Babanevek 2019: itt a legfrissebb lista! - 20 különleges lánynév és 15 fiúnév, amit idén már adhatsz a babának

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2019: itt a legfrissebb lista! - 20 különleges lánynév és 15 fiúnév, amit idén már adhatsz a babának Újabb egyedi nevekkel bővült az Utónévtár - jelenleg 1780 férfinévből és 2333 női névből válogathatnak a szülők. Milyen nevet adhatsz 2019-ben a kisbabádnak és mely neveket nem fogadták el? Mutatjuk! Újabb egyedi nevekkel bővült az Utónévtár - jelenleg 1780 férfinévből és  2333 női névből válogathatnak a szülők, árulta el lapunknak Dr. Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi intézetének tudományos főmunkatársa, aki az öttagú utónévbizottságnak is a tagja.

Milyen alapelvek szerint választják ki az adható utóneveket? Néhány példa a 14 pontos szabályzatból
Mint az köztudott, az utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének ötfős bizottsága bírálja el, akik között nyelvtörténész, stilisztikával foglalkozó szakember, szociolingvista is van - ők adnak javaslatot arra vonatkozólag, hogy az adott utónevet bejegyzésre javasolják vagy sem. Döntésükben segíti őket 14 alapelv, mint például

- A születendő gyermek legfeljebb két, a nemének megfelelő nevet kaphat. A magyar törvény szerint a névből ki kell derülnie a gyermek nemének - ez egyszersmind azt is jelenti, hogy ha egy név mindkét nemhez tartozhat, akkor nem fogadhatják el (pl. Dakota). Amennyiben egy nevet elfogadtak női névként, később férfinévként már nem elfogadható (Ezért került nemrég elutasításra az Andrea név férfinévként)

- Egy új nevet a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Claudia helyett Klaudia, Elisabeth helyett Elizabet).

- Egy ősi magyar névnek tartott név bejegyezhető, amennyiben hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható (pl. Ünige).

- Amennyiben az újabb idegen eredetű utónévnek van magyar megfelelője, úgy azt javasolják (pl. Catharina helyett Katalin, Jacqueline helyett Zsáklin).

- Becéző név csak abban az esetben elfogadható, amennyiben annak az általa képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben, ugyanakkor többszörös becézés nem (pl. Bende név elfogadásra került, de az Icuka, Loncsika, Gyuszkó nem).

- A köznévi eredetű fantázianevek akkor bejegyezhetők, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Áldáska), ugyanakkor nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet. Ebből a megfontolásból utasították el például a Csibécske, Kopasz, Pötyi, Kiwi neveket.

(Ezek az alapelvek kizárólag a Magyarországon született, itt élő magyar nemzetiségű állampolgárok névkérelmeire vonatkoznak - az elvek egyébként részletesen elérhetők a Nyelvtudományi Intézet oldalán. Forrás: helyesiras.mta.hu)

Bár a szempontok szigorúak, azért így is sikerült nem egy névnek bekerülnie az Utónévtárba. Most azt a 20 női nevet, illetve 15 férfinevet mutatjuk meg, melyek 2019-ben szabad utat kaptak, továbbá felsorolunk néhány példát arra is, mely nevek nem mentek át a rostán.


 

2019-ben elutasított lánynevek és fiúnevek


Ezeket a lányneveket nem adhatod a kisbabádnak 2019-ben: Aylin, Belaél, Rába, Tibina, Cinke, Mézy, Samsara, Dzoána, Pink, Izáura

Ezeket a fiúneveket nem adhatod a kisbabádnak 2019-ben: Triszmegisztosz, Oliwer, Mex, Nikolausz, Portosz, Ánhel, Dudi, Jettero, Dzetereó, Zödön
 

2019-ben már anyakönyveztethető lánynevek


Amint az elfogadott neveknél látszik, a népszerű sorozatok megihlették a szülőket is: a Parker fiúnév, illetve a Krisztin lánynév a Dr. Csont sorozat kedvelőinek lehet ismerős, a Hürrem lánynév pedig a Szulejmán sorozat rendszeres nézőinek.

1. Jara - arab eredetű név, jelentése: ’pillangó’
2. Egres    
3. Nazli - perzsa eredetű név, jelenése ’kacér, szép, bájos’
4. Néle    - Kornélia alakváltozata
5. Lóisz - a görög eredetű név jelentése: ’jobb, kellemesebb, tetszetősebb’, bibliai előfordulása: Timóteusz nagyanyja (2Tim 1,5)
6. Brianna - kelta eredetű ír Brian férfinév (jelentése: ’szilárd, erős’) női párja
7. Krisztin - a név a Krisztina rövidült alakváltozata
8. Nandini - szanszkrit eredetű név, jelentése ’vidám, lánya vkinek’:
9. Kriszti - a Krisztina anyakönyvezhető női név rövidült alakváltozata, amely több nyelvterületen is elterjedt
10. Emerina - bizonytalan
11. Böbe - Erzsébet önállósult becéző alakváltozata
12. Boni - Bonni alakváltozata
13. Ljuba - szláv eredetű női név, jelentése ’szeretet’
14. Hébé - görög eredetű női név, a mitológiában az ifjúság istennője
15. Pippa - a név a Filippa becéző alakváltozata
16. Evolett - a név Evolet alakváltozata anyakönyvezhető már
17. Lilibet - a név az Elizabet gyakori becéző alakváltozata
18. Norena - a név a Nóra alakváltozata
19. Hürrem - a török eredetű név jelentése: ’vidám, boldog’
20. Zamina - a perzsa eredetű Zamin férfinév női párja, jelentése: ’föld, talaj’
 

2019-ben már anyakönyveztethető fiúnevek


1. Alperen - török eredetű név, jelentése ’szent hős’
2. Arif - arab eredetű név, jelentése ’bölcs, tanult’
3. Berger - az ónorvég és német eredetű név jelentése ’segítő, védő, őrző’
4. Dotán - a héber eredetű férfinév jelentése ’törvény, jog’
5. Nága - szanszkrit
6. Amar - arab eredetű név, jelentése ’halhatatlan’
7. Ildár - török és perzsa eredetű név, jelentése ’nemzeten belül, a nemzetek kapuja’
8. Timó - a Timóteus, Timót név rövidült alakváltozata, amely igen népszerű és gyakori a német, holland nyelvterületeken
9. Őze - a név régi, egyelemű személynév, amely ma családnévként is előfordul. Javasolt névnak október 27.
10. Lior - héber eredetű név, jelentése ’én vagyok a fény’
11. Terenc - a Terence angol név a latin Terentius névből származik. Mivel több szent is viselte a Terentius nevet, így több ünnepnapja, illetve névnapja is van a névnek: április 10., szeptember 1.
12. Parker - az angol eredetű név jelentése ’parkfőnök’. A név eredetileg angol családnév volt, amely a 19.századtól vált utónévvé is, főleg az USA-ban
13. Zohár - héber eredetű név, jelentése ’ragyogó’
14. Dárkó - szláv eredetű név, jelentése ’Isten ajándéka’. Javasolt névnapjai: február 6., október 10., 29.
15. Csemen - a név az Árpád-korban már megtalálható egyelemű névként, majd később családnévként is

Ez is érdekelhet!
Babanevek top 100-as lista: Ezek a nevek voltak a legnépszerűbbek 2018-ban »


Forrás: Dr. Raátz Judit/MTA
Fotó: Freepik

 

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2019.05.13