Az 5. hónap

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Az 5. hónap

A félidőhöz érve végre egyértelműen látható, hogy nem a túl sok nassolás, hanem egy új élet növekedése változtatta meg az alkatunkat. Már határozottan látható a pocak és a régi ruhatárunkat is lecserélhetjük kismamákra szabott, hasban rugalmas nadrágokra.

Ebben a hónapban már nemcsak a külvilág felé látványosak a változások, de egy olyan fontos fordulóponthoz értünk, amely minden kismama számára egy életre emlékezetes marad. Eddig csak tudtuk, hogy a mi kis „ficánka” babánk milyen mozgásokat produkál odabent, de most már végre érezhetjük is. Az első babájukat váróknak talán nem is lesz annyira egyértelmű, hogy ŐT érzik, de azok az apró kis belső érintések, vagy levegőbuborék-szerű érzések már az Ő mozdulatainak csalhatatlan jelei. A mi kis Pocaklakónk bizony ugrál, pörög-forog, bokszol és focizik is odabent.

Mit tapasztalhat a kismama?
A has növekedésével nemcsak a régi ruhák lesznek egyre kényelmetlenebbek, de sajnos néhány kellemetlen tünet is kíséri a gömbölyödésünket. Az alhas feszülése, a derék és farkcsont környékének érzékenysége, fájdalma sajnos természetes velejárói a növekvő várandósságunknak. Az izületek fellazulása, a méhszalagok tágulása, feszülése okozhatják a kellemetlen tüneteket. Érdemes olyan alsóneműt beszerezni, amely kimondottan kismamáknak készült és alátámasztja a hasat, ezáltal enyhít a panaszokon. Már ekkor fontos odafigyelni, hogy hogyan állunk, mert a derék fájdalmát a rossz tartás is okozhatja.

Változások a testünkön
A várandósság középső harmadában a kismamák általában nagyon jól érzik magukat a bőrükben, és ez meg is látszik rajtuk. Egyszerűen kivirulnak. Bőrük megszépül, hajuk is fényesebb, erősebb, mint az áldott állapot előtt. A pocak egyre látványosabb növekedése büszkeséggel tölti el a legtöbb kismamát. Végre egyértelműen látszik, hogy egy kisbabát hordoznak a szívük alatt.
A mellek növekedése tovább folytatódik, ezért rendkívül fontos a kellően támasztó melltartó, hogy elkerüljük a későbbiekben a kötőszövetek megnyúlását. Előfordulhat, hogy már ekkor kolusztrum, azaz előtej képződik a mell csatornáiban. Ez nem jelent semmi problémát, a kicsorduló híg előtejet csak egyszerűen töröljük le. Nyomkodni, vagy kipréselni a tejet nem szabad!
Az arra hajlamos kismamáknál visszeresedés jelentkezhet. Ülő helyzetben - ha lehetőség van rá -, akkor mindig fel kell tenni a lábakat, hogy ezzel is tehermentesítsék őket. Kismama fehérnemű üzletekben kapható speciálisan pocakosok számára kifejlesztett kompressziós harisnyanadrág, amely szintén hasznos segítség lehet a kellemetlenségek enyhítésére. Lassan amúgy is itt az ideje, a csinos kismamaruhák beszerzésének. Ezek azon túl, hogy tudatosítják másokban is az örömteli hírt, a mama kényelmét is szolgálják. Ekkorra a méh felső része már nagyjából a köldök magasságában van, így a hagyományos nadrágok, szoknyák kényelmetlenek és nyomják a gömbölyödő alhasunkat.

Az ötödik hónapban általában fél kilót gyarapszik a kismamák súlya hetente.

Aktuális vizsgálatok
A már megszokott havi szülészorvosi látogatáson kívül ebben az időszakban egy nagyon fontos vizsgálat is vár a kismamákra.. Ekkor esedékes a genetikai ultrahang, mely során rendkívül alapos anatómiai vizsgálatnak teszik ki a magzatot. Ellenőrzik a baba minden szervét. A vizsgálatot végző szakember (orvos, vagy szonográfus) megfigyeli a szívet, annak elhelyezkedését, méretét, illetve a benne található kamrák számát és méretét. Ellenőrzi a gerincet, valamint megméri a baba hasának és fejének a kerületét. A has vizsgálatakor a májat, veséket és a húgyhólyagot is nézik, a koponya vizsgálatakor pedig az agykamrákat és a kisagyat szemléli meg a szakember. Természetesen alaposan ellenőrzik a végtagokat is. Mind a bennük található csontok hosszát, mind a kis lábfejeket és a parányi kezeket.
Az ötödik hónapban a genetikai ultrahang mellett még egy hüvelytisztasági vizsgálatra is számíthat a kismama. Ezzel ellenőrzik, hogy nincs-e fennálló, kezelendő probléma, ugyanis a várandósság alatti hormonális változások hajlamosítanak a gombás fertőzésekre. (A megnövekedett hüvelyi folyás nem egyértelműen kóros, szintén a hormonális változások számlájára írható.)

Hogyan fejlődik a baba?
A 18. hetes magzat testén hőszabályozó zsírréteg képződik. Hossza 20 cm, súlya 200 gramm.
A 19. hetes babának már elkezd nőni a haja. Bőre még mindig átlátszó, így a hajszálerek átlátszanak rajta. A mája és az epehólyagja megtermelik az első emésztőnedvet. A baba bőrén található magzatmázból leváló darabkákat bekortyolja, ezért az emésztőnedv szerepe igen jelentős. Az első béltartalom ezekből a levált mázdarabokból képződik. A 22 cm-es magzat súlya már 260 gramm.
A 20. hétre már jelentős a magzatvíz mennyiségének növekedése, ami lehetővé teszi a baba számára a gondtalan mozgást. A várandósság felére már biztosan érezhetőek is a kismama számára a különböző mozdulatok. A 25 cm-es Pocaklakó súlya már 300 gramm és ebben az időszakban 80-100 grammot gyarapszik hetente.
A 21. hetes magzat már képes megkülönböztetni az ízeket. Különbséget tesz a magzatvízbe bekerülő édes és a keserű ízek között. A 26,5 cm-es, 400 grammos baba bőre ekkor még ráncos. Apró kis ujjacskáin megjelenik az a bizonyos bőrlécrendszer, ami az ujjlenyomatunk egyediségét adja.


Szerző: Simó Tímea
A cikk korábban megjelent a Baba Magazin című újságban.
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2008.09.02