, hogy nem voltál vele akkor, amikor fontos lett volna.

6. Becsüld meg az időt, amit a kisfiaddal töltesz!
A fiaddal eltöltött idő legalább annyira fontos, mint a barátokkal töltött meccsnézés. Hidd el, az idő gyorsan telik, észre sem veszed, és már nem a te társaságodat szomjazza, használd hát ki, amíg együtt lehettek - ez az együttlét lehet mesélés, játék kisebb korban, de a nagyobbacskával már közösen elmehettek kirándulni, autót szerelhettek vagy a lakásban bütykölhettek. Így érezheti át egy kisfiú, mik a férfiszerepek egy családban és később ezt viszi majd tovább.

7. Ne ess kétségbe, ha a 2-3 éves kisfiad babázik!
Ne aggódj, ez az esetek többségében nem az, amire gondolsz. Ne is szégyenkezz a múló állapot miatt, ettől még edzett férfi válhat belőle. Nem kell túl korán elvárni azt, amire még nem érett.

8. Tanítsd meg neki az önvédelmet, de az önfegyelmet is
Nem azzal van a baj, ha az apák verekedni tanítgatják fiaikat, hanem azzal, ha nem magyarázzák el, hogy mikor szabad ütni. Tanítsd meg neki, hogy álljon ki magáért, ne csak az öklével, hanem szavakkal is - de azt is, hogy vegye észre a túlerőt és hogy ne akarjon mindenért mindenáron harcolni.

9. Tanítsd meg neki, hogy mit jelent a "becsületszó"!
Hogy mit jelent az úriemberek egyeszsége, azt csak egy apa taníthatja meg a fiának.

10. Mondd el neki, hogy te sem vagy hibátlan
Bár kisfiad egy igazi hősnek lát téged, nem árt, ha megérteted vele, hogy olykor még te is hibázol. Ilyenkor ne restellj bocsánatot is kérni a hibádért, ezzel nem leszel kisebb a szemében, sőt, később még jobban fog becsülni! És megtanulja ő is, hogy hibázni emberi dolog, de vállalni kell a következményeit, nem pedig minden másra hárítani vagy úgy tenni, mintha nem történt volna semmi.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.01.25