Babát vársz? 10 dolog, amit tegyél meg a pároddal kettesben, még mielőtt megszületik a kisbabátok - Egy anyuka tippjei

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babát vársz? 10 dolog, amit tegyél meg a pároddal kettesben, még mielőtt megszületik a kisbabátok - Egy anyuka tippjei Köztudott, hogy a baba megszületése után minden meg fog változni. Amire eddig volt idő, arra már nem lesz, egyszerűen átalakul az értékrend. Ez így rendben is van. De itt van 10 dolog, amit minden párnak meg kellene tennie a babavárás utolsó hónapjában! Akármennyire is komolyan elhatározza egy pár, hogy gyermeket vállal és családot alapít, arra tényleg fel kell készülni, hogy a baba megszületése után minden meg fog változni.

Amire eddig volt idő, arra már nem lesz, a rendszeres esti programok megváltoznak, a baráti összeröffenések megritkulnak, egyszerűen átalakul az értékrend. Ez így rendben is van. De ki mondta, hogy ne lehetne kiélvezni az utolsó, kettesben töltött hónapokat, heteket, napokat? Steph Montgomery, egy újságíró anyuka megosztotta ezzel kapcsolatos gondolatait. Te mit tennél még a listához?


10 dolog, amit tegyél meg a pároddal kettesben, még mielőtt megszületik a baba


1. Menjetek el moziba!
Bizony, ha nem mentek el moziba mielőtt a kicsi világra jönne, könnyen előfordulhat, hogy a születése után egyáltalán nem jut időtök rá. Amikor pedig már akkora lesz, hogy mehettek együtt...  nos, akkor is csak beszélő autókat, éneklő állatkákat vagy csillámpónikat nézhettek, nem pedig azt, amit igazán ti, felnőttek szeretnétek. Ráadásul jó szülőként a pattogatott kukoricát is mellőznöd kell, mert nem akarod ilyesmivel etetni a gyerkőcöt, ugye? Tipp apukáknak: Ne - ismétlem - ne hosszú filmre vigyétek életetek asszonyát, mert egyetlen, nyolcadik hónapban levő nő sem bírja ki ilyen hosszú ideig pisilés nélkül, pláne, ha iszik is film közben egy üdítőt!

2. Szerelmeskedjetek sokat!
A párommal megpróbáltunk minél több intim együttlétet belesűríteni az utolsó időszakba, egyrészt mert azért van valami titkos, ám mégis édes pikantériája a terhes-szexnek (még ezzel foglalkozó weboldalak is vannak, bár én soha nem kattintottam rá, csak hallottam róla - de tényleg), másrészt - első gyerek lévén - nem igazán tudtuk, mire számíthatunk majd szülés után. Egyáltalán akarunk/merünk-e szexuális életet élni? Erre már tudom a választ - egy darabig, amíg regenerálódik a kismama szervezete, semmiképp sem. Arról nem is beszélve, hogy a várandósság végén még jobban rákapcsoltunk, mert azzal is próbálkoztunk, hátha beindítja a szülést (tipp volt a nőgyógyásztól).


Fotó: Freepik/teksomolika

3. Vacsorázzatok étteremben!
Menjetek el a kedvenc éttermetekbe, rendeljétek ki a legdurvább fogásokat, desszerteket és beszélgessetek! Amikor már gyerekkel mentek vendéglőbe, a gyerekmenüt kell nézegetned, fel kell készülnöd, hogy azt is te eszed meg és persze egész étkezés alatt annyi lesz a beszélgetésetek, hogy "Adnál neki a husiból is?". Már amikor egymással beszélgettek és nem a gyerkőc felé kommunikáljátok le, hogy az a krumpli, amit 5 perce levert a földre, már ott kell, hogy maradjon... Maradjatok olyan későig, amíg csak bírtok, mert most még nem kell az órátokat nézegetni és azon aggódni, vajon a bébiszitter el tudja-e altatni a kicsit.

4.  Romantikázzatok!
Utazzatok el egy kis tó partjára, egy hangulatos wellness-panzióba vagy egy erdei házikóba, vagy egyszerűen csak vegyetek egy forró, közös, pihentető fürdőt gyertyafénynél és élvezzétek ki a nyugodt pillanatokat (erre további tippeket a 2. pontban olvashattok).


Fotó: Freepik/v.ivash

5. A babával kapcsolatos fontos döntéseket időben hozzátok meg!
Nem, most nem arra gondolok, hogy melyik bölcsibe járassátok és mikor kezdje el a közösségi életet. Hanem arra, hogy nem jó ötlet a már hazavitt, nyugalomra vágyó csecsemő feje fölött azon vitatkozni, hogy hordozzátok a babát vagy babakocsizzatok, anyatejet kapjon csak vagy tápszert is, kell-e minden nap fürdetni, milyen oltást kapjon meg, körül legyen metélve vagy sem, stb. Inkább még a szülés előtt, nyugiban beszéljetek meg mindent. Úgyis lesz bőve,n ami még szülés után fog kibukni belőletek...

6. Aludjatok!
Ó, az alvás az én legjobb barátom... volt egykoron. Azt hiszem ez hiányzik legjobban, mióta gyerekünk van. Az álmos, lustálkodós, hosszú vasárnap reggelek, amikor nem kellett reggel 5-kor felkelni kakaót, teát főzni, tejet melegíteni. Úgyhogy azt mondom, aludjatok annyit, amennyit csak akartok, bátran hagyjátok, hogy a nap a hasatokra süssön!


Fotó: Freepik/teksomolika

7. Mindkettőtök számára készítsétek össze a kórházi csomagot!
De komolyan. Egyrészt nem tudni, mikor kell mindent eldobni és rohanni a kórházba, amikor már nincs idő keresgélni. És valljuk be, nem csak a kismamának, gyakran a kispapának is vannak szükségletei. Hisz ki tudja előre, mennyi ideig fog elhúzódni a vajúdás? Pár életmentő dolgot mindenképp csomagoljon be ő is előre, pl. váltópóló, ásványvíz, csoki, dezodor, és töltő (mert ha végre kint van a baba és addigra lemerül a fényképezőgép vagy a telefon - na, az kiborító lenne)... Szóval, becsomagol, ellenőriz - és ha indulni kell, csak fel kell kapni és kész!

8. Készítsetek fotókat!
Ez az az időszak, ami nem minden évben következik be - vagyis általában nem -, nem egy újabb karácsony vagy más családi ünnep, amiken minden évben fotózkodhattok. Készítsetek képeket a pocakról, aranyosat vagy mókázós, túlpózoltat, amit majd a megszülető és felnövő gyermeketeknek meg tudtok mutatni, hogy igen, egykor ilyen vicces volt apa és anya.


Fotó: Freepik/nensuria

Ha szeretnél látni pocakfestős fotókat, kattints ide »

9. Gyakoroljatok a Nagy Napra!
Amennyiben nem a kórházban töltöd az utolsó heteket - jobb esetben ez így is van -, akkor mindenképp javasolt végigmenni az útvonal(ak)on, ahogy eljuthattok a kórházba. Legyetek képben, melyik napszakban merre érdemes indulni! Kinek hiányzik egy dugóban rekedt vajúdás, amihez a türelmetlen autósok dudálása társul, igaz?

10. A LEGFONTOSABB: Ne felejtsétek el egy pillanatra sem, hogy ugyanazon az oldalon álltok!
Ha még nem tettétek meg eddig, az utolsó hónap kiválóan alkalmas arra, hogy egyezségre jussatok a mindennapi teendőket illetően. Pl. ki keljen fel éjjel a babához, ki cserélje a pelenkát, ki fürdesse, stb. Ez a sok apró döntés kovácsol titeket össze családdá, szülővé. Ez a folyamat túl fontos ahhoz, hogy az első otthon töltött napok-éjszakák során kezdjetek el vitatkozni róla, ráadásul megfejelve a krónikus kialvatlansággal... És ezt akár a még gyerekmentes, éttermi vacsorák közben is megbeszélhetitek (lásd 3. pont).

Forrás: A Romper cikke nyomán
Fotók: Freepik/nensuria, v.ivash, teksomolika, prostooleh

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.12.12