Babavárás 30 felett

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babavárás 30 felett

Bár a termékenység csökken, a nők még mindig képesek teherbe esni 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben is. Az abortusz arány a 40-44 év közötti nők esetében megegyezik a 16 éven aluliak beavatkozási arányával Angliában és Walesben. 2008-ban 1000 nőből négynek volt abortusza, az imént említett korosztályokban.

Számos oka van annak, hogy miért választják a nők az abortuszt, beleértve a születési rendellenességeket is, amelyek sokkal gyakoribbak az idősebb kismamák esetében. „Bizonyíték van arra, hogy az abortuszok nagy részét azért kérik a páciensek, mert azt gondolják, idősebb korban már nem eshetnek teherbe.” – állítja az Egyesület.

A Családtervezési Egyesület „Elképzelhető” címet viselő kampánya óvatosságra inti a 35 év feletti nőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy ha nem szeretnének teherbe esni, szedjenek fogamzásgátlót addig, amíg nem klimaxolnak.

„Az üzenet, amely szerint a kor növekedésével a termékenység csökken, fontos, de gyakran eltúlozzák. Aránytalanul sokat hallani a tinédzserkori terhességekről.” – mondta el Julie Bentley, az Egyesület ügyvezető igazgatója. „Ez téves üzenetet közvetít a nők és a társadalom felé, mely szerint a kor előrehaladtával a termékenység is csökken, így fiatalabb korban nagyobb az esély a terhességre.”

Hozzátette továbbá, „a nők nincsenek tisztában azzal, hogy egy védekezés nélküli éjszaka is nem kívánt terhességhez vezethet 30, 40 vagy akár 50 éven túl is. A segélyvonalakon számos hívást kapunk olyan nőktől, akik döbbenten állnak a történtek előtt. Azt hitték, a kor megvédi őket a terhességtől.” Általában minden fogamzásgátló módszer alkalmazható 35 év felett is.

Legmagasabb a termékenységi rátája a 30-34 év közötti nőknek, 1000 nőből 113-nak születik egészséges babája. A 40 és annál idősebb nőknél ez az arány megkétszereződött 1988 óta. 2008-ban 26 ezer gyermeket hoztak világra ebben a korcsoportban, a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján.

„Sok idősödő nő megdöbbenten áll a nem kívánt terhessége előtt. Azt feltételezik, hogy a tünetek és a szabálytalan időszakok a klimax miatt vannak, és megdöbbennek, mikor kiderül, hogy valójában terhesek.” – mondta el Emily James, a brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat munkatársa. Hozzátette továbbá, „rendkívül fontos, hogy a nőket minden életkorban tájékoztassák, támogassák és a megfelelő tanácsadással lássák el, hogy eldönthessék megszakítják-e a terhességet.”


Forrás: Medipress

Fotó: Freepik 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2010.10.14