Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Napjainkban szinte minden gyermeket váró családban a kelengye része valamiféle hordozóeszköz, amiben a szülők a saját testükön vihetik a babát. A hordozásnak – amellett, hogy megkönnyíti a szülők életét – számos áldásos hatása van, de nem mindegy, milyen hordozóeszközben és hogyan hordozod a picit.

Az Ölbebaba Egyesület ismertetőjéből megtudhatod, miért jó Neked és a babádnak a hordozás, és segítséget kapsz a megfelelő hordozó eszköz kiválasztásához is.

Miért jó a babahordozó használata?

-    Fizikai tényezők
A hordozással sokkal többet nyertek a puszta kényelemnél. Amikor magadon hordozod a babádat, segíted légzését és hőszabályozását. Megfelelő eszközben helyesen hordozva olyan pózban tartod a testét, ami gerince számára a legtermészetesebb, és ami biztosítja a csípőfejlődés szempontjából optimális lábtartást. Közben gyengéden edzed izomzatát, és folyamatosan ingerekkel látod el az egyensúlyi szervét, ezen keresztül pedig a mozgásfejlődést megalapozó idegpályákat. Olyan hormonális folyamatokat indítasz el benne (és egyben magadban is), amelyek jótékonyan befolyásolják agya és egész teste kémiai háztartását.

- Pszichés hatás
Babád a tested közelében könnyebben megnyugszik, ha megijed vagy fájdalom éri. Kevesebb oka van a sírásra, mivel könnyebben és gyorsabban megérted jelzéseit, hamarabb meg tudod találni a számára megfelelő választ. Mivel kevesebbet sír, több ideje marad a nyugodt szemlélődésre, a világ megismerésére. A felnőttek szemszögéből nézve környezetét jóval több inger és információ jut el hozzá, mint ha kiságyban vagy babakocsiban feküdne. Észrevétlenül és természetes módon válik részévé a családnak és az egyre tágabb közösségeknek.
A babával hordozás közben egymásra hangolódtok, ez azonban mégsem szigetel el, hiszen a hordozóeszköz segítségével szabaddá válik a két kezed, sőt a közlekedés, a különböző közösségekben való részvétel, a nagyobb testvérekkel való intenzív együttlét is lehetővé válik.


Hogyan kell használni a babahordozó eszközöket?
A hordozóeszköz kiválasztása és az eszköz használatának elsajátítása során fontos, hogy a helyes hordozás ismérveit tartsuk szem előtt.

-    A hordozóeszköz szorosan ölelje körül a babát, hátulról és oldalról is támassza meg őt, újszülött esetében a fejet is támassza meg! A szorosság akkor megfelelő, ha a baba mellkasa nem távolodik el tőled, miközben előre-hátra dőlsz, mozogsz, de még kényelmesen tudsz levegőt venni.

-    Hordozás közben biztosítsuk az egészséges csípőfejlődéshez szükséges terpesztartást! A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig támassza alá a babát (tehát nem csak a fenekét, hanem a combjait is), és a feneke alacsonyabban legyen, mint a térde.

- Hordozzuk a babát függőlegesen! Csak ebben a pózban valósítható meg a megfelelő lábtartás, egyúttal a légutak is garantáltan szabadok.

-    Ne hordozzuk a babát arccal kifelé! Kifelé hordozva a baba gerince homorításra kényszerül, feszül, és nem tudjuk biztosítani számára a megfelelő lábtartást. Az arccal kifelé történő hordozás pszichésen is megterhelő a baba számára, mert nem tud odabújni hordozójához, ha túl sok inger éri, elfárad, vagy megijed valamitől.

Az elöl hordozás határa 5-7 kg, illetve a kb. 4 hónapos kor. Az ennél nehezebb baba elöl hordozása megterhelő a hordozó személynek. Négy hónapos kortól pedig már elkezdenek fokozottabban nézelődni, forgolódni a babák. Ha kinőttétek az elöl hordozós kort, a csípőn vagy a háton hordozás a megoldás.


Milyen hordozóeszközt válasszak, hogyan vásároljak?
Manapság a különféle hordozóeszközök széles kínálatával találkozni a bababoltok polcain, nehéz eligazodni a különböző típusok között.

A kiválasztás fontos szempontjai:
-    hány hónapos kortól lehet az adott eszközt használni

-    elöl, háton vagy csípőn lehet a babát hordozni benne.

-    a hordozó mérete jól állítható legyen abban az esetben, ha nagy a méretkülönbség a hordozó személyek (Te és a párod, vagy a nagyszülők, barátok, stb.) között, vagy ha pici babától egészen a hordozós kor végéig szeretnétek a hordozóeszközt használni.


ÚJSZÜLÖTT KORTÓL HASZNÁLHATÓ HORDOZÓKENDŐK

Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- Szőtt hordozókendők
Ezek használhatók a legrugalmasabban: már újszülött kortól hordozhatod benne a babát, a hordozós kor végéig, és elöl-, csípőn és háton hordozásra is alkalmas ez az eszköz.

Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- Rugalmas hordozókendő
Alapvetően pici baba elöl hordozásához használatos, de megkötésekor nem kell annyira precíznek lennünk, mint a szőtt hordozókendő esetében.


KB. 4 HÓNAPOS KORTÓL HASZNÁLHATÓ HORDOZÓ ESZKÖZÖK
Amikor a baba valamelyest tartja magát, a hordozók szélesebb skálájából válogathatunk.

Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- MEI TAI HORDOZÓ
Ázsiai eredetű, egy téglalap alakú ún. bodyból és négy pántból álló eszköz a mei tai. Ezt elöl-, csípőn és háton hordozáshoz is használhatjuk.

Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- CSATOS, FORMÁZOTT HORDOZÓESZKÖZÖK
A sportos megjelenésű, csatos, formázott, párnázott hordozó eszközöknek (SSC – soft structured carrier) is néhány hónapos kortól jön el az idejük, ezek elsősorban elöl- és háton hordozásra használatosak. Előnyük, hogy használatuk könnyen elsajátítható, menet közben is könnyedén állíthatóak (bár kevésbé rugalmasan, mint a kendők), és használaton kívül a hordozót nagyon egyszerűen, a derékpánt kicsatolása nélkül vihetjük magunkon, ezért a fel-lekéredzkedő tipegő fel-levétele gyorsan megoldható.


Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- KARIKÁS HORDOZÓKENDŐ
A karikás kendőt, ami egy rövidebb, egyik végén két karikával ellátott kendő, alapvetően csípőn hordozásra használhatjuk. Mérete könnyen állítható, gyorsan felvehető és használata gyorsan elsajátítható, de mint minden féloldalas hordozó esetében, hosszú távú, illetve rendszeres hordozás esetén a szülő és a gyermek érdekében is ajánlott váltogatni az oldalakat.


Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

- ERSZÉNY, VAGY BABAZSÁK
Az erszényben vagy babazsákban rendszerint elöl és csípőn szokás hordozni (szintén féloldalas hordozó). Nagy előnye, hogy használaton kívül nagyon kicsire összehajtható, ez a hordozó foglalja a legkisebb helyet.


- A fenti hordozók kombinálásával különféle, ún. hibrid hordozók jöttek létre, amik több hordozó előnyeit igyekeznek egyetlen eszközben ötvözni.


Hordozóvásárlásnál gondold végig:
-    melyik családtag fogja használni az adott eszközt? (Van-e köztük jelentős méretbeli különbség? Milyen eszközben hordoznának szívesen?)

-    milyen helyzetekben terveztek hordozni? (Most fog babád születni, így napi több órás hordozásra készülsz, vagy már nagyobb a gyermeked, és csak bizonyos helyzetekben szeretnéd használni – pl. csak az ajtótól az autóig kéne, hogy segítsen nektek egy hordozó, vagy túrázáshoz lenne jó valami?)

-    mekkora a gyermeked? (Súly, életkor? Hol tart a mozgásfejlődésben?)

-    ez lesz-e az egyetlen hordozóeszközötök, vagy mást is terveztek venni? Ha egy hordozót sokszor és sokáig szeretnél használni, akkor legyen kényelmes hosszú távon, nagyobb gyerekkel is! 


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2011.05.17