Árstop 2022: A tojás és a krumpli is hatósági áras lesz, jelentette be Gulyás Gergely

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Árstop 2022: A tojás és a krumpli is hatósági áras lesz, jelentette be Gulyás Gergely A kormánynak az a célja, hogy a felére csökkentse az inflációt, ezért Gulyás elmondta, fenntartják az árstopot, sőt, újabb két termékre kiterjesztik. A héten a szokásos csütörtöki helyett szerdán jelentkezett a kormányinfó, és benne Gulyás Gergely, aki egyebek közt újabb árstopot jelentett be.

Mint a sajtótájékoztatón kiemelte, jelenleg az egyik legnagyobb probléma a szankciós infláció. Mivel az energiaárak növekednek, így ez az élelmiszerárakban is megjelenik, ezért tapasztaljuk az üzletekben, hogy minden egyre drágább. A kormánynak az a célja, hogy a felére csökkentse az inflációt, ezért Gulyás elmondta, fenntartják az árstopot, sőt, újabb két termékre kiterjesztik.

Árstop 2022: A tojás és a krumpli is hatósági áras lesz, jelentette be Gulyás Gergely

Tojás és krumpli hatósági áras lesz
A statisztikák szerint a tojás és a burgonya drágult a leginkább, ezért ennek a két terméknek a bruttó kiskereskedelmi árát a szeptember 30-i áron rögzítik - jelentette be.

21,1%-os fogyasztói árnövekedés egy év alatt
A KSH legfrissebb jelentése szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek.

A maginfláció -, amely a nyers élelmiszerek, szeszes italok, dohányáruk, háztartási energia, járműüzemanyagok, támogatott gyógyszerek és a hatósági áras szolgáltatások árától megtisztított fogyasztó kosárra számított árváltozását mutatja - a szeptemberi 20,7 százalékról 22,3 százalékosra emelkedett.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 64,4 illetve 40 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt.
 
Így változtak az élelmiszerárak
- a tojás ára októberben 24,1%-kal emelkedett és egy év alatt 87,9%-kal lett drágább
- a kenyér ára 81,4%-kal
- a tejtermékeké 75,4%-kal,
- a sajté 74,7%-kal,
- a vajé és vajkrémé 71,6%-kal,
- a száraztésztáé 58,6%-kal,
- a margariné 58,%-kal,
- a péksüteményeké 54,7%-kal emelkedett tavaly októberhez viszonyítva.

A friss zöldségek ára egy hónap alatt 9,1, egy év alatt 39,9 százalékkal ment feljebb. A cukor 11,8%-os és az étolaj 4,4%-os drágulása számít a legkisebbnek az élelmiszerek között. Egyes jóslatok szerint jövőre akár 2000 forint lehet egy kiló kenyér.

Forrás: MTI, Kormányinfó
Fotó: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.11.09