Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

Az tény, hogy apára ugyanúgy szüksége van a gyermeknek, mint anyára és jó apának lenni ugyanolyan nehéz, mint jó anyának. Hogyan tudunk apa és gyermek között kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakítani?

Az apák szerepe egy kicsit másként alakul a családban, mint az anyáké, hiszen a legtöbb apa reggeltől késő délutánig dolgozik, fáradtan, kimerülten és éhesen tér haza. Természetesen a gyermekekkel együtt töltött minőségi idő fontos, de erre nem mindig van annyi lehetőség és kapacitás, mint amit általában az apák elvárnak maguktól, vagy esetleg az anyák elvárnának tőlük. Nagyon sokat számít viszont egy kedves szó, a gyermek által elmesélt aznapi történés teljes odafigyeléssel való meghallgatása, vagy ha az esti fürdés apával jó hangulatban telik. A hétvégén, szabadnapokon viszont érdemes tudatosan építeni ezt a kapcsolatot.

HOGYAN ÉPÜL FEL A KAPCSOLAT A FOGANTATÁSTÓL KEZDVE?

Várandósság:
- az anya elkísérése ultrahang-, szívhangvizsgálatra
- a babaholmik közös bevásárlása
- közös részvétel a védőnői tanácsadáson
- magzatmozgás érzékelése tapintással
- apás szülés

Csecsemőkor:
- baba fürdetése
- pelenkázás (ez kiváló alkalom arra, hogy sokat beszéljünk a babához, megnevettessük, megismerje az arcunkat)
- büfiztetés
- ringatás
- hordozás

Kisgyermekkor:
- sok-sok közös játék
- apa, mint mászóka vagy ló és a többi :-)
- meseolvasás
- közös sport (foci, labdázás, biciklizés, futás, kirándulás)

MIT TEHETÜNK A JÓ KAPCSOLATÉRT?

1. Aktivitás
Nagyon fontos, hogy a kapcsolat aktív legyen, ne passzív, tehát ne csak akkor üljenek le az apák foglalkozni a gyermekekkel, ha már nyafognak, vagy nyúzzák őt. Természetesen fontos jelezni, ha éppen nincs lehetőség rá, viszont érdemes kijelölni egy másik időpontot, és akkor azt a gyermekekkel tölteni. Ezt kedvesen meg lehet mondani, a gyerkőcök meg fogják érteni, és megtanulják, hogy apa se ér rá mindig, tehát néha le kell foglalniuk magukat önállóan.

2. Értékes együtt töltött idő
Talán ezt a legnehezebb megvalósítani, különösen a dolgos hétköznapokban. De ide tartozik az is, hogy legalább havonta egyszer az édesapák kettesben töltsenek el egy-két órát a gyermek(ek)kel, ami lehet játszóterezés, biciklizés, múzeumlátogatás stb.

3. Beszélgetések
Ez a férfiaknak nem erősségük, nekünk sokkal inkább. ;-) Viszont, ha a gyermek elkezd mesélni, szüksége van arra, hogy apával megossza a gondolatait, és érzi a bizalmat, akkor fontos meghallgatni, megérteni őt, és kérdéseire korának megfelelően válaszolni. A spontán beszélgetések gyakran akkor jelentkeznek, amikor az apa már nagyon fáradt, de érdemes még egy kicsit nyitva tartani a szemeket, mert pótolhatatlan értékes időről van szó, ami jelentősen befolyásolja a későbbi kiegyensúlyozott bizalmi kapcsolatot is. Fontos, hogy ne csak hümmögjünk és bólogassunk beszélgetés közben, hanem legyünk érdeklődőek, de ne kíváncsiskodóak.

4. Közös játék
A játék célja, hogy örömet okozzon. A játékban fejlődik a mozgáskoordináció, a kreativitás, a fantázia és segít feldolgozni a nap eseményeit is. Ha apa leül a gyermekkel játszani, hagyja őt irányítani, de legyen aktív résztvevője. Ezáltal megismerheti a gyermeket és az érdeklődési körét, ami a jövőjére is hatással lehet. Nagyon fontos, hogy vágyait, elképzeléseit ne akarja gyermekére rávetíteni. Megismertetni sok mindent lehet vele, de erőltetni semmit nem szabad.

5. Értékrend átadása
Az értékek átadása mindkét szülő feladata. A legfontosabb pici kortól kezdve a példa. Ugyanis amit a gyermek lát, például, hogy apa szívesen megy dolgozni, az lesz neki természetes és fontos. Vonatkozik ez a becsületességre, őszinteségre, de akár összeszedettségre, táplálkozási szokásokra stb. is.

6. Gondoskodás
Az anyák gondozzák a gyermekeket, az apák pedig gondoskodnak róluk. Sokat dolgoznak azért, hogy meglegyen a betevő falat, legyen megfelelő ruházatuk, meleg otthonuk. Manapság nem egyszerű megteremteni ehhez az anyagi feltételeket, de nem is ez a lényeg, hanem az erőfeszítés. Ahol esetleg elváltak a szülők, ott is meg lehet jelenni egy szép felsővel, vagy egy tál gyümölccsel a gyermeknél, ezzel kifejezve a gondoskodó szeretetet. Ide tartozik a lakás biztonságának kialakítása is, hogy a gyermeket ne érje otthon baleset.

7. Feltétel nélküli szeretet
Erről már többször írtam, de nem elégszer. Úgy szeretni a gyermeket, ahogy van, azzal együtt, amit tesz, ahogy tesz, nagy kihívás, de óriási ajándék mindenki számára. A feltétel nélküli szeretethez hozzá tartozik az is, hogy támogatjuk a jóban, de figyelmeztetjük a rosszra.

Szerző: Homor Márta védőnő - A bejegyzés megírásában segítségemre volt Gary Chapman: Családi összhangzattan című könyve.
www.vedonoblog.hu


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2010.11.04