Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Dr. Makausz Gyula

Babavárás

Dr. Makausz Gyula


Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Mikor kell a kismamának legelőször fogorvoshoz mennie? Miről tájékoztat a szájhigiénikus az első, és miről a harmadik trimeszter alatt? Miről szól a dentálhigiénés kismama-tanácsadás, és miért van rá szükség?

Ha ideális világban élnénk, minden embernek lenne saját fogorvosa. Még ideálisabb világban, minden embernek lenne saját szájhigiénikusa is. Ki az a szájhigiénikus? - kapják fel sokan a fejüket, sajnos az emberek többsége még nem is hallott ilyenről, nemhogy sajáttal rendelkezne.

Mi a szájhigiénikus feladata?
A szájhigiénikus vagy másképp dentálhigiénikus a fogorvos munkáját segítő és kiegészítő szakember. Fogászati szakasszisztens végezheti el a dentálhigiénikus képzést, aki a szakképesítése után, klinikai dentálhigiénikusként a fogorvos felügyelete mellett, de önállóan végzi tevékenységét. Leggyakrabban fogkövet távolít el, fogat políroz vagy fehérít, lézeres vagy iontroforézises kezeléseket végez, és nem utolsó sorban a helyes szájhigiéniára oktatja a pácienseket.

A kismamák még az első trimeszterben feltétlenül keressék fel fogorvosukat!
A Babavárás alatti fogápolás: A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is című korábbi cikkemben már részleteztem, hogy a kismamák miért különösen veszélyeztettek a fogászati megbetegedésekre, és hogy a fogaikra milyen veszélyek leselkednek a terhesség alatt, ezúttal azt járjuk körül, hogy rendelőnkben mi történik egy kismamáknak szóló szájhigiéniás kezelés, tanácsadás során.

A legjobb, ha a leendő kismama már a baba tervezésekor felkeresi fogorvosát, hogy még a teherbe esés előtt elvégezhessék azokat a kezeléseket, melyeket várandósan már nem olyan szerencsés. Ha erre már nincs mód, akkor érdemes rögtön elmenni egy fogászati kontrollra, amint tudomást szerez a várandósságról, de még mindenképp az első trimeszterben. Egy ilyen vizit jól összeköthető egy szájhigiéniai programmal is. Ha a fogorvos megállapítja, hogy a kismama fogai rendben vannak, és neki nincsen vele teendője, akkor kap fontos szerepet a szájhigiénikus, aki általában először eltávolítja a fogköveket, majd részletesen felvilágosítja a kismamát a terhesség során fenyegető rizikókról és azok megelőzéséről.
A fogkőeltávolítást most nem részletezem, hiszen ez ugyanúgy zajlik, mint minden más esetben, nincs a kismamáknál sem más eljárás.

Így készíti fel a dentálhigiénikus a várandós kismamát

Kismamai státusz felvétele, felvilágosítás a rizikókról
A tanácsadás során a szájhigiénikus először megvizsgálja a szájat, a fogorvosi diagnózis alapján felveszi a kismama státuszát, ez azt jelenti, hogy személyre szabottan megállapítja, milyen rizikókat kell szem előtt tartani. Egy beszélgetés keretében felhívja a figyelmet az aktuális veszélyekre. Ezeket a folyamatokat filmek, képek segítségével el is magyarázza, hiszen ahhoz, hogy megelőzhessük ezeket a problémákat, fontos tudni, hogyan alakulnak ki, hogyan működnek. Miután ezeket átbeszélték, és a kismama további felmerülő kérdéseit is megválaszolta, következik a gyakorlati oktatás.

Helyes fogmosással a magzat egészségére is vigyázunk
Nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos a helyes és jó technikával végzett fogmosás. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy az emberek több mint 90%-a nem jól mos fogat. Kismamáknál ez különösen fontos, hiszen a helytelen fogápolás miatt fogbetegségek (szuvasodás, saverózió, ínygyulladás) alakulhatnak ki, melyek a magzat egészségét is veszélyeztetik, akár koraszüléshez is vezethetnek. Éppen ezért a szájhigiénikus megtanítja a helyes fogmosást, akár kézi, akár elektromos fogkefével, aszerint, hogy a kismama otthon milyen eszközt használ. Majd megtanítja a fogközök tisztítását is – tapasztalatunk szerint ez a másik olyan dolog, amit az emberek többsége nem végez el, nem is ismer, vagy nem jól csinál. Ezek mellett személyre szabottan termékeket is ajánl, mit érdemes és szabad használni a várandósság alatt a problémák kezelésére, illetve megelőzésére.

Baba fogainak egészségéről is szó esik
Szó esik még a rizikók elkerülésére fókuszáló helyes táplálkozásról, valamint felhívja a figyelmet a - szakkifejezéssel élve - primer-primer prevencióra is, ami annyit jelent, hogy már arra is gondolunk, hogy mi mindent tehetünk majd meg a baba fogainak egészsége érdekében. Erre azért szánunk már most időt, mert az a tapasztalatunk, hogy ilyenkor különösen fogékonyak a kismamák ezekre az információkra, melyekre a baba születése utáni idő- és energiahiányban talán kevesebb figyelem jutna.

Miről esik szó a harmadik trimeszterben a szájhigiénikusnál?
Az első trimeszteri találkozás után a szájhigiénikus a harmadik trimeszter elején is visszavárja a kismamát egy kontroll vizsgálatra, ahol ismét megnézik, minden rendben van-e a szájban, egy plakk-festéssel ellenőrzik, hogy valóban jól mossa-e a fogait. Amennyiben jelentős plakk rakódott le, ezeket is eltávolítja. Ezen a találkozón a szájhigiénikus folytatja a primer-primer prevenciós felvilágosítást, és felhívja a figyelmet a szoptatás idején fontos szájápolási tudnivalókra.

Fogorvosi rendelők speciális kismamaprogrammal
A kismamáknak nagyon fontosak ezek a tudnivalók, a fogorvosnak azonban általában nincs ideje ilyen részletekbe menő felvilágosításra, ezért szerencsés, ha van mellette egy munkáját segítő szájhigiénikus, aki a fent említett sok értékes információ átadására rá tud szánni akár egy-egy órát is. Ezért a kismamáknak mindenképp ajánlom, keressék fel szájhigiénikusukat, akiknek nincs ilyen, azoknak is ajánlatos egy szimpatikus szakembert keresni, sőt, vannak már fogászati rendelők, ahol speciális kismama program is van. Érdemes erre időt, energiát szánni, hiszen mindez elsősorban az édesanya, de természetesen a baba egészségéről is szól.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Freepik


Dr. Makausz Gyula

Babavárás

Dr. Makausz Gyula


2015.06.09