Az antibiotikum-szedés aranyszabályai: Ezért ne hagyd abba önkényesen a szedését, ha megszűntek a tünetek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az antibiotikum-szedés aranyszabályai: Ezért ne hagyd abba önkényesen a szedését, ha megszűntek a tünetek Mi történik az antibiotikumok hatására a szervezetünkben? Mik azok a rezisztens baktériumok? Miért probléma, ha feleslegesen szedünk be antibiotikumot? Mi történik az antibiotikumok hatására a szervezetünkben? Mik azok a rezisztens baktériumok? Miért probléma, ha feleslegesen szedünk be antibiotikumot? A Semmelweis Egyetem animációs filmsorozatának negyedik részéből ez is kiderül.

A bakteriális fertőzések, mint a torokgyulladás, nyáron is sok gyereket elérnek, az orvos pedig általában antibiotikumot ír fel a betegség kezelésére.

Az antibiotikumok előnyei, hátrányai
Mit tud, hogyan működik az antibiotikum? A Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának negyedik epizódja elmagyarázza az antibiotikumok hatásmechanizmusát, előnyeit és hátrányait, valamint bemutatja az antibiotikumoknak ellenálló rezisztens baktériumok kialakulását is.

antibiotikumok

Közel 100 éve léteznek antibiotikumok
A legismertebb antibiotikumot, a penicillint 1928-ban fedezte fel Alexander Fleming. Ennek a gyógyszernek köszönhető, hogy ma már sokkal kevesebben halnak meg bakteriális fertőzésekben, mint 100 éve.A KliniKaland első része a védőoltásokkal foglalkozik, melyben a hagyományos és az új - például a COVID-19 elleni - vakcinák működési elvét ismerheted meg. A kisfilm közérthetően és humorosan, de szakmailag hitelesen mutatja be, hogyan alakul ki a védettség az oltóanyag hatására.

Olvasd el ezt is!
Az antibiotikum-szedés aranyszabályai, veszélyei gyermekeknél: Miért alakulhat ki antibiotikum-rezisztencia? »


Forrás: Semmelweis.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.07.30