Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét Újdonsült apukákat kérdeztünk az apás szülésről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon más szemmel néznek-e a kedvesükre a szülés óta? Megtudtuk, hogy miként vélekednek azokról a férfitársaikról, akik ellenkezőképpen gondolkodnak, mint ők. És az is kiderül, hogy megbánták-e a döntésüket. Apuka szemmel a szülésről. Az apás szülés társadalmilag egyre inkább elfogadottabbá kezd válni, ugyanakkor a hagyományosabb nézeteket valló férfiak továbbra is ellene vannak - a modern apukatábort tehát megosztja a kérdés. Köztes átmenet is létezik: egyes kispapák megfogadják, hogy csak addig maradnak a Kedvesükkel a szülőszobán, amíg el nem érkezik a végső idő. Rutinos szülésznők az ilyen “komoly” elhatározásokra csak kedvesen legyintenek - szerintük aki egyszer már beöltözött, és bent van a szülő nővel, az már ott is marad végig, amíg világra nem jön az újszülött.

Kisbabás-kisgyerekes apukákat kérdeztünk, arról, hogy miért tartják fontosnak, hogy bent legyenek a kismamával a szülőszobán, vagy épp az ellenkezőjét, miért nem akartak/akarnak bent lenni a kisbaba megszületésének pillanatában? Többek között azt is firtattuk, hogy vajon megbánták-e döntésüket.
A nem reprezentatív közvéleménykutatásuk után a legjellemezőbb válaszokból válogattunk, melyek a mai közfelfogás változását meglehetősen jól tükrözik.

Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét
Apás szülés - Van, aki már a kezdetektől tudja, hogy ott a helye

"A világ legszebb eseménye a születés"
Drágffy Dániel (39), Angliában letelepedett kétgyermekes apuka - hivatása: élelmiszer áruházi üzletvezető

Nálunk mind a két alkalommal apás szülés volt, amiről azt gondolom, hogy ha igazán fontos valakinek a Kedvese és a születendő gyermeke, akkor mindenképpen ott a helye a szülőszobán. A világ legtermészetesebb és legszebb eseménye a születés. Ott kezdődik el minden, és bizony kihat az egész életünkre. Ha nem lettem volna bent a szülésnél, abban a percben mikor megszülettek a gyermekeim, akkor egy örök életre megbántam volna. Az én felfogásom szerint ez a jó apai hozzáállás, és az ellenkező véleményeket csak nehezen tudom elfogadni. Kivétel természetesen az olyan eset, amikor komoly ok miatt kell távol maradnia az apukának.

"Egy igazi, belevaló férfinak ott a helye"
Dénes Tibor (42), Egy gyermek édesapja - hivatása: gazdasági szakember

A mi esetünkben az apás szülés még csak kérdés sem volt. Már a babavárás elején tudtam, hogy ott akarok lenni a kisbabánk világrajövetelekor, hogy a lehető leghamarabb láthassam a gyermekemet. Mivel császármetszéssel fejeződött be a szülés, sajnos ott véget értek a lehetőségeim. A gyermekemet végtelenül imádom, és abban is biztos vagyok, hogy ez akkor is így lenne, ha nem lettem volna ott velük a kezdetekkor. Vannak olyan távolmaradási okok, amiket el tudok fogadni. Érthető például, ha egy férfi nem bírja a látványt, vagy ha nem képes végignézni az anyuka hosszúra nyúló szenvedését. Határtalanul boldog vagyok, hogy ott voltam a kisfiam születésénél! Nemhogy nem bántam meg, hanem amint lesz rá alkalom, újra így teszek. Szerintem egy igazi, belevaló férfinak ott a helye!

"Már nem tudtam a feleségemre többé nőként tekinteni"
Horvát Csaba (38), Egy gyermek édesapja - hivatása: futár

Ott voltam a kislányom megszületésénél, de én utána szégyen ide-szégyen oda, már nem tudtam a feleségemre nőként tekinteni. Dorka megszületése után röviddel sajnos kihűlt a kapcsolatunk, és rá nem sokkal el is váltunk, amit én kezdeményeztem. Megbánni nem bántam meg semmit, mert lehet, hogy ennek így kellett történnie. Nem tervezem ugyan, de ha valaha lesz következő alkalom, már egészen biztosan nem leszek bent a szülőszobán.

"A döntést addig húzom, ameddig csak lehet"
Csibe László (40) - Felesége 5 hónapos várandós kismama, kislányt várnak - hivatása: területi képviselő

Még mindig bizonytalan vagyok, és még nem döntöttem el, hogy bent leszek-e vagy sem. A feleségem nagyon szeretné, de vannak aggályaim. Szerintem ez nem egy olyan dolog, amit egy férfinak feltétlenül látnia kell. Évezredekig távol maradtak a férfiak a szüléstől, ami biztosan nem véletlen. Magamat ismerve a döntést addig húzom, ameddig csak lehet. Vannak olyan barátaim, akik szintén nem voltak bent a feleségükkel, és mégis szuper jó apa-fia kapcsolatuk alakult a gyerekeikkel - rájuk egy picit mintaként tekintek.

"Másodszorra is végignéztem a császármetszést"
István (44) - Két kisiskoláslány édesapja - hivatása: belső építész

Mi úgy voltunk vele, hogy ha akarok bemegyek, ha nem, akkor nem. Az exfeleségem terhessége alatt nem igazán került szóba ez a téma közöttünk, illetve nem volt központi kérdés. Aztán végül császár lett. Magamon is meglepődtem, hogy izgalmamban kerestem egy olyan félreeső helyet, ahonnan „végigkukkollhattam” az eseményeket. Annak ellenére sem bántam, hogy nagyon véres volt a látvány. Valószínűleg az első után függő lettem, mert második alkalommal is végignéztem a távolból a császármetszést. Azóta már sajnos elváltunk, de persze nem emiatt.

"Nem változtatta meg az érzelmeimet a feleségemmel kapcsolatban"
Hárshídi Adorján (35) - Egy kisfiú édesapja, felesége jelenleg is várandós - hivatása: mérnök

Az első is apás szülés volt, és a másodikat is úgy tervezzük. Elsősorban a feleségemet szerettem volna támogatni  abban, amiben csak lehet. Arról őszintén fogalmam sem volt hogy én mit akarok, de utólag visszagondolva annyira háttérbe szorultak ezen gondolataim, hogy nem is foglalkoztam vele. Az utolsó pillanatig nem volt eldöntve, hogy hogyan lesz majd. Azt beszéltük meg hogy bent leszek az elejétől, és ha a feleségem menet közben úgy gondolja akármilyen oknál fogva, hogy menjek ki, akkor kimegyek.
A közös szülési élmény, a szülőszobán való jelenlétem nem igazán változtatatta meg az érzelmeimet Krisztivel kapcsolatban. Szexuális jellegű gondolatai ilyenkor nem igazán vannak az embernek, ami miatt esetleg probléma merülhet fel a későbbiekben. Szerintem sokkal jobb volt együtt végigcsinálni, és felejthetetlen érzés volt belenézni Ádi-baba szemébe közvetlen a szülés után.  A feleségem számára pedig nagyon fontos volt hogy foghatta a kezemet.
Hogy a gyermekemmel való kapcsolatom más lenne-e ha nem apás szülés lett volna? Nem hiszem hogy sokat befolyásol az apás szülés ebből a szempontból. Véleményem szerint a kötődés az az az együtt megélt élmények következtében alakul ki. Ha így vesszük akkor +1 élmény."


Szívesen elmesélnéd a saját történetedet? Írd meg, hogy nálatok miért (volt) fontos, hogy az apuka is ott legyen, vagy pont ellenkezőleg, hogy ne legyen ott a szülésnél. Emailedet a szuloklapja@szuloklapja.hu emailcímre várjuk.

Kezdőfotó: FreeDigitalPhotos
Fotó a cikkben: goodmenproject.com


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2015.07.15